Bercuti di PMC Resort!



Overdraft … OHhhhh….. Overdraft…

Sebelum nie aku dah cite pasal process flow OD ….. secara generall nye ramai yang dah tauu … dann secara praktikall nyee pun ramai yang guna cara niee…. apa yangg aku leh commentt cara nie mmg bagus ….. tapi bergantung pada tahappp displin kitaa. ….ramai gakk yang tanya pasal TT ..pasall methodd niee … dann apa yang aku tekannn kann sebelum niee ialah displinn …. tauuu apa objectivee kitaa …. kalau tak … kita puun lostt …. camm cite losttt tu …. tak tauu nak pegii mana …. gi mana arah pun kita takk tau …

Secara praktikall nye apa yg aku leh commentt …….. memangg bestt …… jimat mmg bykk …ialah secara generall nyee kita ada saving dalam ASB….. pas tu convert ke sijill …. cagarkann sijill …… applyy OD…. lepas tu leh guna OD utkkk settle kan duitt CC… buat savingg …. buat investment lainn ……. untuk interest rate sekarang niee …. gunaa OD kita kena 6.75% per annumm … daily restt …… compare lak kalau ada hutang kat credit card 18% per annum …..kalau ada personal loann yg kena 10% per annum … huhsss …. jauhh bezaa tu ……di samping tu setiapp tahun kita masing ada dividend dalam savinggg ASB kita…….

camm aku lakkk … mmg focuss guna cara nie utkkk maximumm kann aku nye properties …beli properties utkk downpayment rumahh … beli cashh rumah …. beli lagii cashh … sampai lah OD aku hampirr maxmimumm ….lepas 3 bulann akaun OD aku full balikk pasall bilaa rumah yg aku beli cash tu dahh settlee ….. aku cagarkan balikk …… dah ada modall balikk ….. contoh yang aku leh kasii yang dlm process sekarangniee … beli rumah auction RM58k …. market price RM90k ……bila aku cagar kan balikk … aku dpt dalam lebih kurang RM80k ……..lebih kurang dalam RM20k aku dapat lebihhannn modall aku balik …. nampak takk … akuu keluar modall rm58k …. dapat balikk rm80k …. okay kee tak ok ….. sementara installmentt yg rm80k.. penyewa aku yang bayarr ….. kalau kira buatt 5 kalii cyclee niee … kita akan dapat modall rm100k tu free free jee .. hehehe … opppsssss ….. aku dahh kasii tau rahsiaa lahh … cam mmana aku nak buat buku niee kalau semua aaku dah cite kat sini … sapa lak nak beli bukuu aku nanti …. aduhsss ….cam mana lah aku nak buatt duitt … hehehe ….

tapi perlu ingatt utkk sapa yang nak ttryy cara niee .. mmgg korangg nye backk up kenaa sangat sangattt kuatt … jangann mainn redah jee ……. aku sampaii tak tidoo malammmm kalauu duit tak cukupp masa arii tu …. kekadangg kita dahh budgett cantikk jee … timing baikkk jee kan … tapii disebab kann urusan urusann kat pejabat tanahh … kat debeloperr .. or kat lawyer yangg camm hampass ….. mmg kita tak kan larii dari problemm camm tu ………. sebab tu lah akuu cubaa establishhh networking antara kita …. percaya antara satuu sama lainn ….. bersatuu hatiii …. aku kasii contohh ….. kata lah dalam groupp kita ada 10 orangg ….. salah sorang ada problemm pasall financialll … duit sangkutt … kata lahh tak cukupp RM40k …. bila ada 10 orangg … sorang keluar rm4k …….mesti setiapp orangg boleh contributee … tul tak …. lepas dia dah settle kan everthingg.. dah dapat duit dari finance rumah tu ….kasi lah balikkk duitt masing masing pluss dividendd …. tapi cara nie kena lahh kenall hati budii masing masing dulu … sapa nak kasii pakai duitt kalau kita pun tak kenalll orang tu … tul tak ….slow sloww lah trust tu akan timbulll .. tu lah antara objectivee akuu buat acara acara luarr … buat TT … buatt sukannn … lepakk lepakkkk …. just nak rapat kan antara kitaa. …..

satu lagi cara nie baguss pasall kita dapat interest yg rendahh …. loann rumahh leh dapat BLR -1.8 % …. dailyy restt ……..flexiblee .. … cam OD gakk …. cuma ada tempohh expiredd… .bila ada duitt bykk leh dump kat situ …. bila tak de duitt .. nak guna pun bolehh …… thenn kita compare pulakk dgn OD cagarann ASB….. .. suree OD propertiess lagii rendah interest nyee … …… korang gunaa OD BLR …. tapii aku gunaa OD kena BLR-1.8% … amacamm .. ada bezaa takk … tentulah aku lebih untungg … tul tak … .ehehehe..

apa pun sebelumm korang sampaii stage niee … kena lah ada modall yang tinggii .. perlu ada OD yang tinggii utkk memboleh kan kita beli rumahh cashh …. lepas tuu senangg gakk lee nak gerakkk …. cuma sekarang niee aku rasa pergerakkann aku lajuu … giloss tu masa tu aku beli rumah 2 kali dalam masa 1 bulannn … so impact nyee aku dapat sekarang niee… pasall gajii aku tak tinggii … committment aku dah 170%…. mana boleh approvee lagii dahh …unless gajii aku bykk … kalau RM20kk sebulan boleh lee masukk loann lagiii …….takpee lah .. rezeki aku dah kat tahapp tu … takpee ….. ada hikmatt nyee kenapa gajii aku startingg rendahh …….aku pasti masing masing ada rezeki …. cuma kita kena usahaa …. allah tidakk mengubah nasib seseorang kecuali orang itu sendiri berusaha untuk mengubah nye….

421 Responses

  1. hee.sebab tu den pun bid nak rendah2 je…haha. mesti beb nak rolling nak guna lagi..pitih tak banyak mana..kulo abis kat satu rumah je macam syg plak…puasa lama wo…

    sabar kuncinya….

  2. Aku jugak gunakan cara ko dalam investment property. Teknik yang ko labur duit dalam ASB, pastu tukar dalam bentuk sijil, buat OD, bila dapat duit OD baru kita invest, tak kira lah kita invest dalam apa benda pun, beli property ke, beli lembu ke, asalkan boleh untung, kita boleh invest. Teknik ni memang menarik, memang kreatif

    Pada waktu yang sama, sekarang ni aku fokus nak tingkat pasif income aku. Maksud aku, supaya pasif income aku lebih tinggi daripada perbelanjaan aku. Tak yah aku pening-pening nak kerja. Apa macam Pie nak joint?

    Untuk capai matlamat ni, aku kena pastikan ASB aku cepat-cepat full, pastu fullkan ASB wife aku dan mak aku. Ni kira pinjam akaun orang lain laa. Nanti hujung tahun boleh dapat dividen. Semua dividen tuu boleh kita gunakan

    Aku jugak baru nak berjinak-jinak invest dalam property. Aku yakin dengan bantuan sifu Pie, harap-harap aku boleh berjaya. Tapi macam mana pun kalau nak cepat tingkatkan cashflow kita, jalan terbaik adalah dengan berniaga. Tak kira lah niaga apa pun, asalkan rezeki halal.

    Aku percaya, kita semua boleh berjaya. Dengan syarat kita perlu kerjasama. Hati kita perlu disatukan dengan agama. Bila agama mengatasi segalanya, baru boleh kita capai kejayaan besar (hehehe) macam ustaz lak.

  3. pehh… juruukurr .. cam cikguu … hehehe .. bagus baguss …
    nak JV … dah tentu bolehh ….

  4. huu.best2..dengan berbekalkan modal lebih kurg 8k kasi settle sume pastu dapat 20k ngan sebiji umah bernilai 80-90k..

    the best investment is leh wat duit ketika beli (hang leh re-finance sebab below market) simpan (+ve cash flow) dan jual (market or suke hang la janji ade demand)…

    tp awas..risiko dimana2 pun ade..pandai2la (leh paham kan)..hee.

  5. juruukur nie bagus.jarang2 post, tapi skali post penuh dgn info..tak mcm aku nie hah..haha…perwatakan juruukur pon menarik..tak percaya gi jumpa die. tuh pie ngam jer dgn juruukur.

    aku salah sorang yg dah buat OD,tapi bukan utk investment..ada hal lain. duit semua dah ada,tak pakai jer lagik, buku check pon bersih jer lagik.

    aku acceli dah paham pasal OD nie, just nak maximize kan penggunaan die….nnt aku consult ko ler pie….19/4 – 5/5 aku cuti!!!

  6. En Pie, urusan kat PTG tu ambil masa yang lama ke?
    Lepas dah settle kat PTG then buleh lah kita cagarkan kat bank yea? Bank mana offer BLR- 1.8% tu..

  7. salam… saya newbie here.. so takdela se pro sedar2 sume…. camne cara nak minimize interest od ni?.. katakan duit 11k tu mmg nak guna semua… tp still nak buat od… kita kuar semua od tu bleh ke? tp bln2 kita topup ngan gaji kita…

  8. satu lagi.. ada beza ke dr segi interest bila buat pengeluaran berkala dan lump sum?

  9. cimbb ada… hsbc pun ada…. aku buat cimbb….
    interest rate aku cuma 4.9% daily resttt…. aku gunaa maximummm …… 99% … heheheh … tu yg aku leh beli rumah cashh tu … kalau tak … mana nak carii duitt …

    lepas bulan 5 ni baruu aku leh re allignn financialll aku balikk .. hampas hampass …. thn depann ada lagii rumah yg aku plann nak settle kan cashh ……. loann RM45k ……… pada hall market value dah RM70k …. huhss .. best giloss lee … ada lagii rumah loan RM57k ….. market valuee RM100k …. tunggu masa jee nakk settle … pastu aku cagar kan jeer…. lehh increase capitall aku ……. thn depann insya allahh… akan lebih aktif lagii ……. shop lot maybee….. hehehehe ……..
    apa pun korangg kena lah startt …. supaya returnnn nye kita leh kutipp dalam masa 2 thn lagi kee ..1 thn lagii ker……… lagii pun tak rugii mencuba …….janji kita dah buat studyy properties mana kita nak beli ….

    kekadang aku terpikirr …..maaybee tibaa satuu tahappp aku dah malass nak kasii motivasiii kat orangg … atauu pun malas nak share apa apa kat orangg …… lantakk korang lahh .. nak buat apa .. cam mana nak buatt …….. biar lah korang dengann anggapann korang …….tul tak …. pada aku … nothing to loossee……… sementara aku lumm busy … lummm bykkk aktiviti niee .. aku nakk orang lain pun sama naikk dengann aku ……oncee company aku growthh lebih besarr … aku dah busyy ….. aku dah takk tgkk sgt benda benda remehh …. time tu pelapiss aku akan ambikk alihh apa kerjaa yang aku buat sekarang niee ……….
    so pikir pikir kann lahh ….. pada sesapa yang takut takut nak mencubaa tu ….. long termm plann aku ….. aku akan manage orang saja …. manage projekkk … kata lah korang ada nak buat projekkk .. takde tanahh… takde capitalll … aku lehh supplyy….. JV dengann aku … tapi aku memantau statuss projekk tu ………. aku mula darii bawahh … aku tauu cam mana peritt nye nak carii capitalll …. aku pernahh rasa…..yg pentingg ada keinginan ada kesungguhann .. insya allah company aku … PMC2020 akan menbantu …..

  10. waduhh…waduhh… memang agresif gilosss la bro pie nih… heheheh

  11. “satu lagi cara nie baguss pasall kita dapat interest yg rendahh . loann rumahh leh dapat BLR -1.8 % . ASB.. .. suree OD propertiess lagii rendah interest nyee korang gunaa OD BLR . tapii aku gunaa OD kena BLR-1.8% amacamm .. ada bezaa takk tentulah aku lebih untungg tul tak .ehehehe..”

    Salam bro,
    “OD kena BLR-1.8% ” tak faham la brother…cam na tu….boleh cerita sikit?

  12. OD darii propertiess leh dapat lagi murah darii OD cagarann ASB……..
    emmm… cuba checkk berapa interest rate utkk housing loann tu …. ambik flexi payment tu ..

  13. Heee…menarik sungguh tips sifu2 nih…
    Ni apa yg aku blajar dari yb…ini mainan diorang…
    Selain dari menggunakan OD utk invest dan bayar utang korang…bole jugak gunkan OD ni utk spend/shopping..tapi tang mendatangkan duit je la…hehe..camne tuh yek?

    Gunakan duit OD tadi pegi beli jam…beli jam?kenapa jam?
    sebab selain dari menjadi alat pengukur kekayaan ia juga satu tools investment yang boleh mengguntungkan..
    Kebanyakkan hobi atau benda yg collectors item ni mmg menguntungkan…tapi kene tau lubang ler…n kene baik ngan tokey kedai tu…

    amik duit OD tadi…gi kedai jam..orderla jam yg susah dapat kat malaysia…bagi deposit dalam 20-30%..bile jam tu dah sampai suruh display kat kedai tadi..bile ada org minat..tokey tu akan cakap ada orang punya..dier akan suro call sendiri owner.

    keuntungannya biasa dalam 50-200%..pastu dari untung bersih tu kasila tokey tu 5%…tgk kepada item dan skill nego.biasanya akan terjual dalam masa 2-3 bulan…
    tapi kalau lama sgt tak terjual..bole je tolak kat tokey tu..dier akan kasi harga best…

    Pronya…harga jam akan sentiasa naik…mcam rumah gak..untung lagi besar..
    Cons..takde bank yg kasi loan jam..hehe..kene bergaul ngan group yg gila jam gak..amik masa sket nak jual(bergantung pada rare jam tu)

    so..stakat ni untung yg pernah aku dapat beli jam deposit 20k…untung bersih kat 60k…hehe

  14. eL… aku ada gak dgr cite pasal jammm niee … tapi seriuss … utkk golongann elitee jee…. giloss apa beli jamm RM50k …. leh dpt 1 bijik rumah tuu … poweerr ………

    jamm jammyg letakk kat rumah .. yg ada locenng tu … importedd darii mana mana entah .. .yg antik antikk …. value dia .. kita sendiri pun tak terpikirr valuee dia cam tu …..

    cite pasall jammm … aku cuma mampuu beli jam kat pasar malam jee .. .ehehe ….. aku minat tag heuer…. tapi mahall nak mampuss …. so kena lah belii pirate jee lahh .. tu jee yg termampuu ……..

  15. “OD darii propertiess leh dapat lagi murah darii OD cagarann ASB..”

    Cagar rumahlah maksudnya ye…..bagi idea cam na nak buat kalau rumah kos rendah 42K, loan dgn bank 35K….

    loan saya gan CIMB first 3 years 5.2%, tahun 4 dan seterusnya 5.35% (Blr – 1.4) .

  16. 50k tu ok lagi…tgk yg harga 200k…aku pun tak larat follow…
    ingat nak jual jam aku nih sebijik..bole buat modal beli umah cash..

  17. heheh .. takpee … slow sloww ….

    next roundd … target ASB ada RM500k ……..
    RM100k + to gooo …. hooo hooo hooooo ….
    lepas dah achievee….. target lakk RM1 juta……. 2 akaunn ASB leh simpann RM1juta…. kira okay lee tu … lepas tu relaxxx …..

    tapi aku rasa walaupun dah ada RM1juta….. sama gakkk .. stillll nak growth lagii … manusia mmg tak pernah puass dengann apa yang dia ada. …

    dulu aku target ada ASB RM200k jee …..lepas tu dah achieve…. naik kan RM400k …. sekarang ni achievee …. naik lagii RM500k lakkk …….
    puas atii ada improvement …..lum kita assett lagii ler….tapi duitt od aku dah belasah belii rumahh …… tunngguu next year dividendd RM400k …. bestt gilosss …… hopefully dapat 9% dah kiraa okay dahh ….

  18. Bro pie,
    Tak jawap pun….bagi idea untuk saya…boleh?

  19. dah jawapp dah…….rate tu darii ratee housing loannn …. ko kenaa ada rumah yg dah abiss byrr duluu .. baruu leh cagarr kan …

  20. ko slalu wat refinance ker cagar OD rumah pie?

  21. apa document nak cagar umah utk OD yeh?dier approve ikut income ke..ikut value umah…jadi jutawan mee segera ni….hahaha

  22. kalau dah keluar gerann .. gerann jee …
    kalau lum keluar gerannn … document yg lawyer kasii tu ko forward kat bankk …. deed of assigment ker….

  23. Pie, kalau OD balance ader 51000…pas tu nak settle rumah dlm 50k….agak2 boleh survive ker OD nie. Loan tak lepas….commitment tinggi bangat.

    Proses kalau bayar cash brapa lama baru leh cagar balik ke OD?

  24. Satu perkongsian ilmu yang amat berguna. TQ.

  25. PASIF INCOME

    Jom kawan-kawan, kita perlu cepat tingkatkan pasif income kita. Jangan panik, walaupun dalam blog ni, ada geng kita yang dah jadi jutawan, hartawan, usahawan dan macam-macam lagi. Tapi sebenarnya, tanda aras samada kita ni berjaya atau sebaliknya, terletak kepada pasif income. Kalau pasif income kita lebih tinggi dari perbelanjaan, maka kita dah berjaya

  26. ren ,,,,
    cukupp cukupp makan jee tu …. OD ko tu mmg ko tak guna utkk benda lain kee .. takde support belanjaa arian ko keer…. back up lainn ada kee tak …. leh support tak kalau ko nyee OD tu fulll … cuma ko jee yg tauu perbelanjaan ko cam mana …..info ko tu generalll … aku tak leh komen lebihh ….
    rumah yg ko cakap tu ……mmg dah lama ko beli keer…. kee ko baruu nak belii auction housee …….. estimatee dalam 3 bulann leh settle …..

    juru ukurr ……. saya punyaa belanjaa takk leh supportt saya nye pasif incomee …. hehehe …. bykk expensess yg tak settlee lagii .. tunggu aku nyee loann motor settlee …. tapi lepas tu dah nak keluar ketee lak …. alamatt nye sentiasa jee expensess tinggii …

  27. Teruja dengan pencapaian shbt di sini, saya juga punya perancangan untuk berjinak dgn pelaburan hartanah ni, tapi masih rasa tak yakin boleh lakukan atau tidak.

    Skrg ni saya ada OD untuk perbelanjaan harian, dlm 2 atau 3 bln lg akan dpt cash 50k++. Bagaimana nak mula yer??

  28. salam semua,

    saya ni silent reader jer, tiap2 hari mesti baca. :)
    cuma kali ni, saya nak komen sebab nak ucap terima kasih
    kat Encik Pie & everybody yg dok komen dan bagi ilmu…

    post2 pasal OD/hartanah/ASB Encik Pie RM400K tu lah menyebabkan we took fast action to change. selama ni dok relaks aje. asik tangguh jer nak jump start financial planning ni.

    Anyway, insya allah dlm tahun ni saya nak guna khidmat company Encik Pie ni for a few things.

    TQ very much everbody……………… =)

  29. kama tak join tulih.. ada benda nak cakap base kepada apa yang Pie tulih…tapi bila baca komen/sumbangan members lain,…terus lupa semua…
    eih,,..dah kena sindrom ‘ yang lama susah nak lupa, yang baru payah nak ingat’.. ke ni!
    nanti, nak baca balik..

  30. diverr…. lama tak dgr cite …apa khabarr ….
    nie pun orang lama gakk niee ..bykk pengalaman … … sonang sonangg kita TT sama nanti ….

  31. naf naf dan kak ct…
    emm .. baru posting yerkkk .. hehehe … mmg ramai silent reader jee kat sini……. aku tak kisahh .. asal kan info dalam blog niee dapat kasii manfaat pada semuaa .. kira okay lee tu ….. dapat gakk sahammm akuu pada dunia yangg satuu lagii …
    apa punn yg silentt readerr … kalau nak tanya soalann .. dipersilakan … takde masalahh ….. walaupun nampakkk orang yg sama yg feedbackkk yg topikk niee .. tapii tak semestinyee orang yg tak pernah posting tuuu di ketepikan …. kalau rasa maluu or segannn … takde apa pun yg nak di segannn kann ….. malu bertanya sesat jalan .. hehehe ..
    tu yg aku takut kalau one way communicationn ……. takutt kita pahammm lainn drii yg sepatutt nyee ……
    tak pee kalau kita bykkk bertanyaa … janjii kita pahammmm …. tapii jgn lah main tanya jee … baca duluu … pahamm kan dulu .. .thenn kalau masukk kompius leh minta kawann kat sini jwapp .. mestii diaorg leh jawapp …….. raamaii yg expertt kat sini .. hehehe ….. aku pun masih belajarr /……. masih mencubaa .. masih mencariiii ……. apa penemuan aku .. aku akan share kat sini….

  32. pie,
    congrats atas pencapaian & thanks utk perkongsian ilmu..;-)..semoga diberkati & sukses slalu. nnti bile duitku udah cukop utk bli umah cash, akanku turuti jejak langkahmu…;-)

    btw, PMC2020 dh ade quotation ke kalu nk ‘mintak tolong’ pegi bid umah?..disertakan advise skali tak? samada bebaloi ke tak bli umah yg dihajati, location ok ke,..etc..?

    macih..;-)

  33. Salam Bro Pie,

    saya juga silent reader, byk info dh membantu saya i.e setelah buat financial restructuring kalu dlu cashflow (-) alhmdlh skrg ni dh (+) …dpt lh saving blnan rm100 .. jd la kn.. . skrg ni dlm project utk tambah ASB plak.

    saya tertarik dgn OD properties mcm yg bro citer di atas sbb saya ade 1 rumah yg akn habis bayar dlm bln april ni market value +/- RM95k. disewakan rm350/bln.

    dgn aset yg saya ade ni mcm mana ek .. saya bole inves utk tambahkn lg property dgn kaedah OD properties ni?

    tlg komen bro sbb saya ni buta ilmu invesmen… tq

  34. OD darii propertiess leh dapat lagi murah darii OD cagarann ASB..

    Bro, maksudnya rumah yang dah habis bayar kan? Sandarkan kat bank ambil OD (cam kita buat OD ASB tu?)

    Bro, harga rumah min berapa ka rumah 100K ke atas saja….bro dapat pakej bagus tu dari bank mana….isy banyak pulak tanya no….he…he…he….

  35. dino .. ko duk mana …. senang senang turun lah TT … senang sikit .. takut karang ko kurang pahamm apa yg aku cakap kan ….
    emmm .. dah ada asset bagus tu … ada modall utkk bergerakkk..

  36. insyallah bro kalu ade kelapangan nnti saya turun TT… saya dok di sg buluh. dgr citer TT yg lps kawan2 dr rawang pn ade turun kat ramal junction …. hebat tu…

  37. ok .. no problemm ..

  38. sy tak faham mcm mana flow OD nie…Sy dah ada 15K AsB sijil then apa perlu sy buat yek…utk nak dpatkan keuntungan

  39. askum pie..
    saya pun silent reader kt sini..sbb terlalu byk berfikir sendiri dan buat andaian sendiri rasanya lebih baik gi terus belajar dengan pie untuk clarify kefahaman saya..boleh saya belanja pie teh tarik ?..saya dok area KLIA..heheh boleh?..ala tima kasihla..bila tu?.

  40. en.pie, sy pn silent reader kt cn…nk tye r sejak umur brape dh start invest@ bli aset ni?nk tau gak…

  41. emm .. firstt aku beli rumah ialah low costt … time tuu aku baruu jerr kerjaa … gajii tak sampai rm2k … layakk beli rumah directt darii developerr.. rumah baruu lagii ….kira rumah pertama aku masa umurr aku 22 thnn….

  42. en pie,

    saya pon silent reader jugakss….

    bila mau reveal topic rm100k jadi rm400k?? huhuhu….

    apapon..en pie sangat ensem bawak GTR kat mmu….wakakaka

  43. saya pon silent reader..nak sgt belajar ngn saudara pie…. saudara tuah ade cara nak dapat kan dari 100k ke 400k?? leh la ajar..

  44. blah lah korangg … bykk cakap lakk yerrkk …. semua nye aku dah ajarr mann … mann .. sila ajarr yg lainn..hehehehe

  45. sape mau blaja ngn saya yg x seberapa ni leh la TT kat gombak..ahakss

  46. wooww…kalau berani ajau esok arrr…after projek khas raya!!!

    cakap byk tak gunaa…ajau lerrrr…. (man kedek ilmu)

  47. woww …….bestnye .. mann ajarr .. .

  48. man..ajau jer tak…senyum jer lebihhh….

  49. man..ajau nye tak…senyum jer lebihhh….

  50. aku garang kalo ajau org..aritu syamoi sket lg nk kene tgn..hakhakhak

  51. saya pun silent reader di sini.. harap sifu man boleh ajar saya jugak.. 400k.. wow

  52. area mana sifu man nak buat TT kat gombak tu… nak joint.. nak blajar…
    budak baru tumbuh gigi

  53. MAHAGURU Faris pon ngaku silent reader..hakhak

  54. ooo..seme silent reader erk..kire aku pn silent reader arr..kekadang jerk jenguk blog ni..sifu man..kalo nk wat kelas `Memaksimakan akaun ASB anda’..aku pn nk masuk laa..aku sggp jerk trn kl..kalo sifu man da ready nk wat bengkel tuh..info saye skali yerk..

    anak kecil yg baru belaja

  55. woww … mann buat bengkelll …

    cam mana nak naikk tambah ASB berganda dlm satu bulann … hahaha …

    saya pun silent readerr …. saya pun nak belajarr sekali … heheheeh

  56. gilakk ahhh..tuan tanah pon silent reader gak… npk nye asri sorg jer la yg aktif kat sini..huhu.. husain mcm pnah dgr jer nama tuh..dok gombak ke?

  57. tuan tanah pun silent reader..mmg x bleh blah arr…haha

  58. aaaahaaa………cam mana nak naikk tambah ASB berganda dlm satu bulann …….cam aku pernah bincang dalam shoutbox je dulu……..

  59. aku pun…..kadang2 silent reader…….kadang2 kacau reader………..heheheee…..

  60. salam…
    nak tau..saya ada umah loan 148k…umah siap n amik kunci disember ni.tapi saya tak duduk umah tu.harga pasaran skarang 170k….ada idea macam ne nak mula dapat modal???cadang nak suruh bini aku beli umah lain plak untuk sewa tapi kot2 ada idea lain kwn2 nak turun ilmu..

  61. rasa rasa sewa area tu berapa …kalau sewa takk leh coberr loann tu …. sakit gakk ko nak refinancee atas nama bini ko ..
    sekarang loann under bankk mana .. kalau cimb. .leh ambik home extra…. leh dptt differencee betweeenn loannn amount dgn market price tu …

  62. Salam…Petikan d bawah ni aku copy dari nogold com.
    Konsep OD : Perlukan duit sebanyak Enam (6) Bulan Gaji Kasar Selepas ditolak hutang2 CC or Along
    Cara2 nak mendapatkan duit tu ialah (mengikut ranking)
    1) Duit simpanan sendiri
    2) Duit Pinjam dari Family or Kawan2 (sebab tak de interest)
    3) Refinance Rumah (at daily rest) – sebab interest dia rendah)
    4) Personal Loan (bank yg offer bagus: Bank Rakyat, Bank Islam dan BSN)

    Langkah2 seterusnya:

    1) Bila dah dapat duit tu (at least sebanyak 6 bulan Gross Salary tolak Hutang2 CC/Along) dari 4 cara yg tersebut di atas, ko org belilah ASB (jgn tinggal 1 senpon baki duit loan tu melainkan ASBBBB kesemuanya)

    2) Ko org pergi pejabat PNB (Kalau KL, kat Jln Tun Razak), tukarkan ASB ko org tu ker Sijil ASB (10min tak sampai proses tukar ke sijil ni….jgn lupa bwk buku ASB)

    3) Ko org bwk sijil tu pergi ke bank (RHB recommended coz %rate rendah) then apply OverDraft Facility (OD). Biasanya proses kelulusan OD ni mengambil masa lebih kurang 3minggu (CTOS and CRIS tak boleh, application kene reject nanti). RHB akan offer 95% drp jumlah sijil ASB ko org (OD limit-maksudnya duit yg ko org boleh pakai dari OD tu-eg: Kalau sijil ASB ko org bernilai RM100K, so OD limit ko org nanti RM95k)

    4)Selepas OD ko org tu approved, ko org akan dapat
    a)ATM card,
    b)DotCom Card <—utk internet banking
    c)Cheque book

    5) Dah dapat semua nie….pakailah duit2 ko org tu. Kelebihan kat sini, selain ko org boleh pakai duit loan tu buat bayar/belanja suka2 ati ko org….by year end ko org akan dapat dividen ASB (sebab ko org ada sijil….walaupon sijil tu bank pegang, tapi dividen tu tetap ko org dpt). Sebab OD interest ni cuma BLR + 0 ‘daily rest’ (yg RHB offer skrg nie, kalau tak silap aku ahhh….nak tahu lagi, tanya RHB). Makna nya kalau ko org pakai habis duit dari OD tu pada hari pertama ko org dpt OD, interest charge yg ko org kene cuma RM6,750 (BLR=6.75) selama setahun, tapi dividen ASB ko org akan dapat RM10,000 (assume 10% per year)….so, simple calculation camni pon ko org dah untunggg….

    Seperti yg aku cakap kat step No 5 tu, ko org pakailah duit OD tu sebagaimana niat/hasrat ko org tapi bukan untuk enjoy sesuka hati….baca teknik ni sampai habis!

    6) Ko org kene check betul2 segala due date hutang2 ko org (hutang rumah, kereta, creditcard, loans etc). Dah confirm semua due dates tu, ko org pastikan semua payment tu diselesaikan sebelum atau pada hari due date tu dengan menggunakan samada duit cash (yg dicucuk dari OD) ataupun guna cek (dah ada buku cek kannn..) Contohnya, katakan semua due date hutang2 ko org tu pada 30hb (jarang semua due date sama), so ko org kene bayar hutang2 tu pada 30hb….ada pahamm??

    7) [color="red]Pada 30hb setiap bulan, ko org mesti mengeluarkan at least 20-30% dari nett monthly income (kalau gaji rm1k, draw rm200 to 300) dari OD tu sebagai ko org punya monthly saving dgn cara membeli ASB lagi (yg ni jgn tukar ke sijil).[/color]

    8) Selepas membayar semua hutang2 bulanan dan membuat saving (beli ASB pd 30hb), ko org kene masukkan pulak segala duit2 income ko org ke dalam account OD tu (OD ni sebenarnya Current Account) sehari selepas itu iaitu pada 31hb atau 1hb (utk meminimumkan interest charges daripada OD).

    Kalau ko org ikut steps 5 to 8 tu betul2, insyaAllah hutang2 bulanan ko org semua boleh setel dan pada masa yang sama ko org akan ada fixed monthly saving. Aku bagi contohlah…let say;
    a) Ko org ada ASB cert sebanyak RM100K, jadi OD ko org cuma RM95K.
    b) Gaji bersih ko org RM3000 (ldlm payslip – lepas tolak epf & incometax)
    c) Jumlah hutang bulanan ko org RM2000
    d) Duit belanja dapur, poket, makan etc RM1000
    skrg ko org just break even or kais pagi makan pagi….imposible utk buat saving kann??
    e) So setiap bulan ko org hanya menggunakan +-RM1000 sahaja dari duit OD ko org yg berjumlah RM95K tu utk dibuat saving. (actually lagi besar OD ko org, lagi banyak monthly saving yg ko org boleh buat)
    f) Untuk bulan seterusnya jumlah OD ko org akan berkurang kepada RM94K…tapi jumlah ASB ko org semakin bertambah setiap bulan….kan?kan?. Interest yg dikenakan adalah terlalu minima, iaitu 6.75 (BLR) per annum (coz of daily rest)

    Gunalah OD tu sampai ko org tuuuuuut

    So aku nk tanya otai2 semua:
    Kalo aku pinjam cash duit ayah aku 100k(Pie nk bg pinjam pn boleh), then aku jdkan sjil asb, then cagarkan buat od RHB.Dh dapat tunai hari tu jgak 95k dr OD aku pulangkanlah sekaligus pada ayah aku 95k+5k(amik mana2 nk cukupkan yg pinjam td),so akaun OD aku dh jd 0.. Adakah aku still kna interst OD hanya cuma RM6,750 (BLR=6.75) selama setahun.Betul ke cara ni?Tolonglah saya yg tak tau ini.TQ

  63. rahzaa ….
    emmm …. ko nak pinjammm bapakk ko nyee duitt …. lepas tuu koo nak byr balikk …
    hehehe ……kita ikut situasii sekarang .. blr = 6.75% dann dividend asb cuma 8% ….dlmm keadaann sekarang yg mendungg .. murungg …. blr ada kemungkinann naikkk ….. kata lahh dividend asb tu declare 7% saja … dannn BLR lakkk naikk sampaiii 8% …. ko ada backk up takk up bayarr tuu losss …. ehehehehe….
    kalau nak guna cara niee .. pasti kan back upp ko tu strongg .. gaji ko strongg .. yg mana ko mampuu utkk cober interestt kalau blrr naikkk …… kalau gajii ko mmg lebih darii perbelanjaannn ko …okay lah … tapii kalau setiapp bulann . .gaji koo mmg tak cukupp saja ….. mmmg riskkk lah nak buat cam niee … tu pendapat aku sajaa … hatii hatiii kalau nakk buat cara niee ….. jgn lah ko nak kejar kann untung 1% …. tapi nakk menjerutt leherr ….
    lain lah kalau koo mmg ada savingg …. kata lah ada RM20k …. od kann .. lepas tu clear kan card credit ko ….. interest card creditt 18% …. od nye interest cuma 6.75% …. dah untung berapa kalii ganda tu …

  64. o aku nk tanya otai2 semua:
    Kalo aku pinjam cash duit ayah aku 100k(Pie nk bg pinjam pn boleh), then aku jdkan sjil asb, then cagarkan buat od RHB.Dh dapat tunai hari tu jgak 95k dr OD aku pulangkanlah sekaligus pada ayah aku 95k+5k(amik mana2 nk cukupkan yg pinjam td),so akaun OD aku dh jd 0.. Adakah aku still kna interst OD hanya cuma RM6,750 (BLR=6.75) selama setahun.Betul ke cara ni?Tolonglah saya yg tak tau ini.TQ

    Aku pun pernah terfikir nak buat cam ni….
    Tapi guna personal loan…

  65. teruja membaca.. dlm proses pemahaman od nii..bro kalau sy gi seminar .ok tak @ hanya perlu dpt khimat nasihat dr otai2 dlm ni sj?

  66. Aku baru je apply sijil ASB nak settle credit card aku. Aku nampak, lagi boleh jimat, sebab agent insurance mcm aku nie, commission masuk 2 kali sebulan. So, lepas 2 minggu, masuk lagi, lagi boleh jimat.

    Aku baru je dapat tau pasal OD nie bulan lepas. Terus aku buat. Sebab mmg make sense. Aku nak try yang settlekan credit card dulu.

    Lepas tu, nak buat mcm Tuan Pie nie, cagarkan rumah utk OD, dan manipulate OD facilities nie utk tambah property.

    Anyway, TQ to Pie, bg aku idea pasal investment property. Dari bulan 1 hari tu, almost everyday aku berangan aku ada 20-30 unit property pelbagai jenis, rumah, apartment, rumah kedai, kondo dan sebagainya. Now aku dah nampak jalan mcm mana nak capai impian aku.

    Tadi aku jumpa client aku (hantar policy) kat menara Celcom, dia kata dia silent reader, tapi, dalam silent2 dia, dia dah follow Tuan Pie ni dan dah start buat property investment. Dah 4 property dia dapat beli dalam masa 10 bulan. Semua dah ada orang sewa. Bagusnyaaaa….respect betul aku.

    So, lepas nie, giliran aku pulak….hehehe.

    Apa-apa hal pun, aku cukup bangga sebab bangsa yang seagama dengan aku dah ramai yang start dengan investment nie. Kalau dulu, sebut pasal property, tak de bangsa lain, Cherr…Cherr…and Cherr…naik bosan pulak aku.

    Terima kasih sekali lagi…

  67. emm .. client kat menara celcomm .. lelakii kee .. pompuann kee … hehehe .. sajaa jee pasall kak zairenn kat sana tu .. kot lah kak zairenn tu client hangg ..

    lepas nie tiara beachh kita akan bertambahh.. ada 2 unit di sana ..

  68. Mmg Kak Zairen la. Dia terbukak citer bila dia tanya mcm mana Policy Prulink nie boleh dijadikan sebagai satu alternative kepada MRTA (utk cover loan rumah kalau kita meninggal dunia or total permanent disable). So, aku citer le mcm mana nak buat. Mmg lagi kos effective and flexible kalau kita gunakan investment policy utk gantikan MRTA.

    So, bila tanya2 pasal property ni, tu yang tertimbul citer pasal OD, pasal beli umah auction dan tertimbul le nama Hang…Pie.

    Aku pun bgtau le aku dah lama follow blog kou. Sekarang ni aku dah start dengan OD utk settlekan credit card dulu. Lepas tu aku nak refinance rumah aku (HSBC offer) so, aku boleh dapat cash extra RM 25K. Rumah tu aku mmg sewakan pun sekarang nie. So, duit extra tu boleh tambah dalam ASB aku. ASB bertambah, boleh le tambah OD aku. Itu plan aku. Sebab lepas nie, nak follow kou beli auction property and nak tambah duit dalam ASB jadi Maximum….:D.

  69. Harap dapat tunjuk ajar (tips & tricks) property investment ni dari kengkawan…

  70. ooo .. kak zairenn rupanyee ..
    emm .. okay lah tu …..
    apa lagii yg ko nak tau .. aku dah cite kat sini…
    tungguu aku nye e book eposidd 2 nanti .. ada cite detaill pasall OD .. .hhehehe

  71. en aziz,

    terangkan arr sket pasal insuran yg bleh menggantikan MRTA tuhhh

  72. menarik gak..bukak topik kat forumla..

  73. Tuah : Bg your email, nanti saya akan citer details. Boleh nak citer kat sini. Tapi tajuk post nie pasal OD. Takut off topik je. Tapi secara ringkas.

  74. Pie : Aku baru je start nak bermain dengan OD nie. Aku dah faham concept and sekarang nie nak implement je. Sebab aku rasa aku ada advantage sbb commission masuk 2 kali sebulan. Jadi boleh letak kat OD dulu. Spend sikit2, lepas tu 2 minggu masuk lagi duit, dah boleh letakkan kat acc OD lagi. Apa2 hal aku tanya kou la nanti.

  75. ajisss…..ko buka topic kat forum pun bagusss……

  76. setuju gak dgn uncle jaws..letak kat forum, ramai org bleh baca, ramai bleh komen dan bertanye….

  77. Ok, good idea. Tak pun, aku letakkan dulu kat blog aku. Nanti, aku post kat forum. Then orang boleh baca dulu kat forum. Details ada kat blog aku.

    Thanx.

  78. salam bro pie, aku ni org baru kat sini…aku tertarik la dgn apa yg kau lakukn ni… kalau aku nak belaja boleh tak…. ? aku dah baca dah pasal buat OD tu.. dan dah faham sikit2… tp byk lg yg perlu tahu..kalau ada tt area selagor/kl ni bg tahu ye..aku nak join la… tqvm

  79. Tuan Pie2020,

    Kawan dah beli ebook pasif income bro! Memang betul-2 membakar semangat kawan… Panas siottt bila baca! hahaha

    Skrg kawan tgh berminat plak dgn ilmu prop investment bro tu. Ada duit OD nie syok! Macam-2 boleh pusing… cuma jgn terlipat udah le. Bila ada bikin TT lg area lembah kelang? Kalau area shah alam & berdekatan dialu-2kan.

    Target 2009, at least kawan dpt sebijik rumah below rm60k + ASB lg extra rm20k…

    Tunjuk ajar ku sifu!

  80. tuan pie =)
    leh cekkn tak
    dh sampai lum transaction ebook tu, ngah semnagt ni

  81. faried…
    hang dah bank in ker… dah isi borang kat ebook nye website tu

  82. pie, tq for the email, nanti dalam masa terdekat aku call hang! la ni nak tanya, bila dah dapat OD facility tu, dia ada tarikh/tempoh penggunaan ke? maksud aku, boleh pakai OD hanya utk 20 tahun sahaja. Atau takde tempoh? Boleh pakai sampai bila2?

  83. pie, yg aku tanya tu bukan OD dapat dari refinance rumah, tapi OD / ASB contohnya dari CIMB or RHB.

  84. cimb ada tempoh… 20 thn….
    RHB . .takde tempoh… sampaii bila bilaa ..

  85. saudara pie,
    saya sgt teruja untuk dpt ebook pasif income..tadi dh bankin 20.00.

  86. bila pie nak turun kluang?jb ker?leh ngeteh smbil bincang2 prop dinun.

  87. kalau baca ni time form 5 dulu kan syiok.. ni umur da masuk 25 baru nak mula.. takper laa.. pelan2.. tahun depan kaya laa.. hehe.. thanks bro pie! love ya

  88. bagus blog harap dapat belajar dari otai2 sini.dah lma gak cari topik macm ni. ada consultant MARA terangkan tapi x sedalam blog ini. ok cun boleh jadi azam tambah ASB.TIMA KSH SEMUA…

  89. Salam bro pie,

    Izinkan saye menumpang tanye, timbul idea nak buat OD ni pasal ade member bgth, so saye pun buat la research, saye ni tak pandai sgt pasal financial planning ni, so first of all saye sgt berterima kasih pada saudara pie untuk blog ni… hehehhe

    soalan saye,

    1) let say lah saye nak buat loan utk buat investment ASB tu, 100K la contohnye, meaning saye nak kena ade duit spare utk saye bayar installment tahun pertama ke? sebelum saye boleh buat standing instruction untuk guna dividen ASB tu untuk bayar balik loan tu… ?

    rasenye tu je dlu kot… mintak maaf kalo soalan ni da ade di tanye sebelum ni, saye tak perasan ade…

    terima kasih… =)

  90. pakar pakar OD .. sila jawapp .. saya kurangg pakarr.. heheheh

  91. Rase Gabenor Asri leh jawab

  92. mau tanyer…maksudnyer loan ASB ke? kalau loan ASB…takde kaitan dgn OD ASB…

    otai man n otai moi…sila reply…kalau otai syada dapat reply lagi bertambah2 bergunalah blog nie pada semua….

  93. cth, rm100k, ikat 20tahn, kene bayar rm650. tahun pertama served (bak kata man “surf”) rm7800.

    katekan dividend 8%, so dapat rm8000. ko mau guna duit nie utk byr installement 2nd year? n guna taktik nie utk taun2 berikutnyer?

  94. hi,
    nak tanya mana yg lebih baik mengenai OD-ASB ni…

    option 1, Sijil 50k and OD 45K dekat CIMB… lepas tu every year ikut teknik no.2 of Rahza … ini teknnik klu ada utang…???

    option 2, Sijil 50K and OD 45K jugak… lepas tu 40k tu masuk ASB balik… tunggu interest bayar OD… yg 5K lebih utk emergency… ini teknik yg kurang hutang…?

    yang mana satu adalah pilihan…

    pls advice…

  95. hi, pembetulan … teknik no.52 of Rahza….

  96. “katekan dividend 8%, so dapat rm8000. ko mau guna duit nie utk byr installement 2nd year? n guna taktik nie utk taun2 berikutnyer?”

    yup, tu lah maksud saye…. err… possible ke bang?

  97. ikot financial masing2.. tepuk dada tengok poket…

    p/s: tuah aku dah.. ko plak

  98. eemmm ..

    …. ko nak buat loann .. mestii ada budget utkk byrr thn pertama tu kann … katalah ko ada RM10k …. .. ko tambah sikit lagi .. gi lah buat OD RM11k … .

    duitt OD ko akan serve byr monthly loann ASB ko tu utkk tahun pertama…

    tahun yg ke 2… silaa masukk kan dividendd ASB tu kat akaun OD ko ….

    bykk cara utkk kurang kan interest OD tu …… pahamm kan artikell yg ada kat sini …

    selamat mencubaaa

  99. padilopadilan,

    kalau ikut teknik ko nak buat tuh, mmg takde kaitan langsung dgn OD ASB, kalau ko mau buat OD ASB, ko buat as sifu pie cadangkan tuh…

  100. thanks bro… hehehe…. masih lagi sedang cuba memahamkan sedetail yg mungkin… =)

  101. oooohh… baru aku phm konsep OD-ASB ni..
    tq tq vm bro pie n yg lain2… Allah dah tunjuk jalan..
    tapi sblm aku praktikkan, kalo bole mau gi kelas OD dulu..
    kalo dpt TT dgn korg kan best! aku dok subang, aku xde hal turun ramal junction, since parents dok semenyih. mintak2 aku x keje laa time korg ade TT..

  102. datang jee … nanti asrii leh ajar ko sejarah OD .. hehehe

  103. bro pie2020…camner nak call bro??? dan camner nak join group bro pie.. nak jugak merasa dividen 8% for 6 month. menarik tu..call aku bro jakethitam 017-3041918

  104. nampakk nye ramai yg tak pahamm …..
    kat sini aku bukann collect duitt orang …..
    nie bukann skimmm piramid kee … skim cepat kaya ker…
    tu dividend aku kasi pada orang yg ikhlas tolong aku masa aku memula nak operate …..
    sekarang niee alhamdulillah dah stabill….

  105. hehehe…

    pie2020…apa kata kau buat tutorial pasal OD ni….huhuhu..

    benda yang simple leh jadi complicated ek?

  106. dah panjang dah komen kat sini.. tak sempat habis semua.. anyway Pie.. aku call melawati kata promotion sampai 31st March je..

  107. call muzammell lor … cakapp ko tu member aku … hahaha .. nanti dapat speciall ratee..

  108. untuk mereka yg newbie/baru membaca/baru tau pasal OD… just sekadar utk saling ingat-mengingati sesama kita…

    apa tujuan kita buat OD tuh? cuba tepuk dada tanya diri sendiri….

    cuma jgn la kita jadi pak turut… org buat OD, kita pun nak ikut sama nak ada OD… tapi bila dah ada OD, pastu diri sendri tak tau nak buat apa…last2 org lain generate income, diri sendiri menambah hutang….hehe

    OD tu cuma kemudahan yang boleh kita manipulasikan bila kita dah kenalpasti…apa matlamatnya…apa tujuannya… dan tau cara dan tekniknya… dah buat kira-kira and kaji betul2 plan kita tuh.. ada backup plan secukupnye…then baru la bleh execute…. :D

    yang penting takde jalan mudah untuk kita jadi senang dalam sekelip mata…. ;)

  109. ada orangg … OD limit dia RM30k … tapii dlmm akaun OD dia … ada RM50k …. hahahah …
    siapp kerekk kat aku lagii … mau pinjamm duit kaa

  110. buat apa la duit byk2 kat akaun od.. baik la lebihan tu masuk asb..

  111. ya betulll……….Maksimalkan ASB anda mengikut kemampuan…

    biar slow tapi musti sampai……….

  112. hahaha.. baru je aku ckp… hehehheh duit lebih, letak dlm OD…elok bebenor tuhhh… ade org ckp, kalau letak duit lebih dlm OD pun kena interest… wallahualam… wa tak penah try lagi… ade sape2 penah test ke? nak kena test sendiri jugak ni nampak gayanye… baru tau betul ke tak… :D

  113. mesti kene..kalau RHB..coz min kene byr kalau tak guna od rm5….

    same gak dgn cth member pie kasi tuh, OD rm30k, ada rm50k…still kene rm5…kan pie kan…

    kalau maybank takde min tak silap aku,coz die islamic.

  114. tuah… pinjam RM40k . nak genapp kan ASW aku RM120k …

  115. pie,pinjam rm120k, mau genapkan rm131k lah…

  116. aku mmg leh kasii pinjam…
    tapii lepas aku dptt hasill jualann rumahh … RUMAH YG KO BELI TU LAHH…
    kasii depositt RM1k … harga rumahh RM120k …
    dekat 1 thn aku tungguu duitt rumahh…

  117. sila tiles yerk..valuer mau tgk.x ckp value kalu..tolak dpst lah.

  118. depositt RM1k .. mauu tileess…. byk songell …
    … kasii downpaymentt sekarangg lahh…. tiless apa pun boleh

  119. pie,

    kalau tuah xnak beli, aku beli je la rumah rm120k tu…
    lepas tu boleh pinjam RM119k balik..nak genapkan ASB 120k

    Power aa sifu2x kat sini…

    tiles, boleh tanya sifu Faris. Dia ada pelbagai design tiles. Juruukur dah pasang kat umah bangi dia.

  120. ceh..duit ratus2 ribu..lg mau tgu duit yg just berapa sen tu.

    Tiles bkn t’msk list songel,just t’msk dlm pakej :)

  121. bri..serius ka mau mc rm125k?

  122. tuah … ko jgn cakapp … downpayment byr duluu .. takat depositt RM1k …. cakapp bykk …
    dah lee nak tunggguu settlee tu lambatt gilaaa

  123. assalamualaikum,

    saje nak mencelah sekejap, bagi engkorang ingat aku punya nama. i’ll will be the next pie2020. boleh ker??

  124. Saya budak baru blaja.. klu xgeti tulun tunjuk kan..

    Interesting tul pasal OD ni… Pie2020 or otai2 lain.. pls help me.. saya dah ade 3 umah yg dah cash… camne cara nak apply OD 2?

    ape document yg diperlukan? bank mane pilihan terbaik? camne nak tahu market value yg accurate utk umh saya?

    Tulun la saya… tgh semangat ni…mane tau leh merubah nasib keluarga..mane tau leh antar parent gi Haji..

    En.pie bile ade TT kat area klang or shah alam ?? saya nak joint… bagus tul blog u ni … baru smlm bkenaln ngan blog terus jatuh hati.. pewitt..

  125. giloss kayaa …. ada 3 rumah yg dah di cash kann … Wowowow ….

    hebatt …..hebat …. rumah aku pun baruu 3 yg di cash kann ….. tu pun rumahh kecikk jeer…. iskk iskkk …

    kenapa tak carii financee utkk rumah yg di cash kann tu …… loann dah tak leh masukk lagii ker..

  126. ape document yg diperlukan? bank mane pilihan terbaik? camne nak tahu market value yg accurate utk umh saya?

    tanye valuer boleh kan? lgpon report diorg lah yg valid :p

    aku xtau, tp saje nak nyampok. hehhe

  127. awak tanya.. pastuu jawapp sendiri yerkk .. heheheh

  128. cik/puan fida..
    baru kenal terus jatuh ati kt blog ni erk..
    wa rase anda akan terkene virus blog ni selama 2 or 3 bulan..asyik mau tgk blog nih jerk..masuk keje..trs bukok blog ni..gi mane2..pasti teringat blog ni…hadapilah dengan tenang..hehe..

    ..dah ade 3 umah cash.. pawer rangerss pink la camnii..

  129. incik pie,

    itu aku quote Fida punye soalan daaa :)

  130. morning all,

    to peruzz.. mesti dah ade penah kena virus tu tul tak?

    btul sgt …msk kje 1st thing i do is log in kat sini..tdo mlm td pun termimpi2…dasat2..help me!!

    to treec001.. klu ty valuer mst kn caj..agak2 brp ek?.. tuan tanah xde wat service tu ke? klu FOC ag bauih …hehe… dah bg betis nak paha…n suggestion tuk the best bank tu???

    i xsempat ag nk go through sume info kat blog ni.. skang ni rase nk ty mcm2 tp xpe2 ..slow ..slow..bg abis study dulu..klu x phm leh ty otai2 kat cni tul x?

  131. fida…

    soalann darii tuahh … umurr awakk berapa yerkk …

    hahahah

  132. baru jumpa satu web ni..so just nak ty pendapat u all ttg aper yy tertulis dibawah…

    Konsep asas Plan Pelaburan Hartanah padu asli ialah syarikat akan menjual rumah (yang telah siap dan sebahagiannya telah diduduki oleh penyewa) kepunyaan syarikat kepada pelabur dengan harga 80% lebih rendah dari pasaran atau harga jualan biasa. Pelabur akan membuat pinjaman 100% untuk membeli rumah berkenaan. Kami akan membantu pelabur untuk mendapatkan pinjaman berkenaan. Semua kos lain yang berkaitan dengan proses mendapatkan pinjaman tersebut juga akan ditanggung oleh kami. Ini termasuk kos membayar ansuran bulanan pinjaman pemodal dengan pihak bank, kos guaman dan sebagainya. Rumah tersebut akan dipindahmilik atas nama pelabur.

    Selepas selesai urusan jual beli rumah berkenaan, syarikat akan membeli balik rumah tersebut daripada pelabur, dengan terma bayaran dibuat secara ansuran. Pelabur akan dibayar sebanyak 20% daripada jumlah pinjaman yang dibuat oleh pelabur untuk membeli rumah tersebut. Baki harga belian ialah bersamaan dengan jumlah ansuran bulanan yang dibayar oleh pelabur kepada bank. Maknanya syarikat yang akan menanggung semua ansuran bulanan yang dikenakan ke atas pelabur oleh bank yang memberi pinjaman.

    Contoh:

    Harga pasaran rumah RM160,000.00. Harga jualbeli di bawah plan ini ialah RM120,000.00. Pinjaman pelabur bersamaan 90% daripada RM120,000 iaitu RM108,000.00. Sebaik sahaja pihak bank membayar kepada syarikat RM108,000.00 tersebut, pelabur akan dibayar keuntungan sebanyak RM21,600.00 iaitu 20% daripada RM108,000.00.

    Ansuran bulanan pinjaman pelabur di bank lebih kurang RM600.00 sebulan untuk 30 tahun. Syarikat akan bayar RM600.00 atau jumlah yang ditentukan oleh bank kepada bank setiap bulan bagi pihak pelabur.

    Plan ini dijangka mengambil masa 5 tahun. Selepas 5 tahun, syarikat akan menyelesaikan sepenuhnya baki pinjaman pelabur di bank. Jika syarikat gagal bayar baki pinjaman pelabur, syarikat dikenakan penalti sebanyak 15% daripada jumlah penyelesaian penuh pinjaman pada waktu itu. Ini akan berlanjutan setiap 5 tahun sehingga syarikat menyelesaikan sepenuhnya pinjaman pelabur.

    Semua kenyataan ini dinyatakan di dalam Perjanjian Beli Balik rumah berkenaan yang akan ditandatangani di antara pelabur dan syarikat.

    Proses
    Pelabur akan menandatangani satu perjanjian jual beli lot banglo/semi-d dengan pemilik berdaftar rumah berkenaan. Padu Asli adalah pemegang wakil kuasa rumah-rumah berkenaan kerana ianya sebenarnya adalah milik syarikat. Rumah tersebut tidak dipindahmilik ke atas nama syarikat kerana memudahkan urusan jual beli yang akan datang.
    Syarikat akan membantu pelabur untuk mendapatkan pinjaman bank bagi membiayai 90% dari harga jual beli seperti yang tertera di dalam perjanjian. Jika pinjaman yang diluluskan oleh bank tidak sampai 90%, pelabur tidak perlu menambah perbezaan tersebut. Keuntungan pelabur dikira dari jumlah pinjaman yang diluluskan.
    Apabila kelulusan pinjaman diperolehi oleh pelabur, pelabur akan menandatangani satu lagi perjanjian jual balik hartanah berkenaan kepada syarikat. Semua terma dan syarat-syarat yang dinyatakan di atas akan dimasukkan di dalam perjanjian jual balik tersebut.
    Syarikat akan mula membuat bayaran keuntungan sebanyak 20% daripada amaun pinjaman bank tersebut kepada pelabur seperti yang dijanjikan dalam masa 14 hari selepas pihak bank membuat bayaran (modal tersebut) kepada syarikat.
    Pelabur tidak perlu membuat bayaran bulanan kepada pihak Bank kerana semua bayaran ansuran bulanan ditanggung oleh syarikat sebagai balasan harga belian balik hartanah tersebut daripada Pelabur.
    Tempoh maksima bagi bayaran balik semua baki pinjaman bank Pelabur ialah 60 bulan. Seandainya syarikat tidak berupaya menjelaskan semua baki pinjaman bank tersebut selepas 60 bulan, syarikat dikehendaki membayar penalti sebanyak 15% dari baki amaun penyelesaian penuh pinjaman bank pada masa itu. Jika baki pinjaman dengan pihak bank diselesaikan, tiada penalti atau keuntungan lain akan dibayar kepada pelabur. Penalti ini akan dikenakan setiap 5 tahun kemudiannya selagi penyelesaian penuh pinjaman tersebut belum dibuat oleh pihak syarikat.
    Bayaran Keuntungan
    Pelabur akan menerima keuntungan sebanyak 20 % secara lum sum 14 hari dari tarikh pengeluaran pembiayaan (disbursemen) dari amaun pinjaman yang diluluskan.

    Contoh: Pinjaman RM120,000.00

    Keuntungan : RM120,000.00 x 20% = RM24,000.00.

    Semua bayaran ansuran bulanan kepada pihak Bank akan dibayar oleh syarikat dan dianggap sebagai balasan kepada pelabur bagi harga belian balik hartanah yang menjadi instrumen cagaran dalam PPHPA ini.

    Penyelesaian Awal
    Seandainya syarikat berhasrat menjual hartanah berkenaan sebelum tempoh 5 tahun, syarikat akan menggunakan sebahagian bayaran jualan tersebut untuk melangsaikan baki pinjaman yang masih ada dalam akaun pelabur. Sebaik sahaja penyelesaian dibuat kepada pihak bank, tiada apa-apa bayaran keuntungan atau penalti akan diterima oleh pelabur selepas tarikh penyelesaian berkenaan.

    Apakah risiko pelabur?
    Sebagai jaminan kepada pembayaran ansuran bulanan pelabur dan keuntungan yang dijanjikan, syarikat akan memindahmilik rumah yang dijadikan jaminan untuk pinjaman pelabur kepada nama pelabur. Jika syarikat gagal untuk membuat bayaran ansuran bulanan ke bank selama 3 bulan berturut-turut, pelabur berhak melupuskan hartanah yang sememangnya telah dipindahmilik atas nama pelabur dan hasil daripada pelupusan tersebut jika ada, adalah milik pelabur sepenuhnya.

    Maknanya, pelabur akan untung berlipat ganda kerana selain keuntungan yang dibayar sebanyak 20% daripada pinjaman tersebut, pelabur juga boleh mengambil keuntungan hasil jualan rumah tersebut kepada pihak ke tiga.Jadi, hampir-hampir tiada risiko kerugian di pihak pelabur

    Sekali panjang berjela la… hehe… jadi apakah pandangan anda… to tuan tanah maaf abik byk space kt cni…ampun saya penunggu gua…hehe..
    sila..sila..beri pandangan…

  133. panjang nyee … sila lah komenn …
    hehehe

  134. tuah yg ty ker tuan tanah…malu2 lak.. ekeke..

    i baru sweet 17..hehe..lh caya ker..

  135. sykt ni nk pakai nama kite je utk wat pelaburan..kalo x byr 3 bln berturut2 busuk aa nama even blh jual kt 3rd party..tp trus2 ke ada org nk bli..amek masa gk tu..sblm nk dpt jual tu kite kena advance dlu la installment kt bank..

    ntah la..sifu2 sekalian..sile komen..huu..

  136. fida,

    kalo penah deal dgn mane2 valuer, boleh mintak anggaran value, verbally.

    kalo nak klua report, mmg kene baya :D

  137. klu ty ngan bankers pun lh gak kan?? leh ker?

  138. selagi u penah deal dgn banker, valuer atau ejen tersebut (atau sifu2 dari 1solution) , boleh saja utk dapatkan nasihat.

    cume kalo nak yg ade paper work, xboleh la.

    tanye kat sini pon bole, sifu2 kat sini mmg byk experience dan knowledge. pengerasnya cume terlibat dgn xtiviti diorg saja.

  139. *peruzz cuba merekrut power rangers baru.. hati2 fida..
    *pie sedang gersang.. juga sila hati2.. (tuah tanya umur konon..)

  140. ada orang kasii amaran .. hahaaha ..

  141. *peruzz cuba merekrut power rangers baru.. hati2 fida..
    *pie sedang gersang.. juga sila hati2.. (tuah tanya umur konon..)

    Woww.. ramainye yg concern ttg i ..tq..tq.. rakyat M’sia mmg penyayang..
    tp ayat “gersang” tu x sesuai utk tontonan umum…ekeke..

    ttg umo tu.. fida dh ujung2 20an..bkn tua ya.. tp matang..haha x mgaku tua…

  142. “Apabila kelulusan pinjaman diperolehi oleh pelabur, pelabur akan menandatangani satu lagi perjanjian jual balik hartanah berkenaan kepada syarikat. Semua terma dan syarat-syarat yang dinyatakan di atas akan dimasukkan di dalam perjanjian jual balik tersebut.”

    “Sebagai jaminan kepada pembayaran ansuran bulanan pelabur dan keuntungan yang dijanjikan, syarikat akan memindahmilik rumah yang dijadikan jaminan untuk pinjaman pelabur kepada nama pelabur. Jika syarikat gagal untuk membuat bayaran ansuran bulanan ke bank selama 3 bulan berturut-turut, pelabur berhak melupuskan hartanah yang sememangnya telah dipindahmilik atas nama pelabur dan hasil daripada pelupusan tersebut jika ada, adalah milik pelabur sepenuhnya.”

    sorry la.. wa bukan otai..wa cuma petai… just nak tanye soalan2 buduh sket…

    wa summary apa yg wa paham je la..

    1) proses jual beli pelabur dgn pemilik berdtaaftar.
    2) pelabur buat agreement dgn syarikat utk jual balik.
    3) sykt byr keuntungan 20% dan installment bulanan (up to 60 mths?)
    4) bwh agreement, hartanah dipindahmilik atas nama pelabur..
    5) plan pelaburan ni utk 5 tahun..kalau dlm masa 5 tahun sykt taleh nak settle..kena penalti 15%? – tang ni bank penalti sykt ke? tapi hartanah atas nama pelabur?

    ade sape2 yg paham proses flow dia?

    cuma pandangan seposen wa sama mcm wida sebut la.. beli hartanah atas nama kita.. apa2 hal jadi kemudian hari.. nama kita yg kena blacklist nnt… sykt lepas tgn aje… though kena penalti 15% tuh.. tapi tak tau camne nnt dorg implement benda tuh? sykt tak bayar… installment tuh tetap jalan atas nama kita… huhuhu.. fikir2kan dan selamat beramal….

    yezzaaaaa!

  143. k, wida…i panggil u akaklah..i baru 18tahun…

  144. silap plak…apesal aku sebut nama wida…patut fida

  145. lagi satu wa konpius… kita ikat pinjaman dgn bank 30 tahun … sykt uruskan installment dgn bank utk 5 tahun..sbb perjanjian cuma 5 tahun saja….. pas 5 tahun sykt kena wat full settlement…kalau tak wat kena penalti 15%… tapi installment utk baki 25 tahun yang berjalan kalau sykt tak bayar tuh nak buat apa ek?? heheheh

  146. auwww… tuah nak panggil fida kakak… hehehe… bleh ke tu tuah??? hehehhe

  147. k la adik tuah..kakak pun kakak la..

  148. aku malas nak komenn … panjangg sgtt ..
    hehehe … ada cara yg simplee korang tak nak invest .. nak gakk carii complicatedd …
    beli jee rumah atas nama sendiri …. gii surveyy areaa mana … feelll duluu …. baruu bestt ….
    kalau pelaburann yg gerentii untung niee … cam cammm kisah di sebalik nyee ….. korang pepahamm sendiri lahh ….
    takde skimmm cepat kayaa yg boleh lawannnn investmentt rumah lelongg …. hahaha … aku dahh provee sendiri …. beli RM66k … juall RM120k … tu pun berderett orang nak belii ….

  149. Skali Kringg2 siap wat summary da…bagus..bagus..

    Pendapat fida..sama cam syada..devlp tu cuma nak pk nama kite..nmpk scr indirectly devl gn name kite tuk wt pelaburan..tp sbenarnye mmg dia dh jual property diaorg tu kt kite.. taktik yg bijak tuk dpt kan buyer..

    Developer nk settle kan sume loan dlm mse 5thn..dasat tu..klu 3bln turut2 x byr..developer akan byr 15% penalti kat pelabur… logik x? tiga bln x mampu nak byr..pastu janji nak byr 15% penalti..

    Ntah la…mari kita fikir2 kan.. itu cuma my opinion..mungkn yg lain lh bg komen..

  150. hehehe ….. semua tu cumaa harapann korang jee kalau beli .. hehehe
    aggrement .. orr contractt any time dia lehh revise….
    kalau cara tu confirmm untungg.. baik diaorg dgnn sedara mara diaorg jee lah belii rumah rumah tu … ..hehehe

  151. tuh laa.. cara2 camtu byk udang sbalik mee goreng…. hahah.. pepandai la memilih jalan yg benar…. ;)

  152. mee goreng?? erm yummy..krigg, ble nak blanjer fida?

  153. fida nak blanje saya??? wowww!! haha..

    tapi i segan kalu dibelanja sorang2.. apakata blanje skali abg pie, abg tuah, abg faris and abg bling2 skali… ok tak?? hehehe.. adik azman (lama x dgr citer man…) dan adik peruzz kalu mau juin skali pun takpe… tak ramai tuh fida… dalam 7-8 kepala ejaaaa….. ;) apa la sgt dgn 3 buah rumah yg telah dicash-in kan…. hahaha..

  154. u all ni kan mmg suke memutar belit kan sttments.. penin…penin..

    xpe la nnt klu fida dh berjaya mcm abg2 sume..lg bkk co..lh bkk koop..ade byk umh..ade kete besau..umh besau..lh g australia sll.. fida blanje sume..nak mkn kepala gajah pun mkn la..aji bakhil sggup membyrnyer..

    ape kena mengena aji bakhil dlm cita ni..ag tmbh penin..

  155. fida.. Apa awak buat kat rumah cash awak tu.. Cuba financekan pastu cari rumah lain. Beli rumah lagi.

  156. cadang nk refinance..prosedur dia sama cam kite wt loan 1st time tu ke? ade owg kate klu refinance kena tuka nama owg lain..tul ker?

  157. heheh…ekau dongar la cakap owg lain tu fida …. hehehe.. mau refinance apesal lak nak kena tuka nama org lain?

    mmg patut pun bertanye kat sifu2/otai2 kat sini.. mudah2an ..tak sesat jalan dikemudian hari…

  158. pendapat aku.. its complicated.. risiko lebih terdedah kepada pelabur kerana mengunakan nama pelabur, dan pihak padu asli hanya akan membayar penalty sahaja.. when its too complicated.. baik kita buat sendiri.. beli sndiri.. sewakan sendiri.. tanggung sendiri.. malah untuk hartanah lelong kita boleh dapat below more than 20% dari market value.. kalau rajin cari..

  159. en.Faris..tolong la sayep..carikan umah lelong..kempuanan nihh..hehe

  160. wowwo .. ada orang merayuu .. .rayuu

  161. apa citer sampai kempunan lak ni.. jom TT

  162. jomm.. tp minggu depan aa…tiap2 malam pun dakper.. hehehe

  163. AKum En Shafie, meriah blog.. akum, I’m a loan officer from CIMB. it’s true that using OD is better than using CC interms of rates.. CIMB sekarang ada promo at the moment on OD rates.. OD bagi based on cagaran pada ASB certificate.

    For example, our promo rates is BLR – 1.25% which is equivalent to 4.3% perannum subject that blr is at 5.55% vs credit card punya interest rates which is 18% perannum. You can save around 13.7% p.a.

    Cuma, untuk Od ni bank(CIMB) bagi 90% from ASB value.. therefore, you got your OD and at the same time you can still earn your ASB dividen which is around 7%p.a. Hopefully tahun ni dapat maintain the same return.

    Cheers to you en Shafie and your blog members.

    So i would like to suggest that public use this facility to offset theirs’ credit cards out standing debts sementara ada promo..

  164. Mcmana bole aku sangkut kat blog ni…cukup tergoda dgn citer pengalaman2 otai2 OD kat cni…menambahkan lagi ruang ilmu menambahkan rezeki…sementara OD ASB dari Cimb masuk ke akaun, eloklah aku studi sumer thread2 kat cni..
    Syabas buat pie2020 yg betui2 transperansi mendedahkan realiti rezeki yg diperolehi, smoga ilmu yg dikongsi bersama mendapat keberkatan & keredhaan Illahi…Aminnn

  165. wahhh.. .muzammmell pun layann blog gak kee… heheheh ..

    nie lah officer yg buat OD masa promotion ratee ari tu ..

    apa apa korang leh refer kat dia ….

    bagus gakk bankerss ramai kat sini … bertambah networkingg ..

  166. ape lg..jd panel banker ODASB utk mbe2 blogger pmc la pasni..ehhehe..

  167. En Muzammel… saya minta penjelasan sikit….adakah maksud en Muz current blr rate is 4.3% & CIMB charge 1.25% above blr rate….so rate charge to customer is 5.55%… kalu betui begitu memang rendahlah… then geng should grab.
    Next Q, OD contract tu…ikut islamic or conventional….
    next.. kalu nak charge asset lain utk dapat OD adakaah syaratnya sama..
    gua caya lu lah…..heheheh

  168. ikhwan. Ko paham terbalik tu. Curent promotion is blr-1.25.. Skg ni blr ialah 5.55..so rate od tu jadi 4.3 percent…

  169. Osman Kering OK

    woohohoho… dah 68 replies dah

    abg pie..

    nak tanya bab OD vs properties tu.
    kalau tanah n rumah org tua saya di Bangi
    (rumah sebiji atas tanah Lot)
    dicagarkan untuk buat OD boleh ke?

    area UKM.
    bulan lepas jiran saya jual tanah dia(belakang rumah saya)
    RM 320,000.

    kalau boleh, macam mana caranya dan prosedurrrnya ye?

    yg ASB vs OD tu dah paham sikit dah.
    pastu bila baca pasal OD properties
    timbul pulak idea ni.

    huhuhu
    suluhkan lah cahaya kepada saya wahai abg piee

    Tuah, maria ozawa nampak naiff betol dalam avatar lu brooo
    hahaha

  170. ye la abg pie…

    suluhkan lah cahaya pelita mu itew… huhu

    OD vs property ni normally BLR ++
    pastu 50% to 60% @ MV…

  171. en muzammel,

    nape x sume branch offer same rate? nape ade yg bg BLR-1% jer?

    lg satu… cimb ade buat lg x term loan utk agriculture land? vacant land

  172. abg pie. Woww.

  173. engkubujal2211

    bro pie..
    sy bab OD vs ASB rasa dh paham skit2,cuma tgg masa nk apply OD sj,
    cuma bab OD to buy property masih x paham,
    boleh tak jelaskan camne nk dpt ROI the best dgn OD…..
    pening sy pikir,

    sy yang iklas btanya.

  174. ko tt dgn peruz je lah. Byk benda dia leh cite. Rumah lelong dia pun dah berapa byk.

  175. sdr bling2. sy ref Q 171. Kalu minat agriculture loan, bagus ref Agrobank (fmly Bank Pertanian). Kalu ada maklumat mengenai agric land yang nak beli/majukan bleh bri maklumat kpd aku untuk semak dgn bank tuu…

  176. agro bankk …kalau ko ada nak buat projekk pertaniann okay je tu … kalau ada tanahh .. lehh lee usaha kann …..diarog leh kasii loann based on cost project tu … mmgg menarik kalau ada tanah pertanian …

  177. aku teringin sgt nak beli tanah pertaniann .. pas tuu ambil loann agroo bank … 4% …- 5% … mmgg best lahh ….. tapii tak dptt lagii tanah ygg murahh ygg kenaa dgn budget aku … hahahha… nak beli murahh … pas tuu mauu buat projekk RM200k …. pada hall tanahh tuu value RM40k saja … giloss bestt utkk di cubaaa …

  178. beli kat kedah la..bapak aku nk jual tanah skali ngn umah rm60k saja…besaq tanah tu..mcm2 pokok2 dah ada..beli lah..ehehehehe…

  179. kedah buat apa .. ko kawin je dgn org kedahh.. ko leh dukk situ .. hehehe

  180. kedah kat mana syida?leh la jugak nak serbey..

  181. eh..syida lak..syada..

  182. erkk…kawen ngn org kedah? iskk..xnak aa duk situ..nt bapak aku x dpt duit.wahahah..

    oppss…semezer..nt wa tny bapak wa dlu ye..

  183. pie…akak ucap mekasih info yg pie bagi. akak nak beli tanah 60K.. so akak nak refinance rumah la.. tapi blom habis bayar about 80K. Ok ke… akak adalah asb lbh krg 30K.. hutang kete xde… rmh adalah gov loan… pie bleh ke bagi idea utk akak..

  184. refinance ok. Tambah pulak rate sekarang rendah.. Market value rumah tu berapa… Dpt duit dr refinance tu kak masuk dlm asb .lepas tu apply od. . Wow. Guna duit od beli tanah….

  185. Aku update sikit info offered by Agrobank klu dpt bantu kwn2 Skim Pembiayaan dibawah Economic Stimulate Package..

    Profit Rate :

    • 4% setahun mthly rest ….very cheap…bagi aktiviti production.
    • 10% setahun mthly rest bagi aktiviti processing, mktg & servis.

    Kelayakan Projek:

    o Semua sektor ekonomi bersaiz mikro meliputi semua peringkat aktiviti iaitu pengeluaran, pemprosesan, perkhidmatan, dan pemasaran berasaskan pertanian.

    o Bagi aktiviti pengeluaran, hanya projek-projek yang memberikan pulangan dalam tempoh tidak lebih dari 18 bulan layak untuk dibiayai.

    Contoh projek yang layak dibiayai :

    Tanaman : Tanaman kontan (sayuran dan buah-buahan)
    Ternakan :Semua ternakan (projek ayam kpg Hafizal ukur…layak)
    Perikanan :Aquakultur dan penangkapan ikan pesisir pantai

    o Pembiayaan sehingga 100% mengikut keperluan sebenar projek/perniagaan dengan jumlah maksima pembiayaan seperti berikut :

    i. Pembiayaan maksima bagi aktiviti pengeluaran ≤RM50,000

    ii. Lain-lain aktiviti yang berkaitan dengan pertanian (Pemprosesan, Pemasaran dan Perkhidmatan) ≤RM20,000

  186. sambung sikit lagi..

    Kelayakan Pemohon :

    • Berumur di antara 21 – 60 tahun pada tarikh permohonan.

    • Merupakan usahawan mikro secara sepenuh masa atau separuh masa.

    • projek/perniagaan baru (start up) atau pun pembesaran projek sediaada

    • Pembiayaan maksimum secara agregat bagi setiap isi rumah adalah RM50,000 sahaja.

    Lain2 syarat :

    • Tiada bayaran proses.
    • Tiada jaminan.

    • Bayaran penyempurnaan suratcara Pembiayaan (tidak termasuk bayaran duti setem) adalah sebanyak 0.5% daripada jumlah pembiayaan yang diluluskan dengan nilai minima RM 100.

    • Ambil takaful kredit dan sumbangan boleh dibiayai dari pembiayaan ini.

    • Tempoh bayaran balik pembiayaan ≤ 60 bulan (5 tahun)

    • Tempoh penangguhan ≤12 bulan

    Others : Konsep financing – Bai al “inah. Allocation RM200j. Habis tuu…habis. so grab it…fst come fst srv.

  187. wowowo .. .sapa mauu apply dulu. ..
    projekk sedia ada.. hahaha .. kena buat something dulu nie

  188. Hai semua,

    regarding od rates is very standardized for all branches under CIMB.

    For your kind information, untuk OD against ASB at the moment is still blr-1.25% until further notice. You can contact me for details at 012-3338808 or email me at muzammel.marzuki@cimb.com

    Under CIMB we don’t have OD against property unless Home Flexi.. It works similar to OD cuma dia ada fixed installment amount every month.

    For example, you have a property worth RM 100,000 and you want to refinance under this Home Flexi, assuming interest rate is 3.8%p.a. for 30 years

    THerefore, we give you a total loan of RM 90,000 (90% from RM 100,000)

    Your interest is calculated based on outstanding balance, for example, if you utilized RM 80,000 , therefore, your interest is calculated based on RM 90,000
    (RM 90,000 x 3.8%p.a on daily rest x how many days of usage in a month) / days in a year = x

    but you have a fixed monthly installment assuming is RM 1000 permonth which will reduce your loan balance every month based on your loan tenor.

    compared to OD

    Your are just paying interest based on how much you have utilized.

    Your OD limit will remain until you have fully settled your usage amount.

    Regarding Term loan against vacant land, I will forward the details soon.

    For your information, we have ASB loan which is BLR-1.76%. Promo ends this month which is 30th June 2009.

    TQ

  189. hehe. Muzammel dah promote. Aku pun tak tau status od asb skg. Banks stil promote od asb. Tapi pnb dah tak nak buat .. Apa pun kita still ada pilihan lain. Beli rumah cash. Then buat loan flexi payment. Sama je cam od..aku pun ada loan flexi ni lama dah. Any time leh keluar duit… Satu solution kena bersedia pasal lepas ne ramai yg beli rumah cash.

  190. wooww..solution lain…beli rumah CASH pastu wat flexi payment?huhuhuhu

  191. abg tuah.. dah keja ker

  192. od asb boleh apply lagi tak sekarang?dengar crita macam dah tak boleh..kalau nak tambah?

  193. saya cuti..awak mau ajak gi cucuk langit kat KLCC ka? hahaha

  194. hoitt.. kawann kita duk kat klcc … rugii lorr tak lepakk kat hotel saanaa…

  195. nak tanya OD nie HALAL ker HARAM? tolong ya..

  196. od islamic,bleh refer od maybank

  197. (minta kebenaran tuan tanah utk jwb soala mr akois)

    akois……
    wat u mean halal or haram??

    we use banks which register with bank negara…eg:cimb or rhb or etc
    so this is legal &halal…
    hope the answer is clear…

    p/s: u need read all the threath at this blog b4 asking..

  198. overdraft kebanyakkann conventionall punya…
    ada jugak yg islamic seperti maybank …

    kalau nak yg islamic productt… carii yg islamicc…
    kalau nak yg conventionall …. ambik yg conventionall ..
    pilihan di tangan andaa….
    soall halal dann haramm biar lah pakar pakarr dann ulamaa yg tentu kan …
    sama camm ASB nye dividend..

  199. engkubujal2211,
    Halal dan Haram dari pandangan islam la.

    Pie2020,
    This morning call maybank, diorang ckp maybank dah tak boleh buat OD with ASB. CIMB and RHB boleh lagi. Tp diorang takde offer yang islamic punyer. isk.. keciwa plak rasanya..kompius betul la diorang nie! kejap boleh kejap tak boleh!

  200. sama jugek ngan KWSP.. huhu

  201. dah call maybank, diaorang kata takde OD untuk islamic. in fact diorang kata asb tuh not syariah compliance so mcm mana diorang nak offer OD islamic utk asb tuh. Betul jugak!

    pie2020 mana ko dpt info maybank ada offer OD utk islamic?

  202. akois,

    aku br je buat OD ASB kat maybank bln lepas.

    Min 23K. Interest BLR-0. Islamic. Better ko pegi kat branch Maybank islamic cth: Maybank TTDI. Daily rest, monthly compunded? (aku pun tak sure,haha)

    Hope it helps.

  203. maybank islamic od mmg ada. Tapi tak byk branch yg aware. . Sila lah rajin rajin tanya.. Tapi skg ni pnb dah tak kasi cagarkan asb..

  204. semalam aku call pnb seremban dan shah alam, die cakap boleh pulak.
    Die siap cakap” en bawak buku asb dan ic en. sahaja, hari ni juga kami akan kuarkan sijil untuk en.”

    pastu aku tanye cimb nilai. die cakap boleh je buat ODasb.
    aku pun tak faham. boleh ke tak boleh lagi.

  205. hehe… try jee … mana tauu ada yg terlepass …

  206. ASB Dividen Payout
    Year Dividend Bonus Total
    1990 8,00 6,00 14,00
    1991 8,50 4,00 12,50
    1992 7,50 5,00 12,50
    1993 9,00 4,50 13,50
    1994 9,50 4,50 14,00
    1995 10,00 3,00 13,00
    1996 10,25 3,00 13,25
    1997 10,25 1,25 11,50
    1998 8,00 2,50 10,50
    1999 10,50 1,50 12,00
    2000 9,75 2,00 11,75
    2001 7,00 3,00 10,00
    2002 7,00 2,00 9,00
    2003 7,25 2,00 9,25
    2004 7,25 2,00 9,25
    2005 7,25 2,00 9,25
    2006 7,20 1,50 8,70
    2007 7,30 1,25 8,55

  207. trend smakin menurun tu… biler nak naik smp 14% lagi…

  208. nak tunggu naik lagi tak tau lah bila.. Yg penting kita tau cam ne nak dpt kan return yg lebih tinggi. Dividend tu just bonus saja,

  209. return yg lebih tinggi, tapi bukan skim cepat kaya…

  210. 2007 7,30 1,25 8,55

    sorry la aku tak faham lah nombor yang kat atas ni
    2007=tahun
    7,30=?
    1,25=?
    8,55=dividen ASB

    tolong penuhkan yang lain2 tu

  211. nak return tinggi..join aku wat air ECPI..hehehe..so far skang aku dpt rm3k a month…

  212. joefizi,
    kt belah atas bawah text ‘ASB Dividen Payout’ tu kn ada remarks dia…

    2007=tahun
    7,30=dividen
    1,25=bonus
    8,55=total

    so, % yg kte dpt setiap tahun aku rasa kte amik yg total..cume yg aku x paham cmne diaorg kira dividen yg 7,300 ngan bonus yg 1,25
    kalu salah betulkan..aku copy kt sini pn sbb nk share ngan korang sume..

  213. Ishhhh .. best nyer baca thread nie .. tp saya masih blur gak pasal OD nie ..tgh belajar cket2 .. mintak tlg2 sahabat yg expert advise .. Mcm mana OD blh dipraktikkan dgn asset & hutang berikut :
    Rumah 1 – RM50K = Cash
    Rumah 2 – RM135K = Outstanding 88K
    Rumah 3 – RM250K = Outstanding > 180K
    Saving – ASB : RM50K
    Others : 20K
    Personal Loan : Outstanding 50K (Monthly payment RM520)

  214. jajabean.. tuan leh rujuk kat forum PMC.. kat situh byk kes study y kawan2 kita dah ketengahkan… harap dapat membantu…

  215. salam..bergune nye la website ni..tq so much!

    just nk mintak pendapat semua la..

    saya dah buat refinance umah, so total akan dapat dalam 50k(tu dah tolak balance ngan hutang lama lah).

    ingatkan nk setlekan hutang2
    1) kete – 15K
    2) ptptn – 20k

    balance nk invest. ok tak?

    or should i just invest all d money and bayar je monthly kete and ptptn tu.
    mana lagi untung ek?

  216. Akum Warga PIE2020,

    Jika kita lihat trend dividen ASB, tak ada kurang dari 7% setakat ini.

    Sekarang CIMB ada new ASB loan package,

    2 tahun pertama – Fixed 3.75%
    Tahun seterusnya – BLR – 1.76% (BLR = 5.55%)

    Package ni sampai 30th Sept 2009.

    Min age = 18tahun (sekiranya tak bekerja, guarantor diperlukan)
    min tempoh pinjaman = 5 tahun
    max tempoh pinjama = 20 tahun atau sehingga umur 60tahun (mana lebih awal)
    Lock in period = 3 tahun atau (penalty 3.5% daripada loan amount)
    Untuk details, boleh contact saya di 012-3338808.

    Sekiranya dividen masih kekal dalam 7%, maka customer boleh pakai dividen yang diterima untuk roling balik bayaran pinjaman ASB. Tetapi ini boleh berlaku apabila tempoh pinjaman sudah cukup setahun.

    Contoh :
    Loan – RM 100,000
    tempoh pinjaman – 20 tahun
    Bayaran ansuran – RM 600 sebulan
    Dividen diperoleh setahun – RM 7000 (asumming dividen 7%, bonus dikecualikan)

    Maka RM 7000 boleh dikeluarkan untuk cover bayaran ansuran untuk tahun depan. ((RM 7000 / 12bulan) = RM 583). Maka tahun depan, customer perlu tambah cuma RM 17 sahaja untuk cover installment dan seterusnya.

  217. Untuk pengetahuan semua,

    CIMB masih offer OD against ASB dan ASW2020 until futher notice.

    Rate is BLR – 1.25%.
    fees & Charges : RM100 (cagaran ke PNB per certificate)
    RM 50 (procesing fee)
    RM 20 (opening of current account)

    Thank you

  218. hmm.. gud info en muzammel..:)
    nak tanya, utk ke2 promotion ni ada yg islamic x?

  219. wowow .. saya mesti pilehhh

  220. walan.. saya rsa xde islamik..

  221. tu la psl.. mebeng je yg ada setakat ni..

  222. en meen,

    kalau sy lah dpt duit tuu.. better saya invest dulu.. bkn sng nak dpt duit sedebuk 50K tuh.. lepas tu pakai duit dividen/keuntungan utk byr kete and ptptn.. klu pandai pusing2.. siap boleh dpt kete pree tuuuuuu….

  223. wehu .. OD sudah lulus .. sudah kena panggil sama CIMB utk sain LO .. esok aku pi sain … terima kasih kerana berkongsi .. kongsikong sikong seeniii

  224. Akum Warga PIE2020,

    Jika kita lihat trend dividen ASB, tak ada kurang dari 7% setakat ini.

    Sekarang CIMB ada new ASB loan package,

    2 tahun pertama – Fixed 3.75%
    Tahun seterusnya – BLR – 1.76% (BLR = 5.55%)

    Package ni sampai 30th Sept 2009.

    Min age = 18tahun (sekiranya tak bekerja, guarantor diperlukan)
    min tempoh pinjaman = 5 tahun
    max tempoh pinjama = 20 tahun atau sehingga umur 60tahun (mana lebih awal)
    Lock in period = 3 tahun atau (penalty 3.5% daripada loan amount)
    Untuk details, boleh contact saya di 012-3338808.

    Sekiranya dividen masih kekal dalam 7%, maka customer boleh pakai dividen yang diterima untuk roling balik bayaran pinjaman ASB. Tetapi ini boleh berlaku apabila tempoh pinjaman sudah cukup setahun.

    Contoh :
    Loan – RM 100,000
    tempoh pinjaman – 20 tahun
    Bayaran ansuran – RM 600 sebulan
    Dividen diperoleh setahun – RM 7000 (asumming dividen 7%, bonus dikecualikan)

    Maka RM 7000 boleh dikeluarkan untuk cover bayaran ansuran untuk tahun depan. ((RM 7000 / 12bulan) = RM 583). Maka tahun depan, customer perlu tambah cuma RM 17 sahaja untuk cover installment dan seterusnya.

    ===============================

    macam best …

    Contoh :
    Loan – RM 100,000
    tempoh pinjaman – 20 tahun
    Bayaran ansuran – RM 600 sebulan

    kalo ..
    Contoh :
    Loan – RM 25,000
    tempoh pinjaman – 20 tahun
    Bayaran ansuran – RM 150 sebulan saja ….

    encik muzamel .. betui ka dalam RM150 ja ?? huhu .. kalo betui aku nak amik … ada patut ka kawan2 …?

  225. hah, ada gak tgk kat forum sebelah.. tp msh blm ada testimoni saper2 yg dah wat..

  226. salam..loan asb ni..20 tahun nanti baru dapat bang.lama tuh…kalau duit dah lebih tu bleh ler..kalu anda simpan sendiri sebulan rm150,setahun dah rm1800,5 tahun rm 9k,,ding dong ding dong+bonus ker ,cukup rm 10k dah,bleh gak buat OD…apa pun terpulanglah kpd kebijaksanaan kewangan masing2..lu pikirlah sendiri…tq

  227. simpan sendiri mmgg baguss … kena displin kan diri …
    kalau sapa yg tak displin tu sendiri mau ingat lahh….
    kalau dah kejaa 5 thn.. saving pun takdee ……
    baikk buat loann jee …lepas 20 thn.. ada lah duit tu …

  228. Salam,

    Banyak jugak ilmu dalam blog ni. Tapi setiap kali nak mula, fikir jugak pasal halal haram. Kalau semua islamic ok jugak le. Ni tengah study lagi ni. Yang jelas interest=riba=haram. ASB pulak ada yang kata haram dan ada yang kata harus. Poning den.

  229. hrmm…

    tepuk dada tanya selera..

    kalau was-was, x yah buat apa2…

    kalau rasa ok…teruskan….

  230. betull cakapp abe…

    abe… sorry lah beb… aku busy gilos .. tak sempat nak kasii no tenant aku … pehh ….tadi aku dah sms ko … minta dia deal direct jee ….

  231. betul tu ….satu cadangan…KOHARTA / PMC kena ada Panel Shariah …..baru shariah compliance heheheh……

    - nak jadi jutawan dunia dan akhirat

  232. saya sokong bukh.. kite mesti ke arah itewww..

  233. xde panel pon xpe, ahli boleh monitor sendiri.

    mane2 yg was2 tu, boleh la ditanye terus. gunekan hak anda sebagai ahli koop aktif. kalo lelap tu, xtaulah.

    kalo nak ade panel, tinggi la plak belanje die. unless la kalo ade org yg layak jadi Shariah Panel leh bg FOC servis :p

  234. long term nyer plan boleh laa nak ade panel.. koop dh besau.. ahli dh ramai.. modal dh byk…

  235. setujuuu….sama-sama monitor. Bila besau nanti makin ramai ahli….ramai jugak tunggu dan lihat….kalu dah shariah compliance….lagi ramai….duit tabung haji pun diaorang pindah kat KOHARTA…

  236. wowow … projekk besar tu …. insya allah.. sesama sama gerakk … jgn arap kat sorang saja … yg penting kenaa ada kerjasamaaa

  237. as’salamaualikum saudara pie2020 & kwn2,

    sy nak mintak pandangan kemusykilan ini :

    sy ada sebuah rumah…nak buat full settlement dgn KWSP acc 2..pada masa yg sama nak beli satu lagi umah.
    1st umah value RM100K
    2nd umah RM186k ( loan gomen RM156K , D/P RM30K )

    soalannya :
    1. adakah ok kalau sy apply OD dgn gunakan umah pertama utk byr DP umah kedua?
    2. mana yg lebih menguntungkan…OD atas personel @ company..sbb sy baru menubuhkan sykt sendiri.

    itu shaja setakat ini…kalau forumers ada cadangan amat2 dialukan..
    terima kasih.

  238. bestnya ilmu nih…….dah daapatt ilmu tu..mari la sama2 kita praktikkan…..mcm update terbaru pokli…delete jer kereta2 yg high komitment guna OD

  239. jebat. .
    od atas company. .. kalau company baruu tubuhh.. jgn arapp lee leh dapat …

  240. pie2020..

    masalah skg ialah DP utk umah yg baru…adakah alternatif lain bg mendapatkan sumber itu..sayang nak keluarkan ASB.!!

    jalan yg nampak skg apply PL @ refinance…

  241. jebat, klu mcm tuh buat lah OD atas personel..

  242. sayang keluar kan ASB.. od kann jee duit tu ..

  243. Jebat, 1st option pegi PNB tukarkan ASB buku kpd sijil, kemudian pegi CIMB/RHB/mana2 bank buat OD-ASB & duit ODASB tadi boleh digunakan utk bayar DP rumah (tanpa mengeluarkan duit ASB)

    2nd option, lepas keluarkan EPF & settlekan rumah pertama. Pegi bank & refinancekan balik & duit refinance tuh masukkan dlm ASB & buat ODASB & jadikan DP utk 2nd rumah

    Baru nak belajar OD, kalau salah tolong betulkan….Lebih kurang kes cam jebat gak, tgh nak keluarkan EPF utk topup loan rumah & refinance, masukkan dlm ASB & tkar sijil & buat ODASB & cari rumah ke 2-3-4……. :)

  244. Mak aih giler dahsyatt!!! aku baru jer bertatih bab OD ni.!! ntah bila aku bleh expert macam bro.. Tahniah Bro!!

  245. saya dah baca dari mula sampai habis tapi masih tak faham tentang OD . tolong terangkan boleh tak…. ok tq

  246. baca 10 kali . .tak pahamm gakk datang TT jee …

  247. Pie, biler TT ko nih? Ada jadual ker ko buat masa ko senang jek?

  248. asal aku posting siang tadi .. takde dalam reply msg nie …
    bro pie tak approve ke?

  249. masa aku free .. aku akann ajakk TT .. takde schedulee .. ikut sukaa … hehehehe

  250. azhar …
    utkk id yg baruu postingg… perlu dpt kann approvall aku .. lepas tu posting yg seterus nye automatik masuk

  251. ok .. ok paham
    so camnie brader pie .. just nak tanya pasal overdraft dengan cagarkan rumah. Senang cite, aku ada properties low cost MV dalam 60k . Hutang bank ada 40k lagik, dalam masa yang sama aku laki bini ada 50k dalam ASB.

    Nak tanya pendapat, kalau kitorang buat fullsettlement rumah tu .. lepas tu cagarkan balik rumah tu untuk OD … rasanya menguntungkan tak .

    Lagi satu , bank apa yg kasi maksimum OD loan kalau disandarkan kepada properties nie .. tanya Maybank Dataran siang tadi, dia kasi maksimum 70% aje …

    thanks

    p/s : Sessi TT tu, takde buat area KL ke …. nak gerak memalam susah la .. ada sikit masalah teknikal

  252. kalau maybank kasii 70% jee … baikk ko ambik home loann cimb jeer…. buat flexi payment .. sama konsepp camm OD gak …ada duit parkk kat akaun tu .. takde duit leh keluarr … daily interestt …

  253. Bang … camne pasal flexi payment tu .. macam menarik jer .. ada posting memana ke info pasal nie

  254. emm … package tu bankk bykk offerr….concept sama camm od…

    utkk keterangann lanjut .. sila pegii kee bank yg berdekatan…

  255. kALAU LA fLEXI NI BOLEH LELAMA..KAN KE SYOK..
    50 tahun ker..
    ish..hingga 2 generasi tak habis pusing OD..

    TAPI SEBAIKNYA,..
    jika mampu,..main 15 tahun dah ler..
    .

  256. salam,just nak tanya ni,betul ke sekarang ni apply od by asb cert kena ada enterprise company,harap dapat jawapan segera

  257. saya tolong jwb utk encik nordin..apply od by asb cert tak perlu enterprise company..pg td p rhb kuching,officer mintak sijil ngan slip gaji terkini jer..interest rate (4.55%)perannum daily rest,nak bukak akaun semasa kat RHB kena 1k..nie RHB kat kuching,tak tau lak kat tempat lain..

  258. emm … mahall nye current akaun RM1k …

    OD aSB tak perlu company or enterprisee…. …

  259. skrg ni…OD mana yg paling rate rendah….

  260. othman…

    maknanya rate OD ko rendah la…4.55 pr annum…

    bro piee citer 6.75 per annum…

    ker aku yg salah paham ni

  261. bro.. rate od ni.. bergantung pada promosi.. ni selalo ke usha la.. tgk bank mane kasi paling rendah..

    setakat yg aku tau rate skrg..
    cimb = blr-1.25%
    rhb = blr-1%
    maybank = blr (betulkan kalo salah)

    blr skrg = 5.55%

  262. bro neo tersilap pham kot.. rate skang mcm sifu peruzz bgtau tuuu..

  263. hoitt..siput sedut tul la sepul..awak nganjing2 sama saye yer.. jgn ite macam.. nnti org yg baru bace silap faham lak ngan aku… hayoyo.. main2 la ini orangg

  264. bukan OD dari ASB bank dah freeze ke ?

  265. jap jer.. dah defreeze da balik..

  266. dah ok dah… boleh apply balik sekarang niee ….

  267. ermmm…dah cam tak paham lak…

    OD pun ASB ada bagi kaa? bukan ka RHB, CIMB & Maybank kaa…
    sori…tak tahu ni

  268. neo..
    rhb, maybenk ngan cimb adalah pemberi OD yg bersandarkan ASB..
    ASB x der bg OD.. ASB bg sijil jer.. sijil tu la yg u kena cagarkan pd bank..

  269. bro neo.. rasenye.. baik awak berguru ngan tuan asri psl od ni.. awak leh tanye macam2 pasal od ni kt dier..kalo Od ni.. tuan asri dah kire pakai tali pinggang itamm aaa..mahaguru OD tuh

  270. aiyoyoyoyo sifu peruzz.. sy serius lewww..

  271. ooo…itu macam….aku salah pahan la tadik…

    lepas kita cagar sijil ASB ni…
    OD tu lih digunakan untuk buat auction kan…

    aku tertarik ngan tuan guru punya kisah…
    dia hanya menggunakan 4k utk rumah RP 42k..market price 65k selepas 3 tahun..
    ada penyewa lagi…lepas 3 tahun buat refinance plak…

    tapi skrg mana nak dapat rumah berharga camtu…
    pastu nak dapatkan penyewa yang tegar..bukan jenis pindah randah punyo penyewa…kalo jenis pindah randah punya penyewa ni sakit kepala la kann…

  272. Salam neo, aku share apa yg aku faham ttg OD. OD adalah tools overdraft (OD) bank dengan menggunakan sijil ASB sebagai cagaran.

    1. Katakanlah kau ada duit RM11k (11k adalah nilai minimum utk buat OD). Ko pegi PNB masukkan duit tu dlm buku ASB & then ko convertkan on the spot kepada sijil ASB. So ko akan dapat sijil ASB bernilai RM11k

    2. Ko pegi mana2 bank (CIMB BLR-1.25, RHB BLR-1 Maybank BLR), ko bawakan sijil ASB tu, cakap nak buat OD, nanti dia bagi form & isi. Dlm 2-3 hari kalau xde masalah LO (letter offer) keluar & sign & tunggu je laa duit masuk dlm current akaun..

    3. Rate lak, CIMb kasi 90% (90% x rm11k = rm9.9k) utk tenure 10 tahun. So rm9.9k tu akan masuk dlm current akaun CIMB ko & ko boleh start rolling utk invest etc….RHb & MBB kasi 95%…….tapi kena make sure yg sijil tu ko boleh tebus balik dengan penuhkan balik OD lepas guna. Kalau x bank akan cairkan sijil ASB ko…(dah namanya pun cagaran kan)…

    Kalau xfaham jugak boleh turun TT dengan otai2. Aku masih lg begineer & bari je sign LO ODASB CIMB, tgh tgu duit masuk & tgh study tempat2 utk invest :)

  273. 6.75 tu blr mase ko blaja Od tu kot neo…skang da 5.55..utk info terkini pasal blr kene la slalu update ngn gabenor asri..heheheh

  274. topq..
    pasal aku baca topik yg lama2..tu yg terguna 6.75…
    mekasih topeq..

    ylukeman
    share hg sgt berguna..

    maksudnya ke penuhkan balik OD tu…sampai harga sama time kira dapat dari bank CIMB tu bagi…sebagai contoh..
    andaikata CIMB..lepas kita cagar..dia bagi 10K..
    pastu kita ada guna 2K …
    kita kena top up kan balik 2K tu balik kan…
    kasi nilai sama balik 10K ekk..jadi kita tak kena interest ker?

    sori..bertanya banyak? soalan berbudak baru blajar

  275. ylukeman, mau tanye skit y tenure 10 tahun 2? ni baru punyer ker?

  276. ayoyo.. neo, elok jumpa tuan gabenor asri.. g TT sekali, sng faham..
    bwk kambing golek sekor, lg cpt ilmu od tu meresap..

  277. salam,

    aku baru jer apply od kat rhb… da approve tgu duit masyuk jer… ni nak tanye bile leh turun bangi bantu geng2 kat cni sal od ni….

    aku wat od 36k..tolak 5% tingl le 34k+…
    hutang punyela belambak…
    cc 10k
    kete 2k
    repair kete lg.. adui pening….ekeke

    agak berapa aku leh masukkan kat asb setiap bulan…. 500 cukp x?

  278. neo..ye betul, pemahaman anda telah meningkat :) , sbb tu kena tau cashflow kita camna & kena disiplin utk apply od ni….

    sepul_besut….tenure 10 tahun tu utk CIMB new OD application, yang lama2/bank lain aku xtau, CIMB sbb aku baru sign LO mgu lepas, nanti dah sampai 10 tahun, boleh renew kalau still nak guna….

  279. owhh yer ke ylukeman, klu y lama punyer CIMB 20thn.. RHB xde tenure… itu y saya pham…

  280. Sifu Pie,

    Takde TT untuk OD kat Melaka ke?

    Teringin nak belajar in person ngan sifu n orang2 lain. Bila ramai orang, lagi banyak soalan…Terbuka sikit minda…

    Kalau ade info aa sifu…

  281. ada gathering kat melaka minggu depann .. datang lee sekali .kita ada buat BBQ.

  282. bang pie.. apasal ym x dpt add ah.. dah 3 4 hari mencuba.. tapi masih tidak berjaya.. kalo free tolong add sy plak.. segarewa@yahoo.com

  283. perghhhhhh… aku tengok balik dari first komen.. uper2nya dah setahun lebih .. dahsyattttt jutawan melayu ni.. aku bangga..

  284. Dear all,

    For your kind information, CIMB ada promo on OD against ASB, ASW or FD.

    Current rate is BLR – 2.00%. Promo is until further notice.

    As for ASB loan, our new rate is BLR – 1.65% throughout tenor.

    For further enquiries, please feel free to call me at 012-3338808 or email me at bjy12836@corpmail.bcb.com.my/muzammel.marzuki@cimb.com.

    Selamat Hari raya and maaf zahir dan batin

  285. Salam,
    Aku takde ASB tapi ada PublicMutual UT. Boleh tak aku buat OD bercagarkan publicmutual punya unit trust.

  286. salam tengku.. gud info..
    cimb dah ada odasb islamic ke?
    kalau ada tlg info kat sini jgk ye..
    saya misti piley..

  287. bro kalu aku biaq pi je current akaun aku tu tak usik maksud aku od nye dah kering cth 27k dah blasah….just aku topup tok bayo interest dia je…ok ker kalu gitu….brapa lama ek dia akan mencairkan od aku kalu tak aktif????tolong bro aku agak kekeliruan dan tak mau salah faham…letih nanti

  288. emm .. ko guna buat apa tuu sampaii od abis …… cuba serve interest saja duluu .. di samping tuu ko tryy top upp lebihh sikit kalau ada incomee lainn masukk … jgn lah sampaii OD ko tu kenaa terminate lak .. .pastuu sijill asb ko di ambil oleh pihakk bankk …

  289. ade je kn OD against Unit trust

  290. sourplum, OD against UNit trust memang ada, dgn Public Bank, kalau u pledge Public Mutual punya Unit trust, boleh dapat Margin 80% OD, Interest rate-nya BLR-1%, product ni called UNIFLEX, boleh check website PBB.

  291. bond:
    hang masukkan duit gaji hang kat OD tu je,tiap2 bulan hang buat cam tu,pas tu,utk buat belanja harian hang p la tekan duit OD tu,barulah nampak aktif accaunt tu.,apa2 duit yg hang dapat pun masukkan kat OD tu,disamping mengurangkan interest ,acc hang juga nampak aktif….

  292. account OD tak perlu ada transaksi yang active, cuma perlu serve OD interest every month on time.

  293. salam…disini saya ingin pertolongan dari otai/sifu/tuan tanah..

    macam ni..saya memang takde saving..ada la tapi ciput..so ari nih saya dapat flyers dari bank islam yang mempromosi personal loan diorang. so saya rasa nak memohon loan nih utuk digunakan dlm OD.

    loan: RM15000
    rate:3.25%
    tempoh: 3 tahun
    bulan-bulan bayar: RM457.29

    so masalahnya skrg saya tidak boleh commit utk bayar rm450++ utk loan tuh. so adakah cara yg tuan-tuan boleh tunjukkan pada saya dimana loan nih tidak membebankan saya dengan penggunaan OD nih. harap dapat membantu

  294. Bagus blog ni. banyak info yg saya dapat pasal OD ASB. tima kasih atas ilmu yg dikongsi bersama, moga semua dimurahkan rezeki. Saya dah baca dr atas sampai akhir, rasanya dah paham pasal penggunaan OD ni. Dah pun punya OD ASB start dr bulan Nov 09. Bila dah ada baru kita leh simulate camna nak guna. yg paling penting kita kena paham dulu konsep OD dan ASB. lepas tu baru leh proceed dgn step seterusnya.

  295. Salam,
    just nak tanya/share sikit…
    1. Loan asb bukan ke ada max ? camne srd pie pernah mention boleh nak invest sampai 1 juta ? Harap jgn marah sy bertanya ? hehe
    2. ASB kira dvd based on lowest monthly balance…kan ? Jadi, bukan ke lebih baik ambil loan drpd saving bulan2 atau OD ? Kita boleh bayar habis loan dlm half the time kalau kena caranya..just use dvd to pay back loan, tapi tetap byr bulan2 juga. Kalau loan 100k, sebulan 600 ie setahun 7200 + dpt dvd 7k… so kalau kita guna dvd to pay down d loan + kita continue byr bulan2 = 14200 setahun…cubalah kira sendiri, tgk berapa cepat bole habis loan..kalau guna 4 week rule ie byr 13 kali setahun…lagi cepat ! hehe

  296. asb mmg ada limitt …. RM200k per person …. tapi kalau kita dah reach RM200k tu awall …… dividend asb tu compoundingg …. mmg boleh cecah RM1juta…

    loann or simpann sendiri …. masing masing ada kelebihann …. sekarang nie loann asb nye package mmgg menarikk … rendahh ….

  297. bro, the asb dvd is compunding BUT only until u reach 200k limit. lepas tu your dvd and bonus will ONLY be calculated against the 200k…eg: kalau dvd+bonus=10% then lepas u max 200k, u akan dapat 20k max setiap tahun. walaupun balance ada 500k ke…sejuta ke, u still cuma dapat 20k, kalau compunding takde limit, bila u ada balance sejuta, dapat 100k dvd tu bro…bayang kalau yg dah ada balance 5 juta ke…tak ke 500k tuuu..hehehhe

    thats why better take loan, siap insurance lagi bro…if u die, loan is settled..but if u save on ure own…thats it.

  298. pasall compounding at RM200k … aku kurangg pasti …

    katakann dividend dapat 10% …. so dividendd pluss principle dah RM220k ….

    assume kita tak keluar kann langssungg duit dividend tu ….

    next yearr ….dividend dptt 10% …. so dividendd kira ..RM200k ….atau RM220k ….

    sure RM220k gakk …. dapat …. RM22k sebagai dividend ….

    totall duitt yang ada … dah jadii RM244k …..

    secara logikk nye .. kalau dividend dikira at limitt RM200k walaupunn punn akaun asb kita ada RM300k or lebihh ……. takde lah orang nak biar kann asb diaorg lebih darii rm200k ….. cuba tgkk balikk ada artikell pnb yang tunjukk kann berapa percent pemegang asb lebih darii rm200k …….

    apa punn utkk actuall pengiraann … kita leh tungggu dividend bulann 1 niee.. .heheheh … nanti aku kira sendiri betull ker takk …. compounding kat RM200k orr lebihh …..

  299. kenapa org nak biarkan lebih 200k dalam ASB..?? pasal tu ler bro…kalau org kita nie faham kelebihan ASB nie, gerenti diorang takkan kuarkan. Guaranteed return laa bro ! 7% pa tu lebih dari 2x FD rate. dari sume amanah saham, ASB lah paling tinggi ! naper ? pasal nak tlg bumiputra…yg sedihnya masih ramai org kita yg tak nampak. naper bila bukak amanah saham lain, non-bumi punya portion musti habis ? yg first queue dari sebelum subuh tu melayu ke or cina ? cuba fikirkan bro. ASB ni saja yg bagi loan…naper?

  300. emm ..kalau ikutt point ko pasall compounding limit at rm200k …….tak jawapp lagii tuu persoalann kenapaa orang biar kann asb diaorg lebih darii RM200k kalau betull dividend cuma dikira berdasar kann limit RM200k ….

    simplee contohh kita kasii …. ASB sekarang ada totall RM300k …. kalau dividend di kira berdasar kan limit RM200k …. yang extra RM100k tu tak dapat dividendd… betul kee apa yg ko maksud kann kat atas tu ,,, ambik statement yg kalau ada RM500k pun dapat RM20k gak….
    bila extra RM100k tu tak di kira dalam dividendd … sapa lah yang nakk biar kan akaun diaorgg kat ASB melebihii RM200k ….baikk letakk kat akaunn saving lain jee … at least di kira gakk dividend nyee … ibarat nyee kalau orang ada ASB RM300k … dengann orang ada ASB RM200k .. takde bezaa… sama jee dividendd nyee ….

  301. hehehe…. kalau compounding kat 200k saja….. baik la org yg ade lebih dr 200k park duit dia kat tempat lain kalau tak dikira dividen… :P

    i just wonder.. kenapa ade dekat 5900+ ahli yang punye nilai pelaburan >500k dlm asb (bleh refer laporan tahunan 2008)….. huhuhu… boleh tlg jawabkan tak?? hihihi

  302. kalau macam tu kiranya kena tunggu 5tahun la baru asb ade 300k..assume 10% dividen+bonus…20k setiap tahun…rugi2…hehehehe…

  303. tak logik langsung compounding takat rm200k…mcm letak duit yg balance dari 200k tu bwh bantal la kalau cenggitu…i dun think so….

  304. jgn marah2…

    aku selalu tekankan..bukan org melayu taknak saving kat ASB…cuma dierorg kebanyakan takde duittt….kalauada duit byk mcm non bumi..takyah suruh2 dah tentu ASB dirorg penuh…

    lagi pon..amanah saham non bumi terhad…paling2 pon poplar fixed deposit…org melayu byk lagi channel..maybe ada nak penuhkan tabung haji dulu..even nak penuhkan tabung haji pon bersusah payah..nie kan plak nak penuhkan ASB…koeprasi pon byk yg masyukk…

  305. saya dah dapat confirmation dari ayah…pasal dia nyer asb lebih 200k dan setiap kali lepas dividen dia akan kira sendiri utk counter check….katanya dividen dikira atas total pelaburan…bukan takat 200k jer…dikira secara bulanan mengikut baki terendah…

  306. so dapat dividen sampai rm400k max?

  307. hehe… aisey…. ja244 dah jawabkan dah…..

    org melayu bukan takde duit tuah…. ramai org melayu berduit kat malaysia ni… tapi dorang suka pada skim2 yg bagi return yg cepat… sbg contoh.. skim cepat kayaaa… laiii laiiii laiiii….hahaha… yg educated paling ramai terjeratt… ehehe..al maklumlah… educated… susah bila bijak dan pandai terlebih nihh….. :D

  308. wowo .. ja nye duit bykk la…. boleh beli shop lot pulakk …

  309. correction pie..bukan duit saya la..duit parent..asb saya belum cecah lg 200k..tapikan..nak tanya laa…dekat2 nak dividen ni bleh lagi tak nak convert sijil??..ada effect kat dividen tak??..sapa tau??..hajatnya nak apply OD…

  310. hehe….pie… ja bakal mewarisi asb parent dia tuh…wowwww…jutawan sekelip mata….

    takde efek pun ja oii….. duit tuh cuma dia convert gi sijil sajaa…. kalau nak buat baik cepat2… jgn tunggu sampai bulan 12….takut pnb hold process, sbb nak kire dividen ujung tahun… ;)

  311. tima kasih cikgu krigg5 :D …ari isnin ni jugak saya pegi pnb..

  312. perghhh..nie watkan peruzz tak sabau2 nak pinang jaa niee…

  313. amboi tuah…amboi…amboi…amboi…

  314. tuah.. cam tak kenall.. bese bende yg die mau wat..die cakap org lain mau..kau mmg cepat belajo tuah..
    tuah ..tuah.. br kawen pn dah nk pasang satu lg ke..da tau bapak jaa penuh asb,.. terus kau nk pinang ja erk…hahaha

  315. peruzz…Don’t be too defensive peruzz…hak hak hak….
    rileksss….kelakar kelakar…

  316. Yup, saying the ASB dividend is locked at max 200k is totally a misleading statement!

    Ni bukan first time aku jumpa kenyataan macam ni, mana lah korang ni dapat agaknya. First time terbaca dulu pon terus aku call PNB untuk confirmkan, sah dividen dikira atas baki terendah setiap bulan. Terendah tu kalau 500k (wow), 500k la dia…

    Nak confirmkan through akaun sendiri tak cukup plak 200k dulu2… hehe…

  317. wow..garang nye bro..cakap inggeris plak tue..saya tak faham la…mesti banyak duit kalau marah2 nie…:)

  318. hehe.. tul ckp matt tu, garangnyer statement.. garangbuddy kot.. :) tp betul la tu kot.. tidak x kan org2 kayo tu nak biar yg lbh dr 200k dlm asb tuh kalau x dapek div.. jgn mrh ja.. doa tu.. :)

    p/s matt, english kenya lain ke? hik hik..

  319. bro walan…wa kuli je sini…cakap pun guna bahse isyarat je…hehe

    bukan apa bro…semakin aku kenali manusia2 di sekeliling aku…semakin kerdil raser diri ini..sebab kalu kita ingat kita dah kaya..orang lain jutawan senyap..laaagi kaya..tak kecoh pun…kalu kita ingat kita dah bijak pandai manage financial setakat merempit OD…orang lain lagi banyak fnancial tools yg diorang gunakan…tak kecooh punn…

    sebab tula bahse lam berforum harus dijaga…cam contoh kat forum…kadang2 member nak je jawab persoalan2 oleh newbie..tapi disebabkan tatabahasa yg digunakan agak tidak mesra dan seolah2 sembang sama umur je…so terus otai2 malas nak layan….wa berpesan sama diri sendiri sebab wa tengok kadang2 yg kecoh provoke tue datang sekali je..pastu blah….tapi kekecohan yg ditimbulkan tu tidak manis malah memecah belahkan sesama kita gak…wow..terpanjang plak..sorila…banyak masa dan good mood plak arinie lepas main golf tadie sbb member kena banjer makan…hehe…salam…

  320. hehe..matt hang balik mesia kita layan golf jom..aku dh kene paksa la..jd government liaison ni dh x leh elak..bulan depan kene start belaja…
    opss sori…iklan skjp… :-)

  321. oo..tahniah..keke…btw kalau balik cuti tak sempat la…sebb aku tak bawak set…dah pindah balik nanti okiesla…menghitung bulan nie..haha

  322. Alahai… Penggunaan ‘!’ tak semestinya membawa maksud marah/garang. Dan sememangnya bukan begitu maksud aku. Aku guna ‘!’ untuk menunjukkan penekanan kepada frasa. Tujuan aku adalah untuk menekankan supaya audience tak memberi fakta songsang yang tak tepat. Itu sahaja. Kalau dengar2 info tu, kaji selidik dahulu sebelum disebarkan. Besar impak dia kalau sebarkan info yang tak betul. Tu je niat aku.

    Hasilnya? Tak pasal2 aku kena sound panjang lebar dengan Mattdemon. Free je kena. Padan muka aku! hehe… (‘!’ kat sini membawa maksud macam “Aiyarkk…”, langsung tak marah/garang)

    Btw aku dah declare kat atas tue yang aku tak kaya (asb tak max pun). So tak timbul kenyataan2 yang /quote/”sebab kalu kita ingat kita dah kaya..orang lain jutawan senyap..laaagi kaya..tak kecoh pun…kalu kita ingat kita dah bijak pandai manage financial setakat merempit OD…orang lain lagi banyak fnancial tools yg diorang gunakan…tak kecooh punn”/quote/

    Jauh sekali niat dihati nak kecoh kata diri ni dah kaya or dah bijak pandai manage financial. Kayu golf pun langsung tak kenal, betapa miskinnya diri ini. Tapi takkan la nak tunggu kaya atau dah bijak atau dah berkecimpung dengan dunia golf baru boleh nak bagi komen?

    Niat aku cuma nak berkongsi dengan semua yang aku pernah confirmkan dengan PNB cara pengiraan yang betul, itu sahaja. Haih, susah lah macam nie. Komen macam tu pun terus dikaitkan dengan “tatabahasa tidak mesra / seolah2 sembang sama umur je / otai2 malas nak layan / kecoh provoke”. Sampai sekarang aku masih terfikir, apa kaitannya…

    Apa2 pun, aku terima nasihat Mattdemon dengan lapang dada dan hati yang terbuka… Supaya aku lebih berhati2 di masa akan datang. Dan mungkin juga nasihat itu dipanjangkan secara umum untuk semua, jadi sama2 lah kita ambil iktibar…

    Dengan penuh sedar dan rasa rendah diri, aku mohon maaf kepada sesiapa saja yang terasa hati dengan komen aku. Langsung tak terdetik niat pun untuk menyinggung sesiapa…

    Sekian, wallahu’alam…

    (Harap case closed. Tak perlu nak dipanjangkan hal remeh macam ni. Cuma sekali ni jer aku nak response untuk pertahankan diri. Kalau pasni kena hentam jugak lagi, aku takkan buat apa2, cuma akan membaca dan tersenyum… :)

  323. tak de apa pun pasall statement kat atas tu … biasa jee .. yang penting kita cepat bertindakk .. guna kann asb dan tools lain sebaik mungkin……. ambik tindakann yang sepatut nyee.. dann bukan nyee borak borakk kosong saja ….
    kalau dah tauu kelebihann nyee. … kita kenaa cepatt buat apa yang sepatutnye … hehehee ..

  324. salam..

    sebenarnya sy ni silent reader..lama dah..since last year..baru mlm ni terdetik nak tulis komen kat cni..bukannye ape, segan ckit cos b4 ni blm praktikkan apa yg telah dibaca dlm blog ni.

    sy nak ucapkan ribuaan terima kasih especially kpd saudara pie (serta rakan2) sebab wujudkan blog yg amat berguna ni..terus terang sy nak kongsikan pglman sy semenjak baca blog ni sy dah berjaya beli 2 bijik landed house (ckit jer – budak baru belajar) dan last week od sy pun dah diluluskan. kalau dibandingkan sbm baca blog ni memang sedikit pun xda knowledge tntg property…

    terima kasih sekali lg..semoga kita sama2 dipermudahkan utk mencari rezeki yg halal.

    wassalam

  325. Ja , ada rugi sket ahhh.. rate baru CIMB dah naik sket daripada BLR-2 kepada BLR-1.65. Tadi pi bank terkejut juga dengar, khamis lepas pi bank dengar rumours sampai hujung bulan nie, tak sempat ujung tahun macam promosi ….. skali jumaat lepas dah stop dan arinie rate baru…
    Yelah dah rezeki mcm tu…. Alhamdulillah… :-)

  326. Salam
    Saya ni silent readers blog Pie ….

    Minta pendapat semua. Mana yg patut di utamakan

    1. Guna OD utk cepat habiskan loan kereta. Dah settle blh buat loan beli rumah lagi.

    2. Guna OD utk habiskan loan rumah. Dah settle blh refinance balik.

  327. alia,,,, sila kill loan yg interest tinggi dulu….. buat ranking

  328. salam, saya baru arini terjumpe web ni, perghh mmg hebat la korang smua, saya baru nk bertatih dgn bnda2 OD/ASB etc ni tp korang dah berlari….sila beri tunjuk ajar yea

  329. Salam makcik nk mintak tlg la anak2 ni, pakcik ni ha wat OD CIMB kg. baru tpi sungguh hampeh la servicenye…Dah 2 bln dah x siap2 lagi ni…bila call ada je amendment nk kena buat…bukan diorg nk call kita. Dh selalu dh dgr cimb kg baru ni service mmg teruk, x sangka sendri terkena… Bila pakcik ugut nk carik bank len, diorg bleh kata ‘ok no problem’ dgn muka selamba. Makcik & pakcik dh rasa frust nonggeng dah ni. Ada cadangan x bank mana yg mesra alam & rate comey? Tima kasey ye…

  330. Makcik..
    Saya buat dgn cimb, unikeb bangi, servis tiptop boleh lepas opis hours pun. Skrg oficer dia yg comey pindah ke cimb, kajang..namanya Ba’yah..rate masih sama BLR-1.65. cuba call 0176100633

  331. Tima kasih nak…makcik dh call tpi officer Ba’yah ni coti la…dia soh call boss dia lak riduan…nnti makcik cuba la…tima kasih…

  332. en pie/otai2 OD,
    sy br je nk blajar psl OD ni…
    nk tnye otai2 sumer…OD sy 18k br disburse 25th Jan ni…tp xbuat ape2 sebab sumer hutang dh setel (guna gaji Dec)…duit gaji Jan pulak baru je masuk.
    soalan sy…
    1) apa sy nk buat at first? boleh ke sy kluarkan 8k utk masukkn dlm ASB pd 31hb,…then 1hb Feb pulak sy masukkn 5k (gaji suami+sy) ke dlm akaun OD. atau…masukkn semua duit gaji 5k ke ASB + 8k OD ke ASB (sy + suami)
    2) bulan Feb setelkn sumer hutang guna OD…then ujung bulan Feb, masukkn gaji bulan Feb utk kurangkn interest..

    mintak pndgn semua…trima kasih..

  333. k asmah…..
    emmm..mn soalan nye?
    adeeeee…

  334. owh, x jelas eh..soalannye..
    no 1 : nak buat ape dgn duit OD bulan pertama?
    no 2: bulan Feb setelkan hutang, masukkn gaji ujung bulan then kluarkan OD rm3k untuk simpan dlm asb..boleh ke macam ni?

    tenkiu.

  335. susah tul nk puas ati blaja OD melalui tenet ni,,adeh.. xder ke geng geng pie2020 ni kat sabah ah..balik kampung pun transit je kat KL..aiyakk..tolonggg tolonggg

  336. putih nk tny aape sal OD?hana n bdk_ganu ade kt KLIA..sikit2 boley la hana tlg.share ilmu yg x seberapa nie..
    nie email hana arysha_lurve@rocketmail.com

  337. ok..TQ hana..nnti saya email ok.tima kasih byk..

  338. emm .. awakk holiday jee kat kl … sambil tu kutipp ilmu yg awkk nak .. tak susah mana punn… abis duitt kat tempat lainn boleh jee .. tapi nak abiss duit carii ilmuu takut takut lakk .. pelik pelikk orang sekarang niee..

  339. tq bro pie memberi tunjuk ajar pasal OD…. minggu lepas kawe da sign OD… tunggu duit masok jer dalam 2-3 minggu lg.. bleh start main rumah lelong la …

  340. wwow .. od nak masukk …

    kaya .. kaya.. …

  341. insyallah aa bro pie.. nnti nk pi gak bercuti2 malaysia kat KL tu..kita enjoyyyyy OD.. ;P

  342. Kak Asmah, 2bz cuba jwb apa yg dah dipraktik..
    no 1 : nak buat ape dgn duit OD bulan pertama?
    J: dump in masuk ASB tadi..lega dpt juga dividen mulai Feb 2010..Tapi, kalu ada emergency, kenalah kuarkan..itupun awal bulan, pasal x nak rugi dividen..
    no 2: bulan Feb setelkan hutang, masukkn gaji ujung bulan then kluarkan OD rm3k untuk simpan dlm asb..boleh ke macam ni?
    J: semua income dan hutang2 piutang incl credit card pakai akaun OD ni…ASB tu, masukkan ikut kemampuan..Mcm saya, terus masuk selonggok jer..dan saya bajet tinggalkan balance utk bayo OD interest bulanan..

    Apa yg saya suka hari ini adalah kerna dah berjaya Max 200k ASB isteri dgn cara OD Rempit..Pastinya kena kawal cashflow, serve OD interest..Mcm saya, kena pastikan ada reserve baki bersamaan 3 bulan OD interest sebagai langkah berjaga2..Kiranya awal bulan Mac nnti, tiba2 BLR/BFR naik, taklah terkezut sangat.. :)

  343. tadi pi CIMB kat k.k ni.. diorang masih offer blr -2% dan 90% dari jumlah OD.. -2%..bestttt.. jalan je ni.. buat je apa yg tahu dulu..haha

  344. wahh..bagusnye..putih..nnti ley hana submit kt sane..huhuhu..

  345. Od tuu blr-2 % tuu od asb kee…pasall OD niee boleh buat darii fixed deposit gakk….tak silap aku yg minus 2% nie utk yg fixed depositt..

  346. Payed..tahniah OD dah lulus…leh invest..jangan tukar tebo plak…:)

  347. yang saya tanya tu OD-ASB yg blr-2%.. satu2nya CIMB kat sini..yg lagi dua CIMB kat k.k ni tawar 1.25% kalo x silap..

    hana:bole je .hihi

  348. waw… od blr-2%….
    sy akn ke kk utk buat od….

    payed tahniah
    nnt jgn lupa open meja utk sifu

  349. engku..jum kt ke kk..huhu

    payed.pegi tbr jgn lupe banje hana ikan bakar skali..heheh..papepon,hepi olidei k. :)

  350. sebelum datang sabah ni better korang call dulu aweks yg gitau saya pasal blr -2% tu.. aweks CIMB—ni nombornya 088-233214 lidia namanya…

  351. thanks to 2bz4money.
    dh guna duit OD tu lump dlm ASB RM8k. xsngka pulak kena komitmen fee rm5 bulan jan sbb interest less than that.
    bulan Feb ni plan nk masukkn rm3k dh le kot..byk benda nk pakai ni..nk renovate dapor lg..grill etc..br masuk rumah le katakn..
    eniwy, nnt nk blaja lg dr otai2 sume.
    just nk bgtau, cimb skng offer blr-1.65%. mcm kt bro pie, blr-2% tu utk fixed deposit je…cuma yg best, kalo application lulus, leh dpt handbag free..

  352. Kak Asmah..
    Rm5 tu kira dah wajib byr bulan2. Once kalu dah buat ODASB, jgn pandang belakang lagi..manafaatkan tempoh ‘free interest’ utk 1st month dgn kadar segera..

    Kalu dah x tahu nak buat apa dgn duit tu, paling cokia pun, akhir bulan atau pada 1hb placing kat ASB/ASW…
    “Jangan pandang belakang, ODASB” ;)

  353. Ado ko org seangkatan dongn makcik ni? OD x approve2 lagi dh nk masuk bln ketigo dh nie…aduiyaaiii…sakit jiwo rago…PNB punye kojo la ni. Sapo ado masalah samo mcm makcik meh share kek sini..

  354. makcik wat bank mano ni..?

  355. Dah lama tak folo…masuk je teruja Pie pulun sampai 400k…ntah ntah lebey dari 400K…heheheh…tgh kumpul duit nak buat 1st OD…harap2 berjaya…nak cagar tanah rasanya tak bleh kan Pie?

  356. Makcik kalu buat awal Disember 2009 tu, patutnyer dah selesai.. kalu slow sangat, amik balik sijil OD tu, apply kat branch lain..

    p/s: saya tengah plan utk OD no 4…

  357. salam pie..

    nsk tanya skit,apa yg dimaksudkan OD fixed deposit tu?tak sama mcm OD against ASB ke?

  358. sifu peruzz..sila jawab,…ada org tanya pasal OD Fixed deposit nie…sila share pengalaman anda…

  359. incik jeguk aka otai johor…
    saya takder pengalaman pasal OD fix deposit(FD)….
    saya ade buat OD unit trust(UT) saje.. kalo pasal OD UT.. saye ade citer dekat forum….

    tak silap saye.. pasal OD FD ni..yg beshnye.. die kasik 100% dr MOF..kalo ade simpanan 100k dlm FD.. leh odkan.. then leh dapat OD 100% dr MOF..so dapat 100K jugak…ni sy penah tanye kt ambank..
    tp yg tak besh.. dividen FD.. sgt2 la sikit….
    lain2 bank pn ade offer mende ni.. ade yg lg besh kott.. kene rajin2 diri shopping window kt bank…tgk pakej2 diorg…

  360. nie yg mantop ttg sifu peruzz…walaupun xde pengalaman..tapi information tetap ada…xlokek ilmu n informasi..

  361. terbaeeek dr sifu od peruzz.:)

  362. saper2 tahu berapa kos untuk buka akaun semasa CIMB sekarang ya? maybank tanya semalam RM1000.

  363. bro jeguk…

    saya pun mau pahala jgk.. wat bekalan kt sannee nanti…
    kongsi ilmu2 yg kite tau tuh.. sikit punye hal jerk…

    tapi kalo ade benda yg saya kongsi tuh salah.. sila betulkan yer…

    saya puunngg masih budak baru belaajjarr

  364. Mokcik dah tnyo bank CIMB tu ha…officer dio cakap skang part diorg dah abeh dah…tinggal part PNB pulak, apo x settle2 laie ni?? Apo PNB buek dongn sijil tu? IIsshh..apo lmbt sgt ni?? Mokcik nk jugak morompit OD ASB tpi x lopaih2 laie…haduuuiiiii

  365. hana… minggu depan kawe blanje awak makan ikan bakar kt PD.

  366. mokcik, saya pon kene mcm mokcik.. tuh alasan banker jer tuh.. die xfollow up.. pemaleh… bg alasan mcm2..

  367. hana kelik kg dh mase tu payed.hana gurau2 jah..’nyway..timo kasey..lps nie bulih la maghi l:)

  368. hana kelik kg dh mase tu payed.hana gurau2 jah..’nyway..timo kasey..lps nie bulih la maghi lG TBR lg.:)

  369. Putih, RM100 je utk deposit current a/c ODASB dgn Cimb..

  370. yaya..RM100 je..diorang pun x tahu..dia ingt buka akaun semasa biasa je..

  371. Assalamualaikum Sifu Pie,

    Alhamdulillah… saya begitu seronok lihat saudara meluahkan ilmu ini kepada rakan taulan.

    Saya nak tanya sifu.

    Saya ada tanah sekeping, terbiar je. Boleh ke di OD kan?

  372. tanah susah nak di od kan … yg senang awk refinance je.. dpt duit tu … masuk asb.. then od kan …

  373. tanah susah nak di od kan … yg senang awk finance je.. dpt duit tu … masuk asb.. then od kan …

  374. Salam Sejahtera Tn,

    knpa sya tak leh join blog ni yer… dah byk kali cba tak leh msk la…

  375. assalamualaikum bro pie dan lain2 saya baru terbaca forum ni selepas baca forum2 lain pasal OD dan properties investment…btw saya nak tanya soalan…jika saya ada OD 50k atau 100k nak settlekan hutang secara lumpsum 50k..macamana cara saya nak manipulasi OD ni supaya OD saya maintain…dan boleh saya survive….dan tambah pelaburan ASB…thanks

  376. salam en pie…what a useful blog..congratsss…btw..sy adalah salah sorg silent reader kat cni..hehe..baru nak berjinak2 dgn investment..n still lg study skit2 dulu…n hope ill become somebody someday..hehe..ermm nak tnye en pie la kan…sy ada cash 26k rite now..dlm bank la..hehe..ermm plan nak taruk dlm ASB n nak applykan konsep OD ni..tp masalahnye..sy nak kwin tahun ni..n nak pakai dlm 20k la…hehe..berbaloi ke sy dump 26k dlm ASB n make OD..n pakai duit OD tu dlm 20k utk kawin nnti??pastu slow2 simpan balik dlm OD account tu laterrr so that interest will be low?…or option lain dump 6k je dlm ASB dulu n wait till min OD of 11k n pastu baru wat OD..please en pie advise sy…sy amat memerlukan nasihat…

  377. …kawen lagi manyak unton dari OD ooo…kalo lambat kawen…nanti aweks rajuk….haiyya manyak lugi…

  378. ikhwan kata macam tu.. sy pun terasa.. hehehe

  379. stappingstone, ko nak kawen bila.. klu lmbt lg mmg sempat nk wat OD..

  380. yerpp.. kalo lmbt lg leh wat od dl.. tp kalo tarikh dah ade dalam 2bln camtu.. bahaya beb.,.. skrg ni od lambat sket nk release… kang nk bwat od punyer pasal..delay lak kawen tuh.. hehe….

    sepul ni lg pawer.. kawen pakai duit hxtra saje.. kawen pakai duit untung mark up snp… kawen free tuh…hahaha

  381. rezeki berkahwin dan anak, melimpah ruah tauuu..

  382. salam…kawen dlm bulan6…ade lg 2 bulan la tu..huhuhu..tp dh call personn kat cimb..katenye prosess ble approve dlm 2-3 ari je.doc yg nak potocopy IC and cert…BLR rite now -1.65%…amoun approve dpt 90%.huhuhu…mcm mane sahabat2,sifu2 sekalian..patut ke sy wat OD against ASB ni secepat mungkin?so dlm mind skrg ni plan nak :

    Plan A
    1.Masuk 26k dlm ASB,pastu g CIMB apply for OD facilities.
    2.Nanti nak kawin pakai la duit OD ni skit2..yg mane berkenaan je pakai and at the same time bulan2 topup RM500 dlm account OD ni..coz before this mmg saving RM500 pon tiap2 bulan dlm bank..smpai la terjumpe la blog ni kat internet..huhuh.tq2 sifu pie2020..nape la x jumpe mase lepas SPM dulu…huhu..but its ok..better than never..hehe

    So bujet nk pakai OD for nak kawin nanti ..kire smpai ujung bulan June nanti ialah RM20k..so balance maybe ade RM6k + RM1000(topup RM500 selama 2 bulan ni )..n interest calculation for that month maybe RM19k(assume 100% approve)…

    N start Julai nanti start topup la dlm account OD ni RM500 until Dec n my account will be charge on interest for amount 16k( RM19k-RM3k(RM500 x 6bulan)

    Start January 2011 plak..nak start pakai OD dlm roughly amount RM6k (based on 23% of OD amount,so dlm calculation sy ni..23% x 26k)..n dump that amount dlm ASB…

    erm ke start bulan bape dlm 2009 ble dump dlm account ASB?becoz for me..i nak simpan skit dlm OD tu skit for interest charge of that year..

    Plan B: xtau lg..so sape2 ble advise x??

  383. duit OD kawe x dapat lg.. mebeng bgtau pihak PNB x antar lg sijil ASB kt bank…

  384. betul..aku sokong ..rezeki anak2..
    kawen dl.. terlalu risiko nk wat od..harap od release dalam masa 2blnn gune duit tuh utk kawen…. bahaya beb.. aku punye od.. sainn LO 23/01/10.. sampai skrg.. duit tak masuk2 lagi.. banker aku cakap.. PNB tak cop2 lg…haha.. harap jerk laa…

    byk sgt PNB nk cop sijil asb skrg kott… seme org dah celik ODASB skrg kot.. bagus2..hehe…

    bro payed..bro dah lama mane tggu od tuh ..stat dr sain LO???bykkan bersabau.. aku pun tgh bersabau ni..

  385. Peruzz awak nak kawin bulan berapa pulak.. bulan 4?? alamak.. awak tak takut ke kalau2 tak sempat… hehehe

  386. peruzz,
    lampirkan sekali kad jemputan kahwin bersama borang ODASB..nak tunjuk kesungguhan pakai duit..kalu takut lewat sangat, fotostat cert ASB sbg cagaran belanja kawin..

  387. kawe sain LO 26/1/10…. banyak sgt sijil ASB yg nak kena cop.. sbb tu lambat sket…. heheheee..

  388. Stapping stone..my advise…buat je OD ASB…sebab..target memang nak guna duit OD untk kaween kan..tapi kita hope for the best…plan for the worst..spt scenario dibawah:

    1. Kalau OD sempat disburse…proceed ngan plan asal awak..
    2. Kalau OD tak sempat disburse…apa susah..masa awak apply awak cuma bagi copy of Sijil ASB je kan…so bawak le sijil ASB…tunaikan duit…gunala duit cam biasa….
    3. Kalau awak nak tunggu lepas kaween baru nak apply…lambat lagi tue..you need to buy time now…

    Payeed…better call bank cakap nak guna duit. Tanya banker tue ..” kalu demo rasa lambat lagi..dakpola…saya nak guna pitis nie…saya cancel la OD…”..saja gertak..dengar dulu apa dia kata..biasanya cepat la pastu…tapi jgn jumpa yg malas bedill…kan dia cancel betul plak…aduyaii…

    btw, good luck…saya dah banyak kali bengkek ngan banker pasal OD..sampai tukar bankers la..tapi bank sama..CIMB..cepat plak bankers kedua tue…:)

  389. wooww.. mamarazzi wida… awak nk jadik wartawan hiburan pulak ker…

    2bz.. kang yg nk kawen kang bro stappingstone tuh.. bulan 4….aku tak tau lagik bile nk kawen.. tarikh pun belum ade maa…

    bro matt…. once dah sain lo.. sijil asb or ori..kang kene kasik sama banker utk dihantar pada PNB…utk cop.. cane nk pegang sijill tuh beb…kang.. apply od.. then..pnb pegang sijil.. tp esok nak kawen..duit lum disburse.. tak ke masak tuh.. hehehe

    pada aku..bukan pasal banker aku..pasal aku kenal banker aku ni.. sebelum ni.. mmg tip top.. 3kali buat dah od ngan dier.. dalam 14hari lepas sain LO.. mesti duit dah ade dalam acc..
    aku dah siap gertak dah.. cakap mau kensel.. die cakap.. kalo kensel pun.. sama jerk.. kene tarik sijil dr PNB.. lg lambat beb.. masalah skrg..`tukang cop` tuh lambat…. banker aku dah gegar sama tukang cop… ntah laa….. kalo cakap kan.. ade org marah2 lak.. hehehe..

    nasib baik aku tak bwat seme od ngan duit aku br ni.. aku spare sket cash kt tgn…pasal aku takut lambat camni laaa..

    bro stappingstone.. nk bwat od skrg buleh jerk.. janji ade bekup plan..kalo duit tak release ikut masa yg awak bajet tuh…
    …pinjam duit pama ke…

    p.s: wida asyik sebut pasal kawen jerk skrg.. kalo dah ade kad tuh.. sila jemput kawan2 skali.. nk jugak tgk org kahwin dalam taman sambil naik kuda putih…woooww

  390. Wow wow.. saya just tiru je gaya terjah Peruzz..

    Wow wow.. awak ingat saya Siti Nurhaliza ye.. nak naik kuda putih dalam taman.. huhu..saya pun nak apply OD lagi tahun ni..cukupkan modal dulu..

  391. woww..woww…peruzz n wida…ape kate naik kuda putih skali…woww..jgn marah ye peruzz hehe….

  392. OPR naik..so, BLR/BFR pun akan naik jugak..mungkin slps ni -1.65 dah x ditawarkan lagi..Ambiklah peluang segera..

    Pasal hal kelulusan OD dan tarikh kawin tu, dicadangkanlah yg dah ‘teringin’ tu better buat dulu yg rukun.. tang makan2/hantaran tu bole delay kemudian dan kalu follow cara camni pengerasnya hanyalah ‘kad jemputan makan2′

  393. wowow .. blr naik .. wowow

  394. sorry saya lama tak wat OD…bila baca balik masalah sekarang ialah disbursement duit OD yg nak kena endorse oleh PNB kan..? Kalu begitu betul apa yg Peruzz cakap..once dah lulus kena bagi sijil ASB asal kepada bank untuk diorang hantar ke PNB. Saya tak sempat plak hadapi masalah nie…yg selalu berlaku ialah tempoh masa bankers nak keluarkan LO tue. Zaman dah berubah…hehe..tak sangka plak PNB amik masa berbulan utk wat endorsement…sbb kalu ikutkan logik PNB dapat duit pelaburan yg makin banyak ngan bertambahnya bilangan pelabur… sepatutnya tak perlu delay la…

  395. bila saya tengok balik…post nie tahun 2008 la…wow…hijau sentiasa (evergreen)..:)

  396. Salam tuan Pie dan juga rakan-rakan semua..

    Saya ada persoalan berikut:-

    1) Jika nak buat OD kita perlu ada cagaran..apakah bentuk cagaran yang diterima oleh bank untuk dapatkan OD?

    2) Nak tahu jika kita cagarkan sijil ASB RM100k kita boleh dapat OD 100% juga ke atau 90% sahaja daripada nilai siil ASB? maksud saya berapakah jumlah pembiayaan OD yang kita boleh dapat RM 100k atau RM90K aje?

    Semoga dapat maklumbalas daripada rakan-rakan semua :)

  397. Hi all….thnx for the informations…
    Erm sy dh decide dh…ill go for plan B…btol ckp peruzz kena ade backup plan…so sy dh decide..ill just put around 12k je so that OD yg approve nnti around 10k la kot…so balance tu just as backup je la..huhu..mane tau..kot2 dlm tempoh tu OD x lpas lg..mane nak cekau duitnyee…so balance from total tu sume nanti sy still taruk dlm ASB tp convert sijil just 12k jela..xpela start slow2…better thn never..hehe..

    kayrules,

    As per Cimb

    A :Unit Trust,ASNB products,Structured Deposits and Structured Product

    B:Bank just approve 90% je (CIMB).Tp ble tanye bank lain mcm RHB..dgr2 mcm 95%…tp BLR masing2 lain2..

    C:Better tanye bank for more details. :p

    TQ guys for yr advise…

  398. stappingstone,

    Tq for u information :)

    Hmm..Unit trust tu, Unit trust swasta mcam Public Mutual ke?, macamana nak convert ke Sijil ? Bukankah harganya berubah-ubah? Atau kaedah cagarannya berbeza???
    Sape-sape ada info boleh share…

  399. Kayrules,
    U r most welcome..and many thanks to all person here also..hehe..

    Errr So far yg sy tau..unit trust under ASNB je..ni ape yg dlm CIMB pamplet tu la…yg lain2 sy xtau..better check kat bankers…

    Err kalo nak conver sijil…please check this website…http://www.docstoc.com/docs/24704444/LANGKAH-LANGKAH-UNTUK-BUAT-OD-ASB

    Td dh tanye CIMB…docs yg kena bawa dulu for 1st time applying..copy of IC and Cert ASB je la…handling fee dlm rm160…and kalo CIMB user nk buka A/C current lak..kena letak deposit RM100 mcm tu…kalo none CIMBien…kena letak deposit RM500..huhu…

    ermm kayrules..errr yg lain2 tu better check dgn bankers and kena byk membaca lg kot…errmm so far i just go for ODASB jela…

  400. alhamdulillah duit OD da masok ari kamis lepas….

  401. bape lama tuh bro payed.. mungkin kite batch yg sama..sijil dicop..heheh..
    duit aku pn dah dapat 9.3 br ni.. sain LO..21.1.. duit release 9.3.. huhh.. ni rekod paling lama utk duit OD masuk dalam akaun…
    baru lega kepala otak nihh..

  402. sain LO 26/1… duit dpt 11/3 ..kira sebulan lebih gak la…..

    kawe ade call PNB tnya status sijil ASB kawe….. diorang bgtau PNB cop sijil ASB 23/3 lg… pastu antar balik kt mebeng….

  403. Payed4115 : blh bg no PNB.. aku dah sebln buat OD.. ngn CIMB.. tp mashih belum dapat.. tp mmg kali ni lama laa.. selalu 2 minggu jee. TQ

  404. kawe call PNB kota bharu sbb kawe wat OD kt mebeng kota bharu….. mebeng akan antar sijil ASB kt cni utk dicop …kalu negeri lain try call cawangan PNB terdekat ngan bank yg korang wat OD tu la….

    aper2hal ni no PNB kota bharu….09-7448582.

  405. TQ payed… aku ingat sumer akan ke PNB KL.. kalau cam tu aku akan call PNB melaka laa..

  406. aku baru jer lepas buat OD utk bini aku, sebulan gak la nak siap. tapi masalah skang ni dok tunggu duit masuk dalam current account. dulu aku buat OD 2 minggu jer, sekarang ni paling kurang sebulan. tanya banker, dia kata skarang ni PNB tahan application 2 minggu utk depa proses.. bank amik lagi 2minggu. kenapa tah …

  407. sya mempunyai tanah dengan nilai semasa 60k
    sya bercadang untuk buat OD dgn tanah tersebut
    bagi menyelesaikan PL sya dengan BAnk Rakyat sebnayak 53K
    adakah tindakan sya ini bijak.
    dan adakah dengan tindakan ini mendatangkan keuntungan…
    bru berjinak dengan laman pie2020…harap tunjuk ajar ku sifu
    bdk bru belajar…..tima kasihhhhh…

  408. minta izin bagi pandangan…

    Azwan,
    Pandangan peribadai sy: kurang wajar untuk ambik OD tanah utk tutup lubang PL tu atas beberapa sebab. ini pengalaman ambil OD tanah public bank islamic:

    1. biasanya, OD tanah tak dapat margin finance tinggi. paling kuat 50-60%. jadi, kalau nilai semasa tanah ialah 60k, bank akan bagi OD dalam 30-36k shj.

    2. kalau tanah kosong, profit rate bank ambik ialah BFR +1%. So currently, rate dia ialah 6.8% p.a. adakah rate Bank Rakyat lebih daripada ini?

    3. kalau nak buat OD tanah atau OD rumah, processnya adalah sama dengan re-finance tanah/rumah. oleh itu, kena buat carian tanah, kebenaran pajakan, stamp duty, bla..bla… ni akan makan masa lebih kurang 2-3 bulan bergantung kepada kecekapan pejabat tanah. kalau tanah tu ada pajakan dengan bank lain, lagi lah lamanyee…

    4. kena bayar legal fees lagi.. bermula dengan 1k keatas atau bergantung dengan nilai tanah & bergantung kepada package yg bank offer.

    oleh itu, fikir-fikirkanlah samada berbaloi atau tidak ambik OD tanah untuk tutup PL…

    Kalau ada masalah untuk bayar repayment bulan2… lebih baik kita fokus kepada memperbaiki cashflow kita: samada kita kurangkan perbelanjaan atau tambahkan pendapatan lain2/sampingan…

    semoga membantu…

  409. mintak tumpang lalu…

    bg kawe OD tanah agak rugi sket..dapat hanya 50-60% jer… pastu tolak lawyer fees, bank fees, aper2 fees lg hanya dapat brape sen jer..

    apa kata overlap PL bank rakyat… amik sampai limit… pastu duit yg lebih tu masok dalam ASB… pastu OD. duit OD bleh guna utk bisnes @ bayar utang cc @ aper2 jer la…

    tanah yg ada tu bleh wat sewa ( jgn jual )… income masok bulan2 ….. biar pon sikit, lama-lama jadi bukit.

  410. tima kasih atas nasihat
    apa2 yang dikaji pun mcm 2 jgk..
    mmg x berbaloi
    skunk ni nak cari cara wat CF sj
    ..
    skunk ni ada 1ook loan asb 20year..rm 645/month lbh kurang.
    byran xmslh…cover pkai dividen sj
    ada x cr yang lebih baik untuk bnykkan cash flow(CF)
    2 sijil 50-50..lam asb sendiri ada 15k …
    so elokla wat OD duit ni
    jual lembu raya haji ni..
    bole dpt CF..mcm ni ok x
    dak bru blaja…harap tnjkan jalan

  411. baru nak berjinak2 dgn OD,tapi dah tak ada….

  412. Nak cagar rumah lelong kat bank boleh ke?brapa margin dia akan bagi…saya ada nak beli rumah lelong 110k. MV=130-140k. Bank mana yang terbaik untuk cagar rumah ni. Thanks

  413. Akum En Shafie,

    Ape citer..Lama tak datang branch ? Hopefully PNB can maintain the same dividen rate between 7%p.a.

    I hope that PNB is willing to consider untuk buka OD against ASB semula kepada public,,, what i understand,,,

    OD against asb boleh buat,, but cuma limited to soleproprietor. Plus, selain daripada kena ada valid business registration, soleprop kena ada lesen perniagaan yang berdaftar di bawah state authority i.e. MBPJ (contoh lesen berniaga di pasar)

    Anyway Happy New Year and semoga berkembang maju lagi PIE2020….

  414. TM …
    branch mana tu bro … .

  415. mesti tengku muzammel ni…

  416. Akum & apa kabar,

    Saya di branch sect 14, Pj. Any enquiries, bleh call 012-3338808..
    By the en shafie,, rasa ada effect banyak tak price rumah next year,, since BNM dah introduce untuk pembelian rumah ketiga, margin untuk di luluskan untuk 70% aje ?

  417. gue slalu buat dgn officer salbiah sec 14…kelakar die tuhh…tpdie dah pindah pj new town..pastu dgr citer dah pindah lagik…

  418. Assalamualaikum Bro Pie..
    Sy nak tanya…yg OD nie hanya boleh buat utk ASB shj?
    Ataupun ada saving lain yg boleh buat OD jgk..
    Terima KAsih..

  419. sy ada 100k kt Asb, leh ke tukar ke sijil then kuarkan duit tu beli tanah utk investment….ada untung ke?

  420. salam pie2020 ade no fon x le kontek…nk tnye kalu ade tnah kosong..tp da konvert bngunan boleh finance ker utk apply OD…tnah di Kubang krian…sape2 ade info tlg emel sy rezwan_1919@yahoo.com.my or sms sy 0199196246..


Leave a Reply