Bercuti di PMC Resort!



Mega Property Talk …

Ahad yang lepas selesai talk pasal rumah lelong  di dewan seminar DSR  , puchong .. .. Sungguh tidak ku sangka ramai yang hadir untuk mendengar sesi  perkongsian pengalaman dari ku …lebih kurang 100 orang macam tu .. tak ketinggal kan juga .. kelihatan awek awekss yang turut memeriah kan lagi suasana  seminar tersebut …. ….. terpancar senyuman aweks ini  tanda puas hati dengan sesi yang di berikan ….

seminar jutawan

Selesai saja sesi perkongsian pasal rumah lelong …  ada survey form pula yang kitaorang edar kan untuk dapat kan feedback dari peserta …. Terharu rasa nye bila membaca pujian pujian dalam survey form ini … dan tak larat aku nak selak satu per satu …. biar lah ianya menjadi motivasi dan juga pendorong untuk kita naik kan kesedaran dan minat dalam bidang hartanah ….

seminar hartanah seminar lelong

seminar rumah lelong

Sebelum aku terlupa …. akan ada satu event yang julung kali di adakan … iaitu 1 setahun sekali saja …. yang di beri nama MEga PRoperty Talk …. Ramai barisan speaker yang hebat hebatt yang di ketuai  oleh Doctor Shah Razali … pada aku beliau memang Taikun hartanah .. yang sangat hebat dalam selok belok pelaburan hartanah … dari  residential property sehingga lah commercial property….  antara barisan speaker yang di berikan mempunyai pengalaman  dalam bisang masing …. ada yang banyak beli property dari subsale …. ada yang dari under con …. dan ada yang dari lelong ……. mai  kedok ilmu ilmu dari penceramah  hari tersebut ….. sila clik di bawah untuk pendaftaran …

http://www.megapropertytalk.com/hop.php?ref=wtk76

mega property talk


Rumah below market value ….

Sekarang ini ramai yang mengeluh pasal harga rumah yang tinggi ..macam mana nak beli rumah below market value … nak beli rumah yang murah sikit … . pasal sekarang nie starting project baru je mesti dah rm200k ke atas untuk apartment …  yang lebih sadiss lagi bila unit unit studio di kawasan yang agak hot di jual harga RM300k ke atas …. perghh ….. memang tak dapat nak di elakkan kenaikan harga rumah sebegini …  .. harga tanpa kawalan  .. berdasarkan demand dan supply …. value berdasar kan recent transaction …. memang   menjadikan ramai yang garu kepala bila nak membeli rumah …

Itu belum lagi mengambil kira tahun depan yang mana GST bakal di kenakan ….. bahan bahan binaan yang mana tidak terkecuali dari GST …. kos pembinaan yang meningkat akan menyebabkan harga jualan hartanah juga meningkat…

Apa pilihan yang … apa choice kita sebagai pembeli rumah … riki riki  rumah second hand …. sama ada beli pada owner atau pun guna kan agent hartanah …. atau pun mencari cari rumah lelong …  mebeli rumah lelong bukan lah semudah membeli rumah subsale … ada perkara para yang perlu di fahami terlebih dahulu ….

Bukan semua rumah lelong itu murah…… bukan semua rumah  lelong itu tiada penghuni …. perlu tahu risk pelaburan rumah lelong terlebih dahulu sebelum masuk  … perlu tahu capacity … perlu tahu cash dalam tangan …. perlu tahu juga step step nak beli rumah lelong nie ….

memang ramai yang cakap rumah lelong ini leceh… pada aku apa pun kita nak buat perlu paham dahulu … bila dah faham .. semua akan berjalan dengan lancar …

Hari ini sempat juga aku  ride sorang sorang ke bagan lalang …. mana aku pergi ada saja signboard rumah lelong …. LELONG … call no 01xxxx …. notis di letak di tepi jalan .. traffic light …  atau pun di taman perumahan … …  rumah yang berada di kawasan pantai …. kawasan pelancongan  pun ada yang kena lelong …. bukan silap kawasan tu … silap owner  yang mungkin tidak plan apa mereka nak buat dengan rumah yang dah beli tadi …. mungkin tujuan asal nye nak jual … tapi kawasan itu perlu kan masa untuk mature ……

akibat silap  kira kira … kawasan hampir nak mature .. rumah tersebut sudah pun terlelong …….. mungkin juga dulu mereka beli dengan harga yang mahal …. tidak semua harga rumah naik selepas di beli …. perlu di ingat untuk projek projek  under con …. developer  yang tentukan harga jualan unit merekaa … tiada involve pihak valuer pun …. valuer cuma  involve bila rumah tersebut  telah siap dan ingin jual semula ….

Alamak … dah panjang pulak aku taip kali ini … sambung kat talk aku pasal hartanah lelong pada hari ahad ini okay….

sapa yang nak join … jomm lahh …. fees murah sangat tu … sekurang kurang nye korang tahu lah apa risk dan flow pasal rumah lelong ini ….  yang berminat boleh register sini ok … klik sini  >>>>  http://www.dsrgroup.my/lhd/

Jumpaa di sanaaaa….

bagan lalang

cantik juga pantai bagan lalang ini … ramai jer orang datang …

rumah lelong

rumah yang bakal di lelong ….memang nampak banyak jer kan nak kena buat … tapi kalau aku dpt … 3 hari jer dah settle … hahaha ..

street glidebalik ride … kebasahan … tapi puas hati ….. jalan jalan tegok tegok rumah …

 


DSR property tour …. Best Bangattt !!!

Semalam aku terlibat dalam program DSR property tour …. kali ini kitaorang pergi ke Iskandar  , Johor  … tempat yang sedang meletop letop dengan development sekarang ini …

Trip kali ini aku takde lah naik motor aku …. kalau ikut kan hati .. memang mau saja aku ride dengan street glide nie ke johor… tambah pulak cuaca memang cun…best bangat kalau ride…. tapi apa kan daya ada … ada sesi sharing pasal property dalam bas ….. ada kuiz hartanah  dan juga sesi knowledge sharing sepanjang perjalanan  dari puchong hingga lah ke Nusajaya…mungkin next time aku nak ajak tuan DSR untuk ride sama untuk program tour macam ini … baru feel lain sikit … semangat tak hingat dengan deruman exhaust harley…. pewwwiiittt….

Sampai di sana kita di layan oleh pihak developert UEM ….memang terbaek lahh…. pada awal nye kitaorg di brief pasal master plan nusajaya …. dan seterusnye projek projek yang telah siap dan masih lagi under construction…

tak cukup dengan itu … diaorg siap bawak gi site visit projek projek diaorang yang dah pun di hand over kepada pembeli …. ada fasa yang dah pun di duduki … ada juga yang masih vacant ……

UEM memang kasi layanan yang superb  … dari segi bawa site visit…. dari segi makanan yang diorang jamu .. memang terbaekk lah… apa pun terima kasih banyak pada pihak UEM kerana sudi entertain kitaorang ….

DAri pemerhatian gua …. rumah rumah di sini memang cun dan best dari segi design …. security .. setiap visitor yang nak masuk di rekod .. even staff sendiri pun kena tunjuk pass kad ……..24 hours guarded  siap dengan  access card …… cctv pulak  setiap berapa meter …. memang high end betul ni ….. dari segi harga .. pun cun jugak bebb….hehehe …. target market  lebih pada pada market orang singapore …

mai tengok gambar gambar dalam DSR  property tour ini … next kita nak gi mana lagi … jom bersantai …. sambil lihat peluang yang ada ….

harap ada lagi event event seperti ini lagi di lain masa dan tempat …. PEwwwiiittt …

IMG_3715

sebelum bertolak … minum dulu … apa lah yang gua cite kat meja ini … tekun diorang dengar … hahahah …

IMG_3736

DSR cuba meng selfie kan diri …. terpaksa jauh ke depan pasal tak cukup ketinggian …. opsssss …

IMG_3809

sesi sharing dari gua .. dan juga kuiz…. semua sporting dalam bas ini …IMG_3769semua tengah ambil perhatian …nak menang hadiah lah kata kan …

nusajaya 34

taklimat dari pihak UEM

plan nusajaya

dekat jer tu … berenang nak gi singapore … hehehe

ledang 56

Club house redang …. memang relaxx abisss ….
ledang 4

Konsep rumah gini tiada pagar…. open …. tapi cctv melambak  ada …

ledang cafe

gua sempat bergambar…. harap nak ambil gambar dengan awekss … apa kan daya … tiada pulak ..

puteri horbour 3

Puteri Harbour …. lawa tempat ini …

nusa

Almas Puteri Harbour …


Photoshoot Wedding di Putrajaya

Minggu lepas ada satu sesi photoshoot wedding di Putrajaya…photoshoot ini melibat kan 4 buah motor harley davidson yang berkuasa tinggi dan juga sebuah Vellfire… pada yang ingin sewa motor atau kereta untuk apa apa event .. boleh lah contact no ini 0124720207 ….

sebelum tunggu sesi photoshoot ini … Aku dengan geng geng klezbike gi breakfast dulu di putrajaya …. dah melepak .. borak borak … then baru lah kitaorang gi ke tempat pengambaran itu ….

Perghhh.. dah macam shooting filem pulak dah… .. pihak pengantin jemput kitaorang makan dulu …. memang sedap makanan nyer…… tunggu apa lagi .. bedall jer lah kan … hahhah …. sekarang ini nak buat kenduri kawin macam ini .. rm50k pun tak lepas … dengan catering … dengan sewa dewan nyer …. dan macam macam lain…… siap kan duit jer lah…

PAda yang belum kawin tu .. kumpul lah duit banyak banyak … kalau buat majlis biasa biasa pun ok .. tapi  budak sekarang mesti mau grand grand .. tul tak …

Kelihatan pengantin berseri seri …. kitaorang iringi pengantin naik vellfire dari klezcar ….  company kereta sewa yang banyak menawarkan kereta kereta mewah juga… dan 4 buah motor dari klezbike …. semua nye motor harley lah kan …. kalau nak cite harga setiap satu motor ini … memang 4 buah motor dah dekat setengah juta lah…. apa nak pikir pikir nnak beli … sewa je senang … lagi pun nak pakai untuk pengambaran sekejap jer kan ….

mari kita layan gambar gambar photoshoot wedding ini yeahhh…

gambar kahwin

amboi … senyum nyee pengantin ini ..

photoshoot putrajaya

motor merah ini memang naik kan seri pengantin ini … jangan rapat rapat banggg…. hahaha

photoshoot wedding  2

siap dengan vellfire …. dah nama pun Raja Sehari … mesti lah layanan macam raja gak kan …

photoshoot wedding  4

deretan motor sewa harley davidson ..

photoshoot wedding 1

juru camera sibuk mengambil gambar yang terbaekk untuk pasangan pengantin ini ..

photoshoot wedding

ini dia … kalau tegok pasangan baru kawin … rasa macam nak kawin pula … hahahaha..


Moons Kitchen Putra Height

Semalam sempat juga aku meluangkan masa untuk join gathering trader yang di sponser oleh tuan Khalid Embong …

Pertama sekali aku nak ucap kan terima kasih kerana sudi invite aku ini dalam perjumpaan trader trader yang julung kali di buat…

LEbih kurang pukul 12 tengahari aku pun  siap siap untuk pergi ke putra height… bersama sama dengan aku adalah sorang blogger juga… blogger makanan …. kalau aku tak kasi tau blogger apa .. korang pun dah tau bila tengok badan dia … memangg makan saja lah … hahahah …

Sampai sampai kat sana … sudah ada yang sampai … segan pula aku pasal yang datang tu semua otai otai dalam bidang saham …. apa lah ilmu trading aku yang seciput ini …. nak kenal kan diri pun segan bebbb…. yang lain tu lagi power power….

Lepak borak borak sama tuan KE  yang memang di kenali di facebook mahupun di forum ….. sapa tak kenal goldfinger…. seorang otai yang bergiat lama dalam dunia investment ….. memang gua respect….. walaupun  umur memang dah jauh dari kita yang muda ni.. namum minat dia untuk berkongsi ilmu dalam bidang pelaburan terutamanye bidang saham tu yang buat gua salute ….memang banyak pengalaman nye…

Dalam forum or facebook nada komen tuan KE ini aagak ganas sikit … tapi bila jumpa face to face  memang humble orang nye ….director di uzma group lagi tu …. ehhhh… aku nak share pasall makan ke pasal tuan KE … hahahah … terlebih intro pulak dah….

Restoran Moons Kitchen ini diterajui oleh salah sorang anak lelaki tuan KE yang menjadi chef … menu western dia memang  tak tau aku nak pilih yang mana satu ….semua macam sedap jer menu dia …

tapi apa yang menarik perhatian aku adalah beef ribs…. PErghhh.. memang aku nie gila sikit bab ribs ini …. aku pun order lah menu ini …. antara menu yang paling mahal juga… iaitu rm49 …. alang alang orang nak belanja … aku pilih yang terbaekk sekali lah kan … hahaha

moon kitchen 6

tu lah dia menu yang aku order…tengok memang sedap je kan …. sekali aku rasa …. makk hai … pesalll sedapp sangat ini …. memang terbaekk lah bebb.. tak tipu …. lagi sedap dari tony romas ….  bbq sos dia buat aku macam nak tapau bawak balik jer…. korang tengok je lah pinggan aku kat bawah ini… kalau tak sedap .. tak kan lah abiss licin ….

Dari segi rasa memang bestt…. dari segi harga pun reasonable …. dan dari segi quantiti … memang portion dia banyak untuk sorang makan ….

moons kitchen 2

Lepak lepak makan sambil berborak sama penulis buku saham iaitu razali razman …. banyak juga kita bertukar tukar pandangan …. tengah sedap berborak tiba tiba ada pulak plate hidangan lobster ….. Wowoww… sapa pulak order…. kitaorang tak order pun lobster….. rupanya tuan KE yang sponser lobster ini …. speciall menu …. Perghhhh….

Gua tengok memang terliur… tak dapat nak di gambar kan terliur nye … tambah pulak aku memang suka bab udang ini ….. sepitt tu yang aku aim … memang aku sapu dulu tu lah bab sepit tu bebb…

moon kitchen 3

rasa lobster ini …ada letak cheese …. nama aku dah lupa …memang teringat ingat lah nak try lagi sekali kalau dah cuba… mesti punya…. tak silap aku menu lobster ini  kalau nak order kena buat tempahan… pasal diaorang nie nak pasti kan lobster ini yang fresh… bukan sejuk beku nye bebbb…

moons kitchen

tu dia aku dan sepit sepit lobster…. memang puas hati lah…. sedap yang amatt…..  tengok je lah pinggan aku tu … perghhh..  licin abisss… tinggal kulit aje … menu di bawah tu pulak steak yang di order oleh nizam … banyak banyak steak yang aku dah makan…. combination steak ini dengan nenas … dengan cheese … memang terbaekkk …. memang sedapppp …

moon kitchen 5

disebabkan kessedapan menu menu yang aku dah cuba ni … memang abis kekawan aku kena racun untuk test makan di sini …. malam tu juga ada member klezbike ke sana untuk menikmati hidangan di Moons Kitchen ….

PAda yang nak mencuba… ini alamat restoran ini ….. kalau nasib baik dapat lah jumpa tuan KE …. tak dpt belanja .. korang tanya pasal ilmu pelaburan pun dah cuba baguss tu …

12A-G, Jalan Putra Mahkota 7/6B,
Putra Heights,
47650 Subang Jaya,
Selangor
03 5887 1081
Insta : @moons_kitchen
Waktu Operasi : 5 pm till 12 midnight
Close On MONDAY
pada anak tuan KE …. all the best .. semoga restoran Moons Kitchen berkembang maju …
moon kitchen 10