Bercuti di PMC Resort!



Bijak Hartanah for Newbies ,, Panduan lengkap pelaburan hartanah

Sukacita aku ingin kongsikan satu panduan lengkap pelaburan hartanah yang bertajuk Bijak Hartanah for Newbies…

Karya ini merangkumi tips tips dalam pelaburan hartanah… Perkara yang penting dalam membeli hartanah…

Ulasan berkenaan dengan bil lawyer .. kos kos yang terlibat dalam beli rumah…

Fungsi lawyer dan juga jenis jenis loan rumah yang terbaik dan rate yang murah.. bagaimana ingin pendek kan tempoh pinjaman

site income ebook

Criteria pemilihan penyewa… macam mana nak filter pun aku kupas sekali dalam karya hartanah ini …

jenis jenis loan

Pada yang berminat untuk dapat kan harga promosi ini … Karya ini sesuai untuk pelabur yang baru berjinak jinak atau pun yang telah ada berapa buah rumah….

Bayaran boleh di buat ke akaun atas nama shafie bustan ke akaun dibawah :-
1. akaun maybank …. 512026618842,
2. cimb bank …….. 8002322244 ….
3. RHB bank ……. 21219800029515 …

Sila emailkan bukti bayaran anda ke hartanahnewbies@gmail.com
Terima kasih

3d cover



Gegar Hartanah Terakhir …

Dengan rasa sedih dan hiba aku terpaksa maklumkan bahawa event gegar hartanah yang aku handle sebelum ini akan berakhir pada minggu ni … Banyak perkongsian yang telah di berikan dalam topik rumah lelong … subsale dan juga homestay…

Apa pun aku sangat berpuas hati dengan feedback yang peserta berikan .. ramai juga  pelabur hartanah yang baru berjinak jinak dalam bidang ini hadir…

Mari tengok antara respond dari peserta yang hadirr pada event ini ..

hartanah lelong

itu antara nye lah … tidak ketinggalan juga yang peserta datang dari jauh walaupun event tu di buat di tempat lain…. ada yang dari utara datang ke gegar hartanah ipoh …

gegar hartanah

Screen kat atas pula peserta dari gegar ipoh yang masuk bidding dan menang rumah…. RM20k beza lebih murah dari market value … Apa pun syabass dan tahniahh…. Gua takde dapat apa pun kalau peserta yang datang nie menang rumah… apa yang gua dapat ialah perasaan happy yang amat sangat bila lihat apa yang gua ajar ini memang di ikut dan di apply kat luar sanaa …

rumah subsale

ini pula waktu talk di johor … memang orang johor memang sporting …. ramai betul yang datang dan banyak soalan soalan yang di tanyaa …. lagi lebih suka orang bertanya sebenarnye … kalau nak ikut kan slide gua tu .. baik lah korang beli buku jer …. tapi bila baca buku … kat sapa korang nak tanya ….. kalau gi event macam nie on the spot boleh dapat jawapan nye kan … So ambil lah peluang bila kita hadir mana mana talk or seminar…. tu lah kelebihan nye berbanding dengan kita baca buku …

site visit lelong

ini pula antara aktivi luar …. sebenar nye aktiviti iini adalah lanjutan dari program gegar hartanah…. korang tengok sendiri keadaan rumah lelong … ambil feel dulu … tengok dengan mata hati … dengan calculation yang gua dah kongsi kan masa dalam kelas … bukan dari emosi semata mata …

Apa pun yang kita belajar .. tak kan bermakna jika tidak ada action… pada yang dah masuk bidding … gua ucap kan TAHNIAH… tak kira sama ada menang atauu kalah… semua nye akan memberikan pengalaman pada anda semua … tu yang penting …. sekadar bercakap saja tanpa apa apa action tak akan cukup … 

pergi lelong

Selain topik rumah lelong …. topik homestay atau pun guest house menjadi tarikan  minat ramai peserta … apa yang gua tahu selama buat guest house sejak dari tahun 2008 .. gua kongsi kan di sini …. ini pula antara student gua yang dah pun start buat homestay… Homestay di pantai bagan lalang … jangan ingat situ tak de sambutan …. pergi lah tengok pada hari weekend … padat ke tak kat pantai tu yeahh…

homestay sepang

sapa yang tak nak beli rumah je dah memang untung … iaitu menang pada harga market … atau pun pada yang beli rumah subsale tu … beli jer below market value …. boleh mark up loan .. .boleh low downpayment …

Contoh macam real case study seperti dalam gambar dibawah nie …. sebelum menang nampak buruk jer unit tu …. tengok lah dah catt .. dan cuci … berkilat kilat …. cuma yang belajar cara mengenall permata saja akan paham macam mana …

Untuk itu pada yang nak join last event gua ini … Gegar Hartanah di Puchong minggu ini … boleh lah masuk link di bawah

Sila register link yang gua share nie okay .

http://bit.ly/gegar1707

Okay … Jumpa di sana …. Mari kita berkongsi kan pengalaman dalam bidangg hartanah ini semoga boleh memberikan semangat pada yang lain lain tu untuk memiliki rumah sendiri ..

http://bit.ly/gegar1707

repair rumah lelong murah


Miliki Rumah Idaman ….

Pastinya setiap orang ingin memiliki rumah idaman …. rumah yang besar dan cantik serta  dengan environment yang sangat selesa …

Melalui kempen Pemilikan Hartanah Bumiputra Seri Binjai  oleh pihak pemaju IJM Land pastinya akan membuka mata setiap pengunjung yang hadir ke sesi perkongsian dari cik Rohaniah Noor. …Penjimatan sebanyak RM33,705 bagi bumiputra unit saja akan diberikan oleh pihak developer …

Mari kita lihat apa kelebihan projek ini antara nye adalah access yang senang melalui highway Utara Selatan dan juga LEKAS ..

Disamping itu juga dekat dengan station KTM iaitu lebih kurang 1km saja .. Lokasi Seri Binjai ini adalah berada kedudukan yang agak tinggi … kira macam atas bukit sikit … Dengan layout rumah yang luas dan menarik … Kawasan ini juga adalah guarded area …. Tidak perlu risau dari soal keselamatan..

Jika ingin membeli barang dapur atau keperluan lain … TESCO , Giant Eeon Big juga berhampiran dengan kawasan ini .. Bersebelahan dengan Senawang dan juga Seremban memudahkan penghuni di sini untuk bergerak ke mana mana …

Manakala Hospital Tunku Jaafar terletak lebih kurang 4.6km dari projek perumahan Seri Binjai ini …

Dan yang paling penting ialah perumahan ini tidak jauh dari tol Senawang iaitu 2.3km saja ….Sangat sangat dekat untuk mereka yang bekerja di Kuala Lumpur yang menggunakan PLUS highway..

Promosi penjimatan ini adalah sah sehingga 30 June 2015 saja… dan untuk keterangan lanjut boleh hubungi no ini  1800 222 456  …

Pada 14 June 2o15, Cik Rohaniah noor akan berkongsi kan satu topik berkenaan dengan hartanah bertajuk Setiap Individu Layak Memiliki Rumah Idaman .

Bagi 50 orang pertama saja yang akan dapat free seat ini yang berharga RM200 seorang … Sila hubungi liza 019-2763177  untuk pendaftaran sebelum 31 May 2015 atau layari www.seribinjai.com.my

 


Repair rumah lelong …

Beli rumah lelong memang tidak boleh lari dari kos kos baik pulih… bergantung pada keadaan rumah tersebut ,,, bagaimana keadaan nye .. adakah rosak teruk atau pun tidak … tidak seperti rumah subsale atau pun under construction yang mana waktu hand over rumah tersebut  dalam keadaan yang baik …

Kalau under construction projek apa apa rosak boleh claim dengan pihak developer .. masih ada warranty lepas pembeli dapat kunci dari pihak developer …

Manakala rumah lelong pula … even kunci pun tidak diberikan oleh pihak bank mahupun pelelong .. . Terpaksa lah pecah masuk rumah sendiri apabila kita menang rumah tersebut…. Bab pecah rumah nie  memang acara yang paling excited … sebab nya rumah yang berkunci nie memang  tak tau apa yang ada dalam rumah itu …. ibarat dapat hadiah waktu hari jadi.. mesti excited nak buka hadiah tersebut kan …

UNtuk kes rumah lelong yang baru saja student aku nie menang …. unit low costt …. waktu site visit memang tak boleh masuk dalam rumah tu …. nasib baik  pintu depan tidak berkunci …. dalam lah jenguk keadaan dalam rumah tersebut…

MEnang pada hari lelongan pada harga RM41k …. excited tak terkira lah… ialah first time menang rumah lelong … memang lah excited … sapa yang tak gembira bila menang rumah yang memang below market…. tambah pula rumah ini ini dah pun di renovate oleh owner sebelum ini …. memang bestttt ahhh….

Bukan sajaa student yang happy …. gua pun memang happy sangat pasal dapat mengajar orang lain…. dan orang tu pulak apply kan apa yang gua ajar tu kan …. seronokk bukan sebab student pompuan yang menang …. tak kira lah student gua nie lelaki atau pompuan .. gua akan happy dan bangga bilaa ada student gua berjaya ….

Jomm tengok keadaan asal asal unit ini waktu rumah ini di lelongkan … macam mana keadaan nye … berselera ke korang untuk beli rumah lelong begini ….

Ni gambar rumah lelong waktu menang …. ada dapat free bendera malaysia lagi tu …. hehehe ..

repair rumah lelong 7

repair rumah lelong 6

Kat bahagian dapur pula siap dengan kabinet dapur dan juga free tin tin biskut …. kalau lapar boleh lah buka dan ambil biskut tu yeahhh…

repair rumah lelong 4

repair rumah lelong4

Ini pula kerja kerja renovation yang dilakukan pada rumah ini … ada tiles yang terkopek ke atas … yang perlu di tukar dengan yang baru …. benda ini tidak lah mahal mana… cuma perlu cari contractor yang boleh kasi harga yang munasabah…. yang berpatutat …. bukan yang nak cekik darah lah…

Untuk lebih jimat .. gua suggest pada student nii agar beli barang barang elektrik ini sendiri … lampu ke .. kipas ker … beli je lah kat kedai elektrik tu …. cuma upah pasang je nanti …

repair rumah lelong 3

repair rumah lelong 2

INi lah keadaann yang dah siap … siap cat … tiles yang rosak pun dah tukar …. amacam … mau beli rumah lelong ke tak … Kos repair nie sangat sangat minimum. …. yang banyak kat catt satu rumah niee.. dan juga tukar tiles tu ….

repair rumah lelong

repair rumah lelong5

Siap sudah… 3 minggu dah siap dah… tu pun lambat pasal  nak cari quatation untuk repair rumah nie… last last guna DSR PROPERTY gak  bila compare harga … hahahahhhh…

okay lah… pada student gua niee… gua memang tuntut ikan bakar kat jeram …. pasall menang rumah nie harga yang murah… dengan kos repair yang minimum…. okay sangat …. Apa pun syabassss kerana bertindak …. gua tak leh nak push student untuk beli … pasal masing masing ada comittment yang berlainan … pada yang berusaha meningkat kan side income tu  untuk buat loan … memang terbaeek … teruss kan usaha murni itu yeahhh..

 


Site Visit Rumah Lelong

Ahad lepas aku ada buat site visit rumah lelong di sekitar klang valley untuk student student DSR … Seawal pukul 9am kitaorang berkumpul di office DSR group iaitu di Puchong…. aku buat briefing sikit pasal scope site visit nie… apa yang perlu di  ambil kira  semasa buat site visit … dan aku edar kan check list semasa buat site visit  supaya senang takde information yang perlu di cari tu tertingggal …

sit visit rumah 7

Dari  pagi sampai lah ke petang … site visit rumah lelong … macam macam rumah kitaorang  tengok … ada rumah yang kosong .. ada rumah yang ada owner duduk lagi …. dan ada rumah yang berkunci … ada yang boleh masuk …. banyak pengalaman yang dapat bila buat site visit ini … dan byk factor factor yang perlu di ambil kira bila kita ingin membeli rumah lelong … 

site visit rumah 4
site visit rumah

Bukan saja dari segi harga rezab saja …. condition rumah lelong tu perlu di ambil kira … berapa kos repair yang terlibatt…. kalau dapat beli murah sangat pun… kos repair dah macam beli sebuah rumah subsale … pun tak guna juga…

settle site visit  kitaorang masuk  kelas semua  di puchong …. ada lah summary yang aku kasi tau … ada property yang aku suggest untuk masuk bidding berdasar kan site visit yang kita orang dah buat tu .. Pada yang masuk bidding next week … GOOD luck lah okay …. all the best pada yang masuk … yang masih kira kira budget tu … boleh belajar something dari process flow kita ari tu ….

site visit rumah 3

Ohhh yeahh… untuk warga selatan iaitu orang johor dan melaka ….. aku akan buat perkongsian berkenaan topik rumah lelong … subsale dan juga homestay pada hari sabtu di Johor … manakala hari ahad pula di MElaka …

Untuk maklumat lebih lanjut refer kat sini  www.dsrgroup.my/gegar  … harga tiket untuk seorang ialah RM130 … kalau korang nak discount … untuk follower blog aku nie…. boleh dapat RM110 … discount rm20 tu … cuma mention ” Blog Pie2020 ”  dalam keterangan pembayaran tu ok … tu yang nak dapat kan harga discount lah.. kalau tak nak .. takpe … bayar je full amount .. tiada masalah … hehehe …

Apa pun kita jumpa di sanaaaa…wargaa johor dan melaka !!!

 

site visit rumah 9