Bercuti di PMC Resort!



Kenapa perlu bayar lebih untuk beli rumah..

Kat sini aku nak share sikit pasal tips membeli rumah… ramai yang kata nak beli rumah perlu duit yang byk …..berdasarkan pengalaman aku beli rumah…. dan jumlah rumah yang aku beli setakat ini ialah 14 buah rumah…. tak semestinya kita memerlukan modal yang tinggi ….

rumah boleh dibeli direct dari penjual… atau pun project project baru dari developer…. biasanya project baru dari developer memerlukan 5% downpayment or 10% dari selling price……. ada jugak yang cuma byr rm1k saja utk dpt kan rumahh.. .

tips yang aku nak share kalau beli rumah direct dari penjuall….. actually kita boleh tanya valuer utk estimate berapa market price rumah tu sebelum beli …….sudah tentu kita nak beli rumah yang below market pricee……. kata lah owner rumah tu nak jual teres… dengan harga RM150k …. kita check dgn valuer harga RM160k …. thenn .. kita nego dengan owner tu …minta harga RM140k….. dia pun setuju dengan harga RM140k….

pegi kat lawyerr…. cakap nak buat snp rm140k…… thenn nak buat satu lagi …utk mark up dari harga tu …yang nie utk submit kee bank …. so dalam spn tu akan tulis RM160k sebagai selling price… biasa nya bank akan kasi 90% margin financing dari selling price…. dalam kes niee … bank akan kasi RM144k…….settle lah masalah downpayment…. ada dpt rm4k lagi utk cover lawyer feess….

dari pengalaman aku deal dgn direct owner…. kena beritau siap siap kita nak mark up … tambah pulak sekarang nie takde RPGT… so takde lah apa apa tax kalau kita mark up dari selling price yang asall …. mmg berbaloi … rumah teres yg aku beli kat melaka … mmg boleh dapat extra cash lagi …. tak keluar duit apa punn.. tetiba jee ada rumahh …. dan sekarang nie penyewa duk bayar installment kat bankk … ada lah balance dalam RM150 lepas tolak installment bank …… utk duit kopi aku bulan bulann….

13 Responses

  1. Salam bro,

    saya br tau yg SNP bole dibuat dua…rasa rugi pulak tk dpt extra cash (baru je beli umah kat sec26 Shah Alam)..at least bole la beli barang2 utk umah…

  2. memang bagus lah blog nie…banyak info berguna…thank’s tt

  3. posting aku yg lama lama byk komen. Tapi ada org hack masa tu. Hilang terus… Sapa nak praktik kan cara ni. Aku ada satu rumah nak jual. Dekat dgn lrt sg besi dgn tasik selatan..penyewa ada.. Harga lagi murah dari lelong semalam..hahaha. Boleh mark up snp. Sapa nak boleh call aku.ok..rumah tak de loan. Aku beli cash. Geran pun ada kat aku.. Sapa nak beli cash. Lagi bxk discount aku kasi.heheh.

  4. nak beli umah satu bang..bungkus elok2 yer.. woww.. beli umah cam beli naik lemak.. heheh..

    jaket hitam..rasenya..anda ini agak pawer pasal od n memenuhkan acc.asb kan.. kalo sudi..leh la share2 kan ilmu tuh.. hehe

  5. Berapa harga rumah kat lrt sungai besi tu? Ada lagi ke dah jual? Kalu boleh dapat +ve cashflow & ada lebihan lepas dapat loan, itu sudah kira bagus..Jual kat aku laaa…boleh aku start rolling2 dgn lebihan loan tu :) …..aku baru belajar….

    Rumah 1st aku beli yg duduk sekarang ni developer guna cara ni. Harga jual 203k, tapi masuk kat bank SNP 230k..So loan dapat 90%, kena keluar dlm 5% jek utk cover DP & lawyerfees…..tapi lepas keluar title geran kena lagi dlm 3k

    Nak masuk rumah baru…habis lagi dlm 12k; 2.5k grill, 3k alat2 electrik&upah, 6k kitchen kabinet etc…..dah duduk 2-3 tahun ni rasa xbaloi jek bayar mahal2 bulan2, 1.2k…tapi guna floor bawah jek…mlm awal2 dulu xnaik pun atas, tido pun kat bawah…dah ada maid ni baru naik tido atas…..apa2pun aku bersyukur sbb dpt 1st rumah yg dekat ngan tpt keje aku&wife as base….

    Sekarang ni tgh belajar & mencari2 peluang utk mencari rumah utk invest pulak…Harap bro pie2020 boleh membantu aku dlm menuntut ilmu & mengikut jejak langkahnya dlm mencapai financial freedom..

  6. Nak refinance rumah yg duduk sekarang utk buat modal…lock in perid lom abis lagi…sampai bulan 9 tahun depan, kalau x kena fine 3% drp baki (kira2 dlm 6k)….Aku dah submit refinance form kat RHB, CIMB, Maybank&bankislam (saja nak test market & kalau value tinggi ingat nak accept)…..RHB&CIMB dah keluar offerletter, tapi aku xtau nak accept ke x???????? Sbb margine pun xbanyak, CIMB bagi loan240k with BFR-1.85% (rm1113 monthly), RHB bagi207k with IBR-1.9% (rm985 monthly)……sekarang aku bayar 1.2k monthly

    Kalau aku accept cimb aku maybe boleh dapat sedikit modal dlm 20-40k (berdasarkan jumlah payment yg aku dah bayar sebelum nih, xcheck lagi berapa actual fullysettlement aku dgn bank sekarang, RHB conventional)…yang aku masuk nih dua2 islamic……patutke aku accept ataupun tunggu tahun depan bila lockin period tamat, kalau xaccept bermakna modal aku utk bermula xbanyak, kalau accept rugi kena fine,tapi ada sedikit modal utk bermula……..hmmm…apa pandangan tuan otai??? :)

  7. salam sume,
    bru mula baca dari awal..
    sifu2 sume..
    apa itu
    RGPT?
    IBR?
    BFR?

  8. cara ini lah y aku pakai utk kumpol modal.. total modal y aku pakai utk 3 bijik rumah adalah -20K++… woww.. siap negative.. kenapa negative? hehe..

  9. based on ylukeman case di atas…aku akan chk brapa nilai penalti tu..byk ka?..pastu bila last guna kwsp acc 2 utk kurangkan payment..sebaiknya lepas kuar duit kwsp bru buat refinance..at least leh dpt lebih skit modal..

  10. yepp …. kalau boleh.. lepas kan lockk in duluu … unless dah taksaboo nak guna duitt .. hehe …sebelum refinance.. kasii keluar kan KWSP … wowow .. lagi kurang hutangg kat bankk .. baruu lah buat refinnance… baruu dptt bykk cashh lagii … hehehehe

  11. seronok baca entri lama, ulangkaji..terima kasih kepada semua

  12. Salam en. shafie!
    Boleh saya dapatkan nombor telefon en shafie? Perlukan bantuan sangat2 dalam proses buat 2 SNp ni…
    Thanks!

  13. aku beli rumah cash je
    susah awal2
    senang kemudian hari


Leave a Reply