Bercuti di PMC Resort!



Naik boleh … Turun tak boleh..

Lately ini banyak pertanyaan dan perbincangan pasal rumah lelong …. macam mana nak beli rumah lelong .. susah ker .. senang ker … buruk ker rumah nye … leceh tak proses nye … macam macam pertanyaan yang ada ….. Antara tujuan aku create page Jom Rumah Lelong di facebook ini adalah untuk memberikan awareness juga pada golongan muda yang baru nak berjinak jinak dalam dunia hartanah …

So far alhamdulilllah sambutan pada page ini … tak silap aku hit 3k like dalam masa 2 hari ke sehari macam tu … punya lah ramai yang nak tau pasal pelaburan rumah lelong …logo page tu pun comel jer kan …

jom rumah lelong logo

Pada yang nak masuk page tersebut … ini adalah link dia … https://www.facebook.com/pages/Jom-Rumah-Lelong/1155665511114038

ADa kala nye soalan yang di tanya ada dalam blog aku nie. … tapi mungkin new comer yang  tak perasan… kalau rajin selak selak lah page aku nie … cari entry tahun 2008 … pasti banyak persoalan yang akan terjawap ..

Berbalik pada persoalan yang banyak di tanya … kebanyakkan nye nak orang lain yang site visit kan rumah yang di beli …

OHhh tidak … tolong lah jangan buat begitu … jangan serah kan tugas itu pada orang lain… sama ada agent atau kekawan … pandangan kita berbeza beza… walaupun kalau tanya orang yang biasa dalam bidang hartanah. …. takut nanti anda akan menyesal pulak beli rumah lelong tu … pada yang sudah biasa … tak kisah pun beli rumah yang tiada pintu … tiada tingkap … dengan cat yang berconteng conteng…

MAri aku list kan antara kerosakan yang biasa dalam rumah lelong ini ..

  • tombol rosak
  • pintu pecah atau tiada
  • sink sudah kena curi
  • wiring elektrik dah tiada
  • cat yang berconteng conteng
  • pintu tandas yang takde
  • sampah bersepah sepah
  • frame tingkap kena curi
  • bekalan air dan api tiada
  • DB box kena curi

Jadi nye … bila beli rumah lelong … mind set perlu di tune sikit …. tidak boleh sama kan dengan beli rumah sub sale yang kita boleh demand keadaan rumah yang tip top … mantapp … dan meletop …

Memang tidak di nafikan ada juga rumah lelong yang cantik … yang masih virgin iaitu belum ada orang duduk pun …. atau pun yang owner telah renovate cantik …

Sebab itu lah anda perlu lihat dengan mata sendiri bagaimana keadaan rumah tersebut…..

Iini ada salah sorang follower yang buat site visit … dari segi lokasi apartment tersebut memang dah terbaek … tetapi bangunan tu pulak kurang dari segi maintenance nyer …. ada lift… tetapi sudah lama rosak …. boleh naik …. tapi turun tak boleh…

Bayangkan macam mana penghuni nye nak turun nannti … kalau tingkat 10 … tak ker jenuh nak turun …. pelik juga tu … lif cuma boleh naik saja …. turun tak leh masuk … hahahehehe …. apa pun masalah pada rumah tersebut kita cuma akan dapat tahu bila kita buat site visit saja …

KEsimpulan nye .. jangan MALAS nak buat visit … jangan serah kan tugasan ini pada orang semata mata… nanti risiko nya anda sendiri yang tanggung ..

rumah lelong lif


Emosi waktu Bidding Rumah Raya

Sabtu yang lepas baru saja selesai Mega Auction Cimb … Sempat juga aku join turun ke tempat lelongan tu .. disebabkan ada student yang masuk bidding .. aku pun pergi sana untuk berikan semangat ….. di tambah pulak aku salah sorang admin di page Jom Rumah Lelong …

Sapa yang belum like … boleh lah masuk dan like page di FB ini yeahh….. banyak listing listing rumah lelong yang terkini akan di share di sini … pada yang tiada masa dan tak tau macam mana process pembelian rumah lelong ini .. boleh lah berurusan dengan pihak admin ..

jom rumah lelong

Berbalik pada cerita mega auction sabtu lepas … banyak rumah rumah yang terjual … ada yang saingan sengit .. ada yang dapat rezab price… ada yang emosi … over bid lebih dari market price …

ini antara unit yang ramai pembida….. yang mana rumah flat 2 billik saja  di bandar baru bangi .. harga bermula dari RM55k telah di bid sehingga naik kepada RM100k +++ ….. apa yang perlu di ingat ialah apa bila kita beli rumah lelong melebihi dari harga market … loan cuma boleh dapat berdasar kan market value saja … kadang kadang bila dah ramai ramai tu … ada yang ego … ada yang emosi nak menang … dan bermacam macam lagi …

Sila kawall emosi anda bila berada dalam bilik lelongan … Tiada guna menang rumah lelong jika harga melebihi harga market. ..

rumah lelong

Biasa nya waktu waktu begini … ramai yang aku akan jumpa kenalan lama lama dalam bidang hartanah …. agent agent rumah lelong dan juga investor yang lain …. gelak gelak .. borak borak tu sudah semestinya … yang penting kita enjoyyy dengan apa yang kita buat …

rumah lelong murah

Selesai sesi lelongan tu … sempat juga aku share information sikit berkenaan dengan process bidding ini… ramai yang tidak faham kenapa rumah lelong … murah sangat ker … berbaloi ker …. apa risiko nye …. memang banyak yang perlu di ambil tahu dulu sebelum masuk ke dalam bidang ini …

Tidak kurang juga yang ada masalah masalah lain .. macam mana nak tangani … macam mana nak handle jika berlaku satu satu masalah lain selepas menang rumah lelong ini …
rumah murah

 

Ini adalah kad bidding selepas register rumah lelong … bank draft di perlu kan untuk register unit mana yang kita hendak masuk bid…

Apa pun pada student  yang kalah… kita cuba lagi di lain masa ok …. banyak lagi pilihan yang ada … apa pun rumah lelong memang bestt … Rumah boleh dibeli dengan murah kalau kena pada cara nya …..yag PEnting adalah jaga EMOSI anda … jangan ter over bid pulak yeahh !!!

 

register rumah lelong

 


Bijak Hartanah for Newbies ,, Panduan lengkap pelaburan hartanah

Sukacita aku ingin kongsikan satu panduan lengkap pelaburan hartanah yang bertajuk Bijak Hartanah for Newbies…

Karya ini merangkumi tips tips dalam pelaburan hartanah… Perkara yang penting dalam membeli hartanah…tips tips beli rumah yang superb…

Ulasan berkenaan dengan bil lawyer .. kos kos yang terlibat dalam beli rumah… cara cara nak identify lokasi lokasi yang hot sport … yang bole
h generate positive cash flow …

Paling penting penting ada ulasan berkenaan dengan money management … cam mana tracking expenses dan sebagainya…

Fungsi lawyer dan juga jenis jenis loan rumah yang terbaik dan rate yang murah.. bagaimana ingin pendek kan tempoh pinjaman

site income ebook

Criteria pemilihan penyewa… macam mana nak filter pun aku kupas sekali dalam karya hartanah ini …

jenis jenis loan

Ini pula testimo dari pembeli karya Bijak Hartanah for Newbies ini … Siap buat entry dalam blog beliau …

testimoni bijak hartanah

Pada yang berminat untuk dapat kan harga promosi ini … Karya ini sesuai untuk pelabur yang baru berjinak jinak atau pun yang telah ada berapa buah rumah…. total ada 180 page yang ada dalam karya ini …

Harga PROMOSI adalah RM49 saja !!!

Bayaran boleh di buat ke akaun atas nama shafie bustan ke akaun dibawah :-
1. akaun maybank …. 512026618842,
2. cimb bank …….. 8002322244 ….
3. RHB bank ……. 21219800029515 …

Sila emailkan bukti bayaran anda ke hartanahnewbies@gmail.com
Terima kasih

3d cover



Gegar Hartanah Terakhir …

Dengan rasa sedih dan hiba aku terpaksa maklumkan bahawa event gegar hartanah yang aku handle sebelum ini akan berakhir pada minggu ni … Banyak perkongsian yang telah di berikan dalam topik rumah lelong … subsale dan juga homestay…

Apa pun aku sangat berpuas hati dengan feedback yang peserta berikan .. ramai juga  pelabur hartanah yang baru berjinak jinak dalam bidang ini hadir…

Mari tengok antara respond dari peserta yang hadirr pada event ini ..

hartanah lelong

itu antara nye lah … tidak ketinggalan juga yang peserta datang dari jauh walaupun event tu di buat di tempat lain…. ada yang dari utara datang ke gegar hartanah ipoh …

gegar hartanah

Screen kat atas pula peserta dari gegar ipoh yang masuk bidding dan menang rumah…. RM20k beza lebih murah dari market value … Apa pun syabass dan tahniahh…. Gua takde dapat apa pun kalau peserta yang datang nie menang rumah… apa yang gua dapat ialah perasaan happy yang amat sangat bila lihat apa yang gua ajar ini memang di ikut dan di apply kat luar sanaa …

rumah subsale

ini pula waktu talk di johor … memang orang johor memang sporting …. ramai betul yang datang dan banyak soalan soalan yang di tanyaa …. lagi lebih suka orang bertanya sebenarnye … kalau nak ikut kan slide gua tu .. baik lah korang beli buku jer …. tapi bila baca buku … kat sapa korang nak tanya ….. kalau gi event macam nie on the spot boleh dapat jawapan nye kan … So ambil lah peluang bila kita hadir mana mana talk or seminar…. tu lah kelebihan nye berbanding dengan kita baca buku …

site visit lelong

ini pula antara aktivi luar …. sebenar nye aktiviti iini adalah lanjutan dari program gegar hartanah…. korang tengok sendiri keadaan rumah lelong … ambil feel dulu … tengok dengan mata hati … dengan calculation yang gua dah kongsi kan masa dalam kelas … bukan dari emosi semata mata …

Apa pun yang kita belajar .. tak kan bermakna jika tidak ada action… pada yang dah masuk bidding … gua ucap kan TAHNIAH… tak kira sama ada menang atauu kalah… semua nye akan memberikan pengalaman pada anda semua … tu yang penting …. sekadar bercakap saja tanpa apa apa action tak akan cukup … 

pergi lelong

Selain topik rumah lelong …. topik homestay atau pun guest house menjadi tarikan  minat ramai peserta … apa yang gua tahu selama buat guest house sejak dari tahun 2008 .. gua kongsi kan di sini …. ini pula antara student gua yang dah pun start buat homestay… Homestay di pantai bagan lalang … jangan ingat situ tak de sambutan …. pergi lah tengok pada hari weekend … padat ke tak kat pantai tu yeahh…

homestay sepang

sapa yang tak nak beli rumah je dah memang untung … iaitu menang pada harga market … atau pun pada yang beli rumah subsale tu … beli jer below market value …. boleh mark up loan .. .boleh low downpayment …

Contoh macam real case study seperti dalam gambar dibawah nie …. sebelum menang nampak buruk jer unit tu …. tengok lah dah catt .. dan cuci … berkilat kilat …. cuma yang belajar cara mengenall permata saja akan paham macam mana …

Untuk itu pada yang nak join last event gua ini … Gegar Hartanah di Puchong minggu ini … boleh lah masuk link di bawah

Sila register link yang gua share nie okay .

http://bit.ly/gegar1707

Okay … Jumpa di sana …. Mari kita berkongsi kan pengalaman dalam bidangg hartanah ini semoga boleh memberikan semangat pada yang lain lain tu untuk memiliki rumah sendiri ..

http://bit.ly/gegar1707

repair rumah lelong murah


Miliki Rumah Idaman ….

Pastinya setiap orang ingin memiliki rumah idaman …. rumah yang besar dan cantik serta  dengan environment yang sangat selesa …

Melalui kempen Pemilikan Hartanah Bumiputra Seri Binjai  oleh pihak pemaju IJM Land pastinya akan membuka mata setiap pengunjung yang hadir ke sesi perkongsian dari cik Rohaniah Noor. …Penjimatan sebanyak RM33,705 bagi bumiputra unit saja akan diberikan oleh pihak developer …

Mari kita lihat apa kelebihan projek ini antara nye adalah access yang senang melalui highway Utara Selatan dan juga LEKAS ..

Disamping itu juga dekat dengan station KTM iaitu lebih kurang 1km saja .. Lokasi Seri Binjai ini adalah berada kedudukan yang agak tinggi … kira macam atas bukit sikit … Dengan layout rumah yang luas dan menarik … Kawasan ini juga adalah guarded area …. Tidak perlu risau dari soal keselamatan..

Jika ingin membeli barang dapur atau keperluan lain … TESCO , Giant Eeon Big juga berhampiran dengan kawasan ini .. Bersebelahan dengan Senawang dan juga Seremban memudahkan penghuni di sini untuk bergerak ke mana mana …

Manakala Hospital Tunku Jaafar terletak lebih kurang 4.6km dari projek perumahan Seri Binjai ini …

Dan yang paling penting ialah perumahan ini tidak jauh dari tol Senawang iaitu 2.3km saja ….Sangat sangat dekat untuk mereka yang bekerja di Kuala Lumpur yang menggunakan PLUS highway..

Promosi penjimatan ini adalah sah sehingga 30 June 2015 saja… dan untuk keterangan lanjut boleh hubungi no ini  1800 222 456  …

Pada 14 June 2o15, Cik Rohaniah noor akan berkongsi kan satu topik berkenaan dengan hartanah bertajuk Setiap Individu Layak Memiliki Rumah Idaman .

Bagi 50 orang pertama saja yang akan dapat free seat ini yang berharga RM200 seorang … Sila hubungi liza 019-2763177  untuk pendaftaran sebelum 31 May 2015 atau layari www.seribinjai.com.my