Bercuti di PMC Resort!



PIE2020 MANAGEMENT & CONSULTANCY SDN BHD

Lunch tadi aku gi ambik sijil company aku … hehehe .. sebenar nye semalam dah siap .. .tapi tak sempat nak ambikk .. so aku ambik lee ari niee …… naik baik gi the mall tadi tak jammm ….. sampai sampai company sec tu dah sedia kan document utk aku … dia explain lebih kurangg … aku pun chow gi makan kat mc d kat bawahh ..
Aku tgk lah sijil tu ….company registration 806634 T ….
Nama company PIE2020 MANAGEMENT & CONSULTANCY SDN BHD. …..
Kira jenuh gak lee korang nak tulis nanti … tapi senang jee nak ingat kan … tul tak … apa pun kalau malas nak tulis .. nanti aku kasi cop jee … copp jee kat cekk kee … kat bill kee .. atau kat memana lah yg korang nak deall dgn aku nanti…. Tu takde masallahh .. bisa di urus ….
Antara document yg dia kasi .. surat ke RHB utk aku buka current account …. Director aku sorang jee yg sign chequee… lagi sorang tu just nak cukup kan syarat kee .. pasall kalau company sdn bhd.. dia nak 2 orang director .. minimum …. Form 24 .. form 44.. pasal share company… dgn MA and AA.. memorendomm and article association….emm .. benda nie standard jee .. yg beza nyee nama company .. nature of bussineess. ..
Tapi aku respect gak company sec niee … bukan nye apa .. masa aku kasi nature of business … brief jee . tapi dia oleh … pehh .. jadi luas sioll scope aku ….. investment properties… renovation… any land or company…. Land convert… improve properties..
Scope lagi satu .. financial management… consultancy… investment advisor… stock . .bond .. acquire company .. kira cam ambik alih satu satu company …
Scope yg ke 3 … trading and services.. dalam pertanian … memasar kan product pertanian ….. supply.. market kan … entah apa apa lagi lee dia tulis.
Aku rasa mesti dia ambik company lain nyee scope .. pas tu combine kan dalam scope business aku niee…. Bagus tull lah..
So lepas niee .. kalau ada member kat MOF .. leh lee aku proceed utk register kat MOF…. Tak silap aku ada pembaca blog aku nie keja kat sana tu … ke budak BJ… hehehe . time nie lah aku perlu kan pertolongan anda.. lambat pun tak kisahh.takde masalah .. jannji ada … mana tau .. tetiba ada orang nak kasi job… yg penting networking .. tak kisah lah job apa … kita senang jee nak cari orang buat .. tapi nak dapat job tu bukan senang … mesti ada kabell .. mesti kuat networking …….ehehe.. tul tak … kalau nak percent pun takde hall lah … cakap jee berapa percent korang nak … janji ada job masukk .. tu leh adjust ….
Sebab kan aku excited ari niee .. aku takde lah bengangg sgt kat officer bank yg proceesss loan aku … sudah 1 mingggu .. tak keluar result lagi … approve kee .. reject kee … bikin jiwa aku kacoo jee … aduhss … letih betull lah .. esok keena call lagi tanya… dia kata akan process ari nie .. cam siolll jee .. bila aku tanya report dari bank Negara dah terima kee .. dia kata dah .. sekarang nie tgh processs … aku siap cakap lagi .. aku nak segera motor tu … kalau reject saya leh pegi bank lain pulakkk … heheh .. kerekk lak aku nie.. .cam lah bykk pilihannn … tak silap aku am bank ambik utk finance motor besarr …..
Korang tau lah kan scope business aku apa .. mana lah tau kot kot korang pun dpt lubang business baikk .. mau sub kat company nie … sila sila lah calling aku … bab commission … aku very open .. ko cakap jee berapa ko nakk .. asal kan aku pun ada profit .. takde masalah … leh onnn ….. aku tak makan sorang …… yg penting networking …customer kena jaga … kalau tak cam mana nak growth ……
Apa pun wish company nie berjaya dah boleh survive lah yerkkk …. Aku tak arap kana pa … cukup lah sekadar doa kan company nie berjaya …insya allah …income dari company nie akan aku salur kan ke rumah anak yatimmm masa aku balik melaka nanti …. So far payment dari kak aida dah dapat …. Next coming auction … kak zairen ambik service aku … pas tu hanan sewa kan rumah dia kat company aku …rumah dobit lagi …dengan ada lagi sorang minta cari kan kat bangii…. Alhamdulillah … ada sambutan yang baikk … tu lum aku offer service nie kat orang luarr ….. just kat kekawan terdekat jee … pas tu kak aida lak ambik service utk bersih kan rumah dan manage rumah dia yg ke 2 kat teratakk niee ….. nampak nyee customer tak serik lah deall dgn aku ……..apa pun feedback dari korang amat di hargai demi nak memajukan mutu perkhidmatan company…
Sekian terima kasihh. . …

39 Responses

  1. Congrats Pie!! Manalah nanti kalau aku ada rumah nak sewa atau nak beli and perlukan khidmat company ko..insyallah..
    Ape2 pon memang bagus laa tengok orang Melayu camnih..:))
    Tahniah!!

  2. pie,
    waaahhh..tahniah atas pertabalan company baru !!!
    semoga berjaya ….khidmat pie memang akak perlukan. berminat dgn umah area kjg/bangi. lelong ke, x kesah la.(200k and below)…kalo ada, email kat akak. upmfizah@yahoo.com. wokay. All the best!!!!

  3. Syabas!!! Semangat mcm ni la yg kita perlukan… Mmg betul. Bumiputera kurang networking yang lebihnya PHD. Awas !!!
    Pie, aku nak jadi org pertama yg menawarkan networking kat company baru ko ni… huhu..
    Nway, aku doakan company n business ko ni akan sukses sukses & terus sukses…
    Tahniah sekali lagi… dari pihak aku, Urban Life Corporate Sdn Bhd.

  4. TQ…TQ..
    kalau korang ada benda yang nak kan letter kan company sdn bhd.. kasi tau aku … payment leh transitt kat akaun aku …. leh kaww timm ….

  5. kak fee kee ..
    OD cam mana … dah start kee …..
    terima kasih atas sokongan korang …

    blingblingg…
    aku dah reply … advice aku …. kalau akaun bank ko baru lagi.. jgn masuk under companyy …
    company ko ada web tak … kita buat mutuall .. aku letak link website ko kat sini … pas tu ko buat link website aku kat sana …amacamm …

  6. tahniah..smoga rezeki anda di berkati Allah..
    tanamkan niat nk maju moga dpt bantu kwn,org2 susah..dn majukan seagama kita..

    Amin…

    Kak Aida dh 2 bijik di teratak tu..auction lagi ke dia dpt pie..

  7. pie…iyee….kak fie lerrrr sape lagikkkk…
    OD baru nak guna rm1000..ahaksss… tu pun esok baru nak ge ATM. huhuhu

  8. ok. set. tp ko tgk la web aku ni. http://www.cetak.biz
    dah sebulan aku suh mamat sorang ni buat. dia janji minggu ni siap. nnt klo dah siap, kt mutual ok?

    web yg ni plak rumit sikit. http://www.rajasehari.com.my
    dah deal ngan 2 web programner

    2 2 xjalan. ish… sesape kat cni leh rekemen programmner yg ok ckit? aku nak guna Joom la punya website. senang nak monitor

  9. Salam..
    ni yang makin tercabar ni.. syok tengok rakan2 berjaya.. moga kita semua berjaya..

  10. Emm … sikit jee gunaa … apa kelas … keluar kan sekali rm5k jee teruss …
    eheheh

  11. blingblinhg..

    iskk .. pesal website ko tu tak siap … lee … payment dah kasi kee lumm… iskk iskkk …
    website niee…. ramai leh buatt… murah dgn tak jee … ko nak murah.. .suruh lee student buat…
    mesti cepat …

  12. Syabas Pie… Kalau dah register dengan MOF senang nak deal dgn gomen punya projek. Adik ipar aku keje dengan Commerce Dot Com (CDC), syarikat yg jaga sistem e-perolehan utk gomen.

    Kalau ko nak register dengan MOF, pegi je kat opis CDC seksyen 14, PJ (Jalan Tandang). Adik ipar aku bleh tolong uruskan..

  13. bagus pie, wat kebajikan selagi terdaya. bak kate Tan Sri Mokhtar al Bukhary, jgn tunggu hutang abis baru nak buat amal jariah, sebab kita tak tau biler hutang2 kita akan selesai…n hutang nie..asalkan kita tau manage (bukan aku cakap k)

  14. ok ..tq gengg ..
    .. yep betull …
    anggap lee company nie cam company korang ..
    kalau ada apa korang nak guna company niee … nak submit quatation kee .. apa kee .. korang calling aku jee …. janji project korang nak buat tu halal… cara yg saahhh …

  15. Tahniah2…..boleh la sama2 open table ke up table ke kat ramal junction..kita meraikannya…ada wat majlis potong reben merah ker..jgn bimbang pie,kawan2 ramai.kita akan support nyer.aku pun bercadang nak bli rumah.dah tentu nak pakai service ko.pasni ntah2 kawan aku ke kakak kepada kawan aku ke nak beli rumah aku akan rekomenkan service ko.kalu service cantek da tentu company ko menjadi sebutan ramai..

  16. wahhh… potong reben kaa… malu maa .. company tak seberapa… company pun 2 ringgit jee … eheheh……
    next week aku nak gi buka bank aakaunn… pehhh… aku tgk .. cam cam company loan ada… semua tu dalam pertimbangann .. SMI … goment subsidi.. entah apa apa lagi … yg penting kena tgkk interest beraapa…
    kalau 5% … murah bangat tu …. kalau dapat RM300k punn….aku rolling kat ASB pun dah berapa untunhgg……. tapi ASB lak dah penuhh ………
    cam cam cara ada …. bab beli commercial building lak .. lagi senang approve kalau submit guna companyy … pehh.. best siolll .. pas tu income tax leh deductt ….wahhh ….cam cam leh pusing ooo ..

  17. pie…alamat co ko nie kt mana?

  18. Syabbbasssshh syaabbashhh…. tahniah pie… suspect la atok kt cucu atok surang nih.. smogga berjaya..
    Salam TAHNIAH dr ICT Developer (network gk ni).

    p/s: nnti itu GTR sampai, jgn lupa caling2 yaa.. ehehe.. See u on friday nite ok..

  19. tq .tq..

    atok .. alamak .. malu aku .. motor takde lagi ..iskk iskk .. cam confirmm jee yerkk …
    tadi officer call .. confirm kan phone no rumahh.. alamat rumah.. .cehh .. apa dahh …..
    statement bank aku kasi 2… tu pun dia confiuss …. letihh tul lahh….siap cakap … u punya gaji yg no 2 nie lagi bykk kee dari gaji yg pertama …. hehehehe …
    aku kasi statement akaun OD aku …. mamat tu pun pening dia nak process loan aku … apprrove kee … reject kee … hahahaha ….

  20. “Emm … sikit jee gunaa … apa kelas … keluar kan sekali rm5k jee teruss …
    eheheh”

    apa pie? 5k sekali ? adehhhhhhh… man-man laaaa..

  21. keluar kan 1k … tak untungg.. akak keluar kan terus
    RM5k… masuk dalam ASB kak …
    pas tu gaji akak … akak masuk balik dalam akaun OD tu …… keluar kan duit bila nak guna saja … cam tu untungg..

  22. tahniah pie, syabas

  23. juruukurr..
    sampai masa company aku akan bekerjasama dgn company hangg… ok … projek pecah lott tanahh … horeeeyyyyyyyyyy….
    nie baru bestt …

  24. pie,
    itu macam aa…so, akak kuarkan 5k tu one time je la untuk masuk ke asb eh? betul gak mcm tu lagi untung, ek?
    ok, pie, idea ko akak terima. dijamin pilihan bernassss…

  25. Tahniah bro.. aku doakan moga bisnes ko maju.. kalau boleh aku nak tengok org melayu kita berjaya.. boleh pi jauh..

    ntah bila laa aku nak pi jumpa hang.. teringin nak beli sebijik rumah.. tapi duit tak brapa nak ramai :)

  26. no problem … bebila leh jumpaa…

  27. pie.. malam ni aku ada offer buat kau.. RM60K punya rumah..
    kalau ko tak mau boleh offer kat orang lain.. :)

  28. ok .. baikk .. jumpa malam nie ok …

  29. Asm Pie,
    Aku ahli baru BJ…aku memang teruja tgk kau beli rumah. Nak start tp teragak-agak sebab x de pengalaman. Soalan
    1) Kalau auction low cost flat…gaji household memang lebih RM 2.5 k..kalu bid then dapat tak de masalah ke nak register dgn land office..
    2)Dgn sape kita patut check benda nie sblm bid…
    then kalau bid ..dapat…x leh nak register ..deposit forfeit ke tak.
    3)kalau masuk / mas bid pakai nama aku..then nak register nama wife boleh tak.

    Byk kena belajar…

  30. jawapan nye. .

    1. so far.. takde masalah.. …
    2. boleh leh check kat majlis perbandaran ….kalau project utk dbkl .. leh pegi dbkl…
    3. ko boleh bid kan bagi pihak bini ko ..

  31. salam all….and good luck pie2020.semoga tuhan mempermudahkan urusan anda from hiewara enterprise (M) sdn.bhd.

  32. teerima kasihh … tq.. tq..

  33. Salam…..tahniah bro…selamat berjuang..hehe

  34. terima kasihh.. dah 2 tahun company aku nie.. kena sambut ari jadii nie ..eheheh

  35. Tahniah sifu!!

  36. Belated Congrat Pie dari Penyibuk Untuk Wang..Semoga dimurahkan rezeki yg barakah..

  37. terima kasihh.. tq…tq.. .atas sokongann semuaaa

  38. Jurukur: kot2 kalau ada projek GIS kite leh sama2 buat… hehehe..

    Pie: Tahniah atas company ko.. seronok tgk org lain berjaya walaupun aku pun xberjaya lagi..

  39. tahniah tuan pie..


Leave a Reply