Bercuti di PMC Resort!



Ringgit Semakin Lemah …

Sejak dari kebelakangan ini kita di kejutkan oleh penurunan harga minyak yang sangat ketara….

Kerajaan telah mengumumkan perlupusan pada subsidi minyak dan seterusnya harga minyak ron 95 akan di apung kan sama seperti minyak ron 97 … ..

Apa yang menarik perhatian aku adalah nilai ringgit yang semakin lemah jika di bandingkan dengan nilai mata wang negara lain ….

OHh …. ibarat sudah jatuh di timpa tangga…. makin hari semakin kecil duit kita ini ….

Tentunya rakyat singapore dan juga brunei akan tersenyum apabila berbelanja di sini ….

Johor akan dipenuhi oleh warga singapore yang akan membeli belah di malaysia …. begitu juga dengan  demand property di iskandar shah … sudah pasti mereka lebih tertarik dengan kadar foreign exchance yang begitu  tinggi … nilai wang mereka jauh lebih tinggi meninggal kan ringgit malaysia ….

Mari kita lihat perbandingan antara ringgit dan juga usd…. lihat lah graph yang semakin naik dan naik ini …

Semestinya kita lebih prihatin pada keadaan sekarang ini … sudah kan kita bersedia mengalami gelombang ekonomi yang penuh dengan cabaran ….  Welcome 2015 yang penuh dengan cabaran …

 

ringgit

 


Seminar Homestay …

Ada yang tercari cari macam mana nak tambah income dengan homestay… aku akan berkongsi kan pengalaman ku dalam bidang homestay ini  pada minggu yang akan datang pada fee yang sangat sangat murah iaitu dengan rm70 saja …

Macam mana nak setup homestay atau pun guest house. … siapa target market kita ….

MAcam mana nak dapat kan repeated customer untuk datang berkunjung ke homestay kita….

aDa banyak kelebihan apabila kita memiliki business homestay….  tidak semestinya kita perlu ada rumah sendiri …. kita juga boleh sewa rumah orang lain untuk di jadikan homestay….. apa yang penting adalah lokasi yang sesuai ….

Macam mana ingin mengira breakeven point dalam business ini …. semua akan di ajar dalam sesi perkongsian business homestay ini …

Apa yang aku kongsi kan adalah berdasar kan real case study…. mungkin agak berbeza berbanding kita membaca apa yang tertulis dalam buku ….

Pada yang berminat untuk  join … boleh register di link di bawah… kita akan tutup penyertaan pada masa yang terdekat ini …

http://www.dsrgroup.my/ssh/

apa lagi tungggu … Jommm kita belajar pasal guest house / homestay …

bisnes homestay


Havoc Hartanah di Iskandar Malaysia …

Satu lagi event yang besar akan diadakan di Iskandar  Malaysia iaitu Havoc Hartanah …. Ini adalah lanjutan havoc  hartanah yang di buat di Kuala Lumpur yang mendapat sambutan hangat …. Speaker speaker hartanah yang hebat ini akan berkongsikan kepakaran masing dalam event yang julung kali di adakan .. Kumpulan ini akan di ketuai oleh Tuan Faizul Ridzuan .. … MAri kita lihat speaker speaker dan topik yang mereka kupas … mereka di datang kan khas untuk warga warga selatan …  ….

ANTARA TOPIK HANGAT YANG AKAN KAMI DEDAHKAN KEPADA ANDA:
 “Analisa Kawasan Iskandar Malaysia” oleh Faizul Ridzuan

  • Ketahui selok belok kawasan Iskandar Malaysia dan lokasi-lokasi pelaburan hartanah yang menguntungkan.
  • “Bagaimana Membuat Permohonan Pinjaman Perumahan Yang Disukai Pihak Bank” oleh Ernest Towle Anda wajib tahu teknik susun portfolio kewangan anda yang memikat pihak bank untuk memberikan pinjaman perumahan kepada anda. Akan kami bongkarkan di sini.
  • “5 Langkah Jana Wang Sewa Besar” oleh Rohaniah Noor Pelajari 5 teknik untuk menjana pulangan lebih tinggi daripada rumah sewa anda bersama blogger hartanah terkenal ini.
  • “Bagaimana Bermula dari Kosong, Anda Mampu Menjana RM3 Juta Dalam Masa 5 tahun” oleh Faizul Ridzuan Beliau sudah melakukannya. 23 buah rumah pada usia 30 tahun..hanya dalam tempoh 5 tahun sahaja. Kisah ini akan menjadi tatapan anda.
  • “Tips Pengurusan dan Penjimatan Wang” oleh Abang Abu, Mekanik Wang Perkara asas ini wajib dikuasai terlebih dahulu sebelum anda memulakan sebarang pelaburan.
  • Bagaimana Menjana Pendapatan Dengan Mudah Melalui Sublet dan Rumah Lelong Teknik ini sangat sesuai untuk anda yang ingin menjana pendapatan melalui pelaburan hartanah tetapi tidak mempunyai modal yang besar.

Jangan lepas kan peluang untuk korek rahsia kejayaan mereka ini …. pada yang berminat boleh daftar pada link di bawah dengan harga yang sangat sangat murah…. http://carirumah.com.my/havoc-hartanah/ms/jb/

Havoc hartanah …. Jumpa di sanaaa…
havoc hartanah

Mega Property Talk …

Ahad yang lepas selesai talk pasal rumah lelong  di dewan seminar DSR  , puchong .. .. Sungguh tidak ku sangka ramai yang hadir untuk mendengar sesi  perkongsian pengalaman dari ku …lebih kurang 100 orang macam tu .. tak ketinggal kan juga .. kelihatan awek awekss yang turut memeriah kan lagi suasana  seminar tersebut …. ….. terpancar senyuman aweks ini  tanda puas hati dengan sesi yang di berikan ….

seminar jutawan

Selesai saja sesi perkongsian pasal rumah lelong …  ada survey form pula yang kitaorang edar kan untuk dapat kan feedback dari peserta …. Terharu rasa nye bila membaca pujian pujian dalam survey form ini … dan tak larat aku nak selak satu per satu …. biar lah ianya menjadi motivasi dan juga pendorong untuk kita naik kan kesedaran dan minat dalam bidang hartanah ….

seminar hartanah seminar lelong

seminar rumah lelong

Sebelum aku terlupa …. akan ada satu event yang julung kali di adakan … iaitu 1 setahun sekali saja …. yang di beri nama MEga PRoperty Talk …. Ramai barisan speaker yang hebat hebatt yang di ketuai  oleh Doctor Shah Razali … pada aku beliau memang Taikun hartanah .. yang sangat hebat dalam selok belok pelaburan hartanah … dari  residential property sehingga lah commercial property….  antara barisan speaker yang di berikan mempunyai pengalaman  dalam bisang masing …. ada yang banyak beli property dari subsale …. ada yang dari under con …. dan ada yang dari lelong ……. mai  kedok ilmu ilmu dari penceramah  hari tersebut ….. sila clik di bawah untuk pendaftaran …

http://www.megapropertytalk.com/hop.php?ref=wtk76

mega property talk


Rumah below market value ….

Sekarang ini ramai yang mengeluh pasal harga rumah yang tinggi ..macam mana nak beli rumah below market value … nak beli rumah yang murah sikit … . pasal sekarang nie starting project baru je mesti dah rm200k ke atas untuk apartment …  yang lebih sadiss lagi bila unit unit studio di kawasan yang agak hot di jual harga RM300k ke atas …. perghh ….. memang tak dapat nak di elakkan kenaikan harga rumah sebegini …  .. harga tanpa kawalan  .. berdasarkan demand dan supply …. value berdasar kan recent transaction …. memang   menjadikan ramai yang garu kepala bila nak membeli rumah …

Itu belum lagi mengambil kira tahun depan yang mana GST bakal di kenakan ….. bahan bahan binaan yang mana tidak terkecuali dari GST …. kos pembinaan yang meningkat akan menyebabkan harga jualan hartanah juga meningkat…

Apa pilihan yang … apa choice kita sebagai pembeli rumah … riki riki  rumah second hand …. sama ada beli pada owner atau pun guna kan agent hartanah …. atau pun mencari cari rumah lelong …  mebeli rumah lelong bukan lah semudah membeli rumah subsale … ada perkara para yang perlu di fahami terlebih dahulu ….

Bukan semua rumah lelong itu murah…… bukan semua rumah  lelong itu tiada penghuni …. perlu tahu risk pelaburan rumah lelong terlebih dahulu sebelum masuk  … perlu tahu capacity … perlu tahu cash dalam tangan …. perlu tahu juga step step nak beli rumah lelong nie ….

memang ramai yang cakap rumah lelong ini leceh… pada aku apa pun kita nak buat perlu paham dahulu … bila dah faham .. semua akan berjalan dengan lancar …

Hari ini sempat juga aku  ride sorang sorang ke bagan lalang …. mana aku pergi ada saja signboard rumah lelong …. LELONG … call no 01xxxx …. notis di letak di tepi jalan .. traffic light …  atau pun di taman perumahan … …  rumah yang berada di kawasan pantai …. kawasan pelancongan  pun ada yang kena lelong …. bukan silap kawasan tu … silap owner  yang mungkin tidak plan apa mereka nak buat dengan rumah yang dah beli tadi …. mungkin tujuan asal nye nak jual … tapi kawasan itu perlu kan masa untuk mature ……

akibat silap  kira kira … kawasan hampir nak mature .. rumah tersebut sudah pun terlelong …….. mungkin juga dulu mereka beli dengan harga yang mahal …. tidak semua harga rumah naik selepas di beli …. perlu di ingat untuk projek projek  under con …. developer  yang tentukan harga jualan unit merekaa … tiada involve pihak valuer pun …. valuer cuma  involve bila rumah tersebut  telah siap dan ingin jual semula ….

Alamak … dah panjang pulak aku taip kali ini … sambung kat talk aku pasal hartanah lelong pada hari ahad ini okay….

sapa yang nak join … jomm lahh …. fees murah sangat tu … sekurang kurang nye korang tahu lah apa risk dan flow pasal rumah lelong ini ….  yang berminat boleh register sini ok … klik sini  >>>>  http://www.dsrgroup.my/lhd/

Jumpaa di sanaaaa….

bagan lalang

cantik juga pantai bagan lalang ini … ramai jer orang datang …

rumah lelong

rumah yang bakal di lelong ….memang nampak banyak jer kan nak kena buat … tapi kalau aku dpt … 3 hari jer dah settle … hahaha ..

street glidebalik ride … kebasahan … tapi puas hati ….. jalan jalan tegok tegok rumah …