Bercuti di PMC Resort!



Perkara perkara yang perlu diambil kira sebelum beli rumah

 Aku create topikk niee selepas ada kes kawann asrii yang membeli rumah lebih darii market price..walaupun topic yg sebelumm nii ada sentuh serba sedikitt tipss tipss membeli rumahh… aku just nak refreshh ….pada aku ramaii yang dah expert dann dah apply apa tips tipss yang sebelum niee … evenn ada yang lebih advance … makin powerr … .. eheheh .. maklumm lee masing masing rumah dah lebih darii 2 bijikk .. ada yg 5… ada yg 4.. ada yang 3 bijikk .. tak kurang gakk yang dah startt membelii …

Antara yang aku nak tekan kan sini … sikit ambik key point jee … okayy .. kalau nak elebrate semua… bykk tu …. jenuh aku nak taipp . unless akuu taipp utkk buat buku .. tu lain lee kan …. ada leer semangat sikit .. pasalll ada masyukkkk … apa pun aku cuba jelas kan sedetaill yang bolehh….. semua nye ikhlass …..aku tak mintaa balasann lainn… sekadar berkongsi pengalamann dengann kawann kawann di sini ….kawann kat sini pun tak kurang hebat nyee … kalau sesapa yg ada artikell yang boleh di kongsii bersama … leh kasii kat aku utkk aku post kat blog niee .. semoga masing masingg mendapat manfaatt …. aku pun masih dalamm process belajarr ….. byk benda aku nak belajar lagii …. benda lainn pun minat gakk ..e.hehe.he..

marii kita tgkk benda benda yg perluu di ambill kiraa seperti dibawah.h…

1. MARKET PRICE….. market price  penting sebelum kita beli sesuatu rumahh…. kalau korang tanya agentt … mmg dia akan over estimate market pricee …. pasallll seelling priicee akan followw market pricee …. katalah market price rumah tu ialah RM100k …. tapi bila dia cakap dgn customer dia…. dia akan qoate harga RM120k…. dia cakap lah market price rumah tu ialah RM120k …. so bila customer dgrr market pricee tu RM120k … selling price lakk RM110k … dia pun seronok lee beli …..

lepas confirmmm jee customer tu nak beli rumah tu .. dia kena letakk depositt … lepas dah letakk depositt …. comission agent tu dah lepas dahh … lepas tu apa jadii dia tak ambik tau leer… tak dpt loann kee … value rendah kee .. peduli apa dia… eheheheh .. so hati hatiii …. jgn ambik bulat bulatt apa yang orang cakap .. kita buat studyy dulu .. tanyaa bankk .. tanyaa valuerr …. kalau ada compleete address … minta jee bankk estimate berapa market value rumah tu … cakap kat bank yang kita nak beli rumah tu ….diaorg leh calll teruss valueer utkk estimate market pricee rumah tu …….. apa pun kena study duluu … beli rumah niee investment yg paling besarr … loannn nyee kita kena tanggung sampaii 25 thn… lama tu … kalau salah beli .. meranaa …..baik kitaa bersusah sikit .. darii pada kita suffer di kemudiann hariii …… kesimpulann nyee … buat homee workk … jgn terima bulat bulat apa orang cakap .. jirann cakapp kee .. kawann cakap ker……nak dgrr bolehh .. tapi kena nilaii balik sejauh mana kebenaran nyee …

2,  MAINTENANCE FEES…uutkk rumah kondoo .. apartment ker… mmg akan ada maintenance feess … kalau sapa yang nak masukkk rumah auctionn.. pasti kann korang checkk berapa tertunggakkk … jgn terkejut kalau maintenancee yang tertunggakk leh mencecah RM30k …. RM20k ……. kalau condoo tu hati hati lahh … mantenance feess kondoo adalah tinggi .. sebulan dlm RM150 … bergantung pada keluasann rumah tu ….  maitenance gakk penting sebelum beli rumahh… tgkk keadaann maintenance diaorgg … adakah liff diselengra kan dgnn elokk .. dgn baikk ….. playgroundd ….sampah dia ambill atau tak … ada tak benda benda bersepahh. bertaburann .. kalau maintenancee kurang jaga… mmgg kurang orang nak dudukk …. sapa nak dukk dlmm keadaann yg kotorr ……. lif tak functionn… entah macamm macamm lagii ….

3. LAWYER FEES….beli rumah mestii kenaa lawyer feess… tak kira lah kita nak beli cash kee .. beli atas tangann kee .. beli auction kee .. ikut mana pun still kena lawyerr … baguss tulll …. kaya lah lawyer kat malaysia niee …….document semua sama sajaa…cuma tukar nama alamatt …. dgn condition yang speciall sikitt …. pastikan kita ambikk kiraa kos koss lawyer sebelumm beli rumahh …sale and purchasee aggrementt … deed of assignmentt…. Memorendomm of transfer … dann macamm macamm lagi … Pemilihann lawyer pun pentingg.. ada lawyer efficientt .. ada lawyer yg kurang efficientt …kalau kena lawyer yang tak effecientt.. mmg sakitt jiwa lah kita.. 4 bulan pun tak settle lagii … masalah betulll …… leceh camm niee….. experience aku …. mmg bykk lawyer yg takk efficientt .. tak tau lah kenapa .. maybe kita nie beli rumah rumah murahh.. so kes kita niee dia buat lambat lambatt .. camm hampass …. … tapii standard lah tu …. jgn tensionn… ramai yg mengalamii nyee … kalau dah terukk sgtt .. buat nyee aduann di biroo guamann …… ada bahagiann tatatertibb peguamm ….

4. CAVEAT ATAU SEKATAN……. ramai yang tak berapa pahamm apa tu caveatt …. sekatann …. maklumm lee .. benda benda nie semuaa .. lawyer jee yang pahammm …. contoh yang aku leh kasii ….. aku ada rumahh …. dann aku file kan caveatt di pejabat tanahh ….. dlm caveatt tu  ada tulis rumah tu tidakk boleh di pindah hakk milikkk selagii tak mendapat kebenarran darii aku…. so tanpaa consentt darii aku .. mmgg takk leh jualll rumah tu …… kalau nak detail lagii .. boleh berbincanng dgn lawyerr … kalau ada lawyer dalam blog nie. . leh share sikitt …

5. CONDITION RUMAH…. repairr… kos kos baik pulih kena ambil kira sebelumm membeli rumahh…berapa bykkk kita kenaa repaiirr .. apa yang patut di tukarr …. syiling bocorr kee … paipp tersumbat ker… wiring problemm kee ….macamm macamm lagii ……. masa nak beli rumahh.. kena lah tgkk dgn telitiii keadaaann nyee …lain lah kalau beli rumahh auctionn… kos repairr .. tanggung lee sendiri .. dah kita dapat murahh.. hehehe… takde masalah … PMC boleh buatt darii A to Z……. start darii rumah tu terukk .. sampai lah rumah ada penyewaa…. senang jee kann .. tak yah susah kann kepalaa …  

6. KEMUDAHAN yang sedia ada….salah satuu itemm yang pentingg… contohnye public transportt…. ada LRT .. lagi baguss … ada komuter kee .. ada bass kee .. ada tekssii masukk .. cam camm lagii ….semua tu membantuu dlm pemilihann rumahh… kalau rumah pun takde public transportt… susah orang nak datangg …….. mungkin rumah tu terlaluu jauhh sampai kan takde bas yang masukk .. atau pun rumah yang kurang pendudukk nyee … satuu masalah gakk tu ……mungkin kalau kita ada kete .. public transport takde masalah.. tapi kalau satuu ari nanti kita nak sewa kan rumah tu .. takde semua yang ada kete sendiri …. especiallly yang bujang bujanngg..  

7. LOCATION,,,,keadaann persekitarann sekeliling… location sgt sgt penting utkk pemilihann rumahh…kalau dapat location yg strategic.. mmg  cepat kita dapat makan hasill nyee …. kalau location takk ngammm … lambat sikitt … tapi kalau salah pilihh .. cam katt sungaii bulohh… alamat nye mmg kena tanggung hutang jee … penyewa takdee …. kita pun pening nak bayar bulan bulannn … so location paling pentingg ….. kalau nak senangg .. pilih lah rumah yg dekat dgn LRT … dgn komuterr … dekat dgn pusat bandarr … mesttii okayy ….. tak rugii membelii …..

8. penghunii .. masyarakat setempatt…..faktor nie pun penting pasall kalau kita nak dukk sendiri .. mesti kita nak penghunii yangg ok .. yang educated kee .. yg melayuu jee kerr .. atau puun takde bykkk warga asingg ……. kawasannnn ada rukun tettangga… lagii baguss ……tapi kalau dukk satuu tamann .. jirann sebelah pun kita tak kenalll .. tu mmg tak harmoniii tull .. heehhee …… communityy mestii okayy … kalau nakk sewa kan .. tak kisah sgt ler.. cuma kalau terlaluu ramaii warga asing tu .. cuma lah elakkkannn …

camm camm kess ada…. pecah rumahh.. gaduhh …. bisingg … semua nyee kita leh baca kat paperr … so elakkkann lah kalau nakk beli rumah rumah areaa tumpuannn warga asing nie e… orang tempatann nak sewa pun jadii takutt ….

9. kelayakkan loann …. leh approve ker tak …nie antara stepp yang kita kena checkk sebelum beli rumahh …. jgn lah jadii cam aku .. sampaiii kann beli rumahh.. bilaa applyy loann .. bank tak nak ambik dahh …. letakkk lee tenancy aggrement kee apa ker…. dah tak lehh … so akuu kenaa beli cashh.. nasib baik ada duitt .. kalauy takdee .. burnn jee depositt tu …. .. penting utkk kita tau kelayakkann pinjamann kita … berapa leh submitt loannn ….. tanya jee kat bank tu .. bawakk pay slippp … cakap nak beli rumahh harga berapaa … thenn minta dia calculate ….   

10. KADAR SEWA bagii rumah tersebut… untukkk yang nak buat iinvestment … kadar sewa sgt sgt pentingg…. kalau dptt murah sikit darii market price.. tapi sewa still tak leh cobverrr … sakit gakk .. tapi kalau kita pikirr long termmm .. boleh jee nak beli … at least ada something dariipada takde …. heheheh … pada aku senang jee … better ada dariipada takkdee ……..

kalau ada orang bayarr kann 3/4 darii installment bankk pun dah ok …. mmg lah kita target nakk positive cash floww … tapii kalau tak dapat .. takpe….. leh tambah lagiii …. beli rumah camm buat portfolio gakkk …. ada rumah kita dptt breakk evenn … ada rumah kitaa kena top upp sikit … ada yg kita untung bykkk …. so dlmm sebulann berapa netting dia … stilll ada positivee …maintaintt jee …. at the endd rumah tu kita punyaa … apa lagii nak … lepas 20 thn…… nak pakai duitt .. jualll jee lahh… tak kan lah balancee loann tu tak luakk luakkk .. eheheh …..

bab nie ramaii yg terlaluu memilihh… tu pasall tak beli beli rumahh.. masing masing nye pendapatt …..lagii lambat kita holdd nak beli .. lagii mahall lah rumah tu pada masa akan datangg …….

aku tgh boring kat sungaii petanii …dukk kat park avenuee.. iskk . dah lee dato eric tu baruu jee meningall  kat sini ….. pehhh.. alah nasibbb…. partnet aku gii booking kat sini pulakkk … eheheheheheh

72 Responses

  1. Panjang betul artikel hari nii. hehe seronok aku baca, padat, jujur dan sungguh manfaat untuk aku

  2. seronok je aku bace…tp umah utk aku x muncul2 lg…

  3. juruukur ..
    TAHNIAH KERANA DPT RUMAH LAGI …

    TAHNIAHh… syabas…
    kalau ada apa apa nak guna khidmat PMC.. kasii tauu lah yerrkk

  4. ada sape nak menyewa kat saujana impian double story?macam mana prosedur nak mintak advice pie tentang kewangan yg sakit-sakit ni buat mcm case study tu ka.kalau salah tempat mintak maaf no…

  5. bahan bacaan yang bagus… setiap langkah perlulah dengan sabar, jujur, telus & ikhlas… akhir sekali tawakal kepada Ilahi… Malaysia Boleh… Melayu Boleh… Kita PASTI boleh…

  6. Tima kasih. Juruukur beli syer-syer dengan keown

  7. salam…..

    pada aku matlamat ko orang tu yang penting….beli property nak buat apa……nak duduk sendiri kaaa…nak bagi sewa kaa…..nak bagi sewa lepastu mau jual kaa…..nak jual terus kaa…nak buat spekulasi kaa…..

    sema ni penting sebelum ko orang tentukan ceilling ko….berapa boleh beli property tu….barulaa bila masuk lelong ko steady….confident…..takde sape boleh goyang…….kalo tak dapat pun…memang itu harga sudah tak canteek..sesuai dengan tujuan ko orang tadi….

    MARKET PRICE…..ko kena masak dengan benda ni kalo nak main property……semua location….bukan sekadar location yang hot2 jee…..tempat yang tak hot pun kena tahu…senang nak buat adjustment nanti…..ko tanya Bling2…FAKTOR YANG MEMPENGARUHI NILAI tu banyak……dia tau …dia orang valuation……

    untuk MASAK dengan MARKET PRICE ni ko kena rajin tengok iklan2 kat paper tu….ambik tau projek2 perumahan baru….tanya orang kampung ( orang tempatan )…ambik tau jual beli yang berlaku….ni kalo ko advance sikit….cari member valuer kat JPPH….dia orang ada data evidence transaksi jual beli yang terdekat…..ni kalo ko tanya bling2..aku tak tau…DBKL pakai tone of the list tahun berapa….mungkin tahun 1980….he…hee..hee….ni dah out dated….tapi bling2 pasti ada contact kat JPPH…..ini lah pentingnya contact…..kalo ko ada data ni lagi cantek….ko boleh tengok trend dia….kalo ko orang dah master ni…barula agent tak boleh nak temberang ……..

    LOCATION……ini sangat penting……yang ni ko kena transperent…..jangan bila ko minat je sesuatu property…otak ko terus jumud….itulah yang terbest untuk ko…..ingat kalo ko nak sewakan atau jual pada ORANG LAIN…ko kena cari LOCATION yang terbest untuk ORANG LAIN tuu…jangan syok sendri,,,he,,,heee

    yang lain yang pie tulis tu semua penting…..benda2 direct yang perlu ko orang tau bila nak beli property…banyak yang matematik tuu….

    Bila nak start…….aku cadang PMC buar Pilot Projek….. beli satu property……kongsi ramai2….ikut kemampuan….share bebas ikut kemampuan….jadikan baby……pastu jual dalam short term…..kara orang kelantan…buat guri….pastu untung…bagi2 ikut share masing2……

    Jangan pikir panjang sangat…..tak kan rugi nyaa…..pie kan ada…heh..heh..heh….

  8. Salam brother pie..

    Saya adalah pembaca setia web pie2020 nie…Syabas saya ucapkan kerana begitu banyak ilmu yg bermanfaat yg boleh saya korek kat sini..Walau dgn kesibukan yg amat sgt dan jugak banyak outstation pun masih lagi menulis dalam blog nie…Saya harap banyaklah lagi artikel yg bermanfaat yg boleh diutarakan disini..

    Berkenaan dgn membeli rumah nie,,samada utk duduk atau nak buat properties invesment nie..dlm keadaan ekonomi skrg nie,,bolehkah kita menambah rumah lagi ? dgr khabarnya interest rumah akan naik lagi…betui kaaa?

  9. Salam brother pie…

    Dgn keadaan ekonomi skrg dan dgr khabar interest BLR akan naik,,,sesuai tak kita ceburkan diri dlm bidang properties invesment nie…? sekian wassalam

  10. Lama dah tak taip kat sini… BZ yang amat.. cuma boleh baca aje…

    Tentang tips pembelian umah…..Yang penting jugak… maybe pie terlepas atau aku tak baca abis…. tentang tanggungan yang bank akan tanggung. Sebelum auction tue pastikan bank akan tanggung segala quit rent, maintainance, cukai tanah dll. kalau tak kita kena make sure berapa amaun tertunggak tersebut. kalau kita boleh tanggung maybe kita boleh teruskan auction tue kalau terlalu banyak maybe kita boleh lupakan.

    Selalunya bank seperti CIMB, RHB, AMbank akan tanggung. kalau public bank akan tanggung sampai auction ke 2 aje.. that mean kalau lelongan ke 3 kita akan tanggung sendiri. Kalau Standard Charted plak.. kes aku ngan jurukur Standard Charted akan tanggung 5k aje.. selebihnya kita akan tanggung. Yang baiknya termasuk api dan air. cuma tak tahu cukup tak semua tue. so far maintainance dalam 1.7k. maybe cukai pintu, IWK Syabas, TNB dll tak cecah 5k.

  11. Wahh.. kasi refresh balik.
    mana tau ada terupa. hehe.
    thanks for the info. ramai dah berkongsi ilmu

  12. Salam Piee

    Just nak tanya

    At least berapa modal kena ada untuk beli rumah auctions ni? paling minima lar

    Aku berminat gak nak belajar and invest. Lepas baca buku millionare mind ni aku setuju ngan kenyataan ko tentang harga rumah ni “jangan tunggu dan beli” tapi “beli dan tunggu” lebih kurang lar apa yang aku baca dari buku dan blog ni

  13. assalamua’alaikum
    andaikatalah quit rent, maintainance, cukai tanah RM 9k bank tanggung tapi adakah patut kita yang bayar dulu selepas tu bank akan bayar pada kita pulak apa pendapat ko lah sesiapa ada pengalaman dari segi ni sila beri komen

  14. apsal ko jual nama aku plak ni jaws…

    aku pon nk share gak la

    jgn guna value yg agen offer as market value. psl yg tu dah ‘makap’ komisen agen tu.

    lg 1, sape yg beli sub-sale ngan agen pastikan agen tu berdaftar. tgk name card dia. klo dia negotiator ade tulis no register estate agent yg diakhiri (E)
    klo valuer plak (V) or (VE)

    ni supaya kt x ditipu oleh broker2 yg x tentu arah.
    bg deposit 10% dia pon lesap. melopong arr…

  15. memang kita akan keluarkan duit sendiri dulu. Then claim pada bank semula.

    Bank akan bayar semula pada kita setelah selesai semua urusan pembelian..

  16. emm .. terima kasih ada feedback korangg ..
    hehehe … apa pun aku respect dengann unclee JAWS… orang lama .. bykk ilmuu yg dia tauu …. so boleh lah kasiii opinion lebih sikit kat sini .. hehehe .. tunjukk ajar budakk budakk baru ..
    pasall share beli rumah tu …. ramai ramai shaare … mmg ada usul kan sebelum niee .. ada orang minta aku buat cam tu .. tapi aku takk sedia lagii nak collect duit darii reramai .. hatii budii orang kita tak tau lagiii .. ari iniee kasii duitt … tetiba lepas beli rumah dia nak balik duitt diaa …… pada hall rumah lumm terjuall lagii …. cam cammm perangaii ada …. maybe long termm leh buat … bila kita kenalll antara satuu sama lainnn…..
    kat sini ada yg dah JV berduaa …. jaii dgn farizz….. keownn dgn juruukurr … aku ada JV dgn mann …. ikut masing masing… sapa yg dia rasa leh percaya… benda melibat kan duitt mmgg susah nak cakap ….. kena hatii hatii ….. tapi kalau capitall bykk camm unclee jawss tu .. leh jee beli cashh … apa salah nyee …..
    database ada..networking ada.. capitall ada … knowleddgee ada. …. mestii boleh buat profitt …… unclee jaws… maybe kita leh JV sama utkk beli rumah kat melakaa nanti …. hehehe … …tungguu aku balik melaka .. leh jumpa hangg ….

  17. salamzz semua, itu yg penting untuk kita check berapa bil2 tertunggak pada rumah itu, kerana kita masih perlu menggunakan duit sendiri dahulu, dan kemudian boleh claim balik (bergantung kepada syarat2..). so sebelum lelong tu, hadkan kemampuan anda, jgn over budget nanti menjerat diri.

  18. sorry weh.. shoutbox takleh UP.. bila enable je kena block dari belakang (hosting)… so sila guna kemudahan lain kalau mau communicate siaran langsung..

  19. leee patut ler ilang.. aku ingatkan dah kene delete shoutbox tuh

  20. mari add saye..kite masuk conference…

    dark_tern

  21. konferen apo tu man?

  22. Uih..shoutbox baru guna sehari dah takde dah..huhu.. banyak bandwidth guna kot.. tu hosting block?

    Lotih la hari ni banyak kerja.. Apa khabar semua.. harap sihat-sihat selalu..

  23. konferen gantikan shoutbox ni kat ym..hehe

  24. uncle dodi …sementara waktu jee kan …. ker selama lama tak leh guna.. bykk kesiann sama nie bebudakk … semua mauuu chat kat sini …ehehehe … unclee bykk hensemm lah niee harii …

    satu lagii …. kalau credit card … korang guna cashh advancee ….kenaa interest 6% per yearr … korang mauu gunaa takk cash advance .. ehehehe

  25. wida…. awakk pun IT gakk ker….ehehe… leh jadii anak murid uncle dodii …. dia bykk terrror ..

  26. apa dah jadi…den call Bling2..inform restart balik…tak ada jg Shoutbox nie..

  27. andai kata kita dah beli rumah dan loan bank dah di luluskan kira semua settle le… tinggal quit rent, maintainance, cukai tanah yang belum di bayar mengikut perjanjian customer byr dulu baru claim pd bank
    yang aku pelik kenapa bank lelong tu sendiri tak nak bayarkan terus kenapa bayar pada customer balik
    kan ke senang kalu bank telong terus bayar quit rent, maintainance, cukai tanah yang belum di bayar
    sila jawab keown ….. jaws atau mane -mane yg ada exp…..

  28. emm .. tak tau lah aku menjawapp soalan faris kee tak .. eheehe…

    kenapa bankk tak nak bayar segala outstanding rumah tu …… bankk mauu untungg.. tak mau dia nakk keluar kan duit utkk nak settle kan benda tu semua ……

    bankk akan refund selepasdapat duit darii loann korangg.. ……. kalau bayar cashh … lepas dah korang settle kan semua balance tu lahh ……….

    so bank tak keluar duit pun lah ….. walaupun leh refundd … dia ambik darii purchase pricee auction tu gakk … selagii loann korang tak releasee .. selagii tu lah takde dpt tu claimmm … hehehehe … bankk mauu mauu rugiii …

  29. pie..apa maksud ko nih..

    “satu lagii …. kalau credit card … korang guna cashh advancee ….kenaa interest 6% per yearr … korang mauu gunaa takk cash advance .. ehehehe”

    ada ker…kalau ada aku pun nak pakai…baik pakai nih dari wat PL dari pakai OD (provided daily rest) hehehe…OD pun BLR++

  30. wooyooo…..apa suda jadi……..itu tuah punya boss sama man punya boss sama itu bling2 punya boss suda hack ini blog keee….pasal itu budak slalu curi tulang masa keje….ha…ha…haaa

  31. cissss uncle jaws…..kitorang blk dedikasi skali mase kat opis laaa….time lunch jer kitorang chat kat shoutbox tuh…hahahaha

  32. hahah .. lunch kononn… baik baikk maann.. bos ko ada kat belakang tu …ehehehe

    kasii aku test duluu pasall cash advance tu ….sebelum nie ada jee aku dgr orang cakap ….. ko beli barangg cam zero interest 12 bulan tu … …. tapi tak ambik barangg …. ambik cashh ……tapi kali niee … leh ikat 3 thnn… pas tu interest rate nye 6% per yearr …. provided ko byrr lee monthlyy tuu full amountt …… contoh kata lah kita ambik RM5k … buat 24 bulannn …. bulannan nyee ialah RM233…….
    processing cajj ialah RM10 … one timee .. tu yg aku dapat info… tapi aku test buat lagii ler… sapa ada infoo …

  33. cuaca politik sekarang memang meragukan….dah ribut…tinggal nak puting beliung aje….tu sema akan effect pada ekonomi……

    menakutkan pada investor…..untuk selamat kalo nak buat loan….cari yang fix rate….minus BLR ke…plus BLR ke..ada sikit bahaya sekarang…..tak kira lah bank tu kata…jumlah bayaran bulan sama….tempoh aje tambah panjang….pusing2…kita tetap rugi…..

    kalo inflasi naik tinggi sangat…..pasaran hartanah pun boleh jadi sejuk…..ingat tak awal tahun 80an…banyak rumah tak leh jual….ingat tak….ingat tak….ke…ko orang belum lahir lagi…he..he..hee

  34. 80an? 90an pun x tentu tau. Jaws kena byk lagi komen pasal dulu2 so boleh jadi pengajaran pada yg muda. Inflasi teruk sampai lefthanded keluar lagu inflasi tu. Ni nak kena start pasang balik kot?

  35. saya lahirr thn 79 …. tak tauu lagii time tu camm mana .. hehehehe …
    ekonomi downn … hatii hatii .. tapi kalau backk upp kuat … takde masalahh …….orang yg bykk cashh lagi bykk buat duit timee ekonomi downn …. boleh beli rumah pada harga yg murahh.. leh belii stockk blue cip pada harga yg rendahh…..
    rumah tak dapat nak jualll .. asal kan rumah tu ada penyewaa… holdd jeer…… takde masalahh …. … BLR naikk …..kalau penyewa tolong bayarr … tak de masalah …….BLR bukan forever naikkk …..option lain ada….tukar pada fix rate ….
    lain lah kalau ekonomi downn .. orang larii dukk hutann … tu lain cite .. hehehehe .. takde pun orang dukk bawah jambatannn ker…. .. tepi sungaii kee.. rumah rakit ker……

  36. inflation membantuu naik kan harga rumahh …
    tgkk paper ari tu .. semuaa barang naikk ….. contractorr or developer minta naik kan harga rumahh …..

  37. wei pie, hang ada kat Sg Petani sampai bila?..kalu boring bleh la main boling kat sebelah Park Avenue..kalau nak cari tpt kari kepala ikan best kat SP pun ada..hang lalu kat area IKM..

  38. pie….syarikat ko pakai laa mesin cc tu…nanti kita orang gesek kat situ…konon kita pakai ko punya servis….ko bagilaa cash…dah selamat tak kena 5% kalo buat pengeluaran tunai kat bank…..pastu duit tu terus masukan dalam asb…terus tukar jadi sijil……jadikan od……tak sampai 20 hari …terus bayar bakil cc ……tu…he..he..heee….kalo pakai od cimb…..tak sampai 6% setahun…baru 5.75%…heh..heh…heh…..

  39. lagi satu cara….kalo rajin buat transfer ballance yang zero interest….terus tak kena interest…he..he..heee

    ….ajaran sesat nih…..

  40. betul tue faris..
    mana ada bank nak keluarkan duit dia dulu then claim semula.
    bank kan bisness daily rest.. sio kalau apa yang dia buat sekarang akan melambatkan pembayaran.. dan bermakna bank akan untung lebih. kalau dah seorang rm10 (apabila dia lambatkan payment sebulan katalah).. kalau dah seribu orang tak ke untung 10ribu.. dah boleh bayar gaji 3 org oficer muda..

  41. Salam to All properties otai,

    Kalu nak tukaq pie fix rate tuuu mcm buat refinance kaa atau just tukaq ppackage jaaa,,,dan berapa chargenya?..

    Saya budak baru belajar,,terima kasih..

  42. Aku nak tanya sikit…pasal rumah lelong ni..Bila masnya kita leh jual rumah kita yg kita beli dari lelong ni.. pasal aku tengok tak dak dokumen apa pun selain proclamation of sales…boleh kah jual rumah tu walau pun nama tak tukaq lagi

  43. Assalamualaikum wbt,

    Kepada semua properties expert,

    Mana cara yang lebih bagus untuk dapat modal? Jikalau balance hutang rumah tinggal lagi RM7K di CIMB, selesaikan dulu atau refinance atau OD atau ada cara lain yang lebih baik mengikut keadaan ekonomi sekarang? Mungkin selesaikan habis cari bank lain untuk refinance dgn intrest yg lebih rendah.

    Harap sangat nasihat dari semua, wasalam. T.Q.

  44. Oleh Jongos_Dungun

    “Apa pendapat korang?????
    Kalau camtu duit banyak dalam bank pun no point lah gak… takut siot…….
    dahlah takde harta, poket kosong, bank kosong…..
    nak beli tanah pun takde duit….

    Pakar2 ekonomi dunia meramalkan
    akan berlaku krisis ekonomi yg teruk yg boleh
    hancurkan ekonomi kapitalis. (mereka bukan Tuhan tapi
    sekurang-kurangnya mereka ada fakta yg kukuh untuk
    sokong pendapat mereka. Pakar ekonomi Islam yg
    merujuk kepada Al-Quran dan hadis juga mengesahkan
    perkara ini pasti akan terjadi)

    Bila ekonomi kapitalis collapse, kita tak boleh ambik
    duit dlm bank. Aku dengar ceramah Mr Matthias Chiang,
    bekas penasihat politik Tun Dr M. Dia kata ni pasti
    jadi dlm masa terdekat, 5 thn, tapi p! erkara ni tak
    mungkin dicakap dalam perhimpunan agung umno. Dia ni
    Christian Katolik yg anti-Zionis. Dia kemukakan bukti
    berupa kenyataan2 oleh penasihat2 Bush, professor di
    Havard dan Oxford, org2 kuat IMF, Bank Dunia dan
    segala sifu zionis. Mrk kata system ekonomi kapitalis
    akan collapse, keadaan dunia akan jadi lebih teruk
    daripada krisis ekonomi dunia 1930s. Mamat ni masih
    close dgn Tun Dr M dan tulis buku tajuk FUTURE
    FASTFOWARD.

    Aku juga jumpa Umar Vadillo yg terkenal di peringkat
    dunia kerana mengkaji system kapitalis. Aku pernah
    wawancara dia di Hotel Prince, KL masa dia dtg nak
    jumpa Tun Dr M. Dia kata system kapitalis memang dah
    nak hancur tak lama lagi. Jadi org sekarang beli duit
    emas yg dikeluarkan oleh syktnya beribupejabat di
    Dubai dan ada cawangan di Labuan. Dia kata kat aku,
    org Malaysia yang paling byk simpan duit emas dalam
    akaun syarikat dia ialah Dr M dan Pak Lah. Maknanya Dr
    M dan Pak Lah memang ! well prepared untuk hadapi
    kehancuran system kapitalis.

    Seorang professor ekonomi di UIA, Prof Kamil ada tulis
    buku pasal masalah duit kertas dan duit dalam bentuk
    angka ni (duit elektronik). Dia kata duit dalam bentuk
    angka tu sebenarnya tak wujud pun dlm bank. Duit
    kertas yg kita simpan bawah bantal atau tabung di
    rumah pulak akan menyusut dan menyusut dengan teruk
    sekali nanti. RM1,000 hari ni tak boleh beli apa pun
    di masa depan. Terkejut aku baca penerangan dia pasal
    money creation oleh bank. Masalahnya, cerita pasal
    ni tak keluar pun dalam akhbar arus perdana Malaysia
    (i.e. berita harian, utusan, star, nst. Akhbar kita
    hanya memetik sebijik2 laporan CNN, BBC, CNBC,
    Reauters yang sebenarnya tak betul tu). Sekarang,
    ekonomi sudah teruk. Nak tahu teruk atau tidak, jangan
    tengok CNN, CNBC, Reauters dan sebagainya. Media macam
    ni tak akan cakap perkara yg benar. Tapi bacalah
    akhbar2 eksklusif utk geng2 Zionis! spt Herald, Weekly
    Commentator, Jerusalem Post, etc. Akhbar ni boleh di
    access via internet. Media mcm ni dibaca oleh
    sifu-sifu zionis. Aku kemudian buat research sikit2
    pasal money meltdown melalui internet. Lepas tu, aku
    buat research pasal kekayaan dalam Islam. Aku dapat
    tahu kekayaan sebenar ialah :-

    1. tanah (lebih baik tanah tepi sungai atau yg ada
    air mengalir berdekatannya)

    2. emas dan perak

    Mengejutkan, sekarang ini emas lah yang sedang
    dikumpul oleh zionis. Rezab emas terbesar berada di US
    dan Europe. Nak ambil emas, mereka tukarkan kepada
    negara lain dgn duit kertas. Harus diingat geng2
    Zionis itu lah juga yg memiliki bank. (Sila rujuk
    buku2 atau rencana internet mengenai sejarah dan asal
    usul bank)

    Sudahnya, kita semua satu dunia, simpan duit kertas yg
    menurut pakar ekonomi tak akan bernilai di kemudian
    hari. (RUJUK RENCANA2 VIA INTERNET DI BAWAH TOPIC THE
    DEATH! OF MONEY) Yg bernilai ialah emas, minyak dan
    kemudiannya air bersih. (kerana air akan tercemar
    dengan teruk di masa depan. BBC pada tahun 2001
    melaporkan bahawa air Sea of Galilee (sebuah tasik
    sebenarnya) di Palestin sedang surut dan tidak ada
    tanda2 akan pasang semula. Saintis buat kiraan dalam
    50 tahun lagi tak ada setitik air pun di situ. Middle
    East dan Zionis akan bercakaran kerana air pulak!
    Separuh kedua abad ini adalah era haus kerana tidak
    ada air dan bergelap kerana tiada minyak menurut
    kata penganalisis dunia).

    Tahun lepas, aku attend seminar nuclear di hotel
    renaissance. Seorang pakar Jepun kata minyak dlm bumi
    ni hanya bertahan utk 30 tahun saja. Lepas tu, aku
    tanya Tan Sri Penasihat Sains Negara, Tan Sri, apa
    kita nak buat sebab kita tak ada polisi tenaga
    nuklear? Dia jawab, no comment. You kena tanya
    menteri. Aku call pejabat menteri, menteri lak pergi
    US. Masa tu aku tengah tulis renca! na mengenai polisi
    tenaga nuclear Malaysia sebagai persediaan hadapi
    kekurangan minyak.

    Aku juga pernah wawancara seorang ahli korporat yg
    juga kawan baik atau mungkin juga kroni kepada Tun Dr
    M. Datuk ni mengaku dia tak simpan duit kertas dlm
    bank, tapi simpan duit emas. Keuntungan yg dia dapat
    daripada aktiviti perniagaan pulak dibahagi-bahagikan
    pada org miskin. I dont keep money, macam tu lah
    dia kata kat aku. Lepas aku wawancara dia, dia bagi
    hadiah kat aku tiga buah buku berkaitan duit kertas
    dan kaitannya dengan RIBA (FAEDAH BANK). Buku tu
    menerangkan bahawa RIBA (FAEDAH BANK), duit kertas dan
    duit elektronik akan dengan sendirinya jadi penyebab
    kepada kehancuran system ekonomi kapitalis nanti.
    Bukti dah ada depan mata iaitu krisis ekonomi Asia
    1997 angkara George Soros dulu. Datuk tu kata dia
    tengah kaji Al-Quran dan dpt tahu apa erti kekayaan yg
    sebenar. Bila baca surah Yusuf, dia terkejut dan baru
    tahu kita semua kena simpan MAKANAN, bukannya DUIT
    KERTAS or DUIT ELEKTRONIK. Mengejutkan juga bila dapat
    tahu, US sekarang, selain emas dan minyak, sedang
    MENYIMPAN MAKANAN SEBERAPA BANYAK YG BOLEH! Duit
    kertas dan duit elektronik pulak dilambakkan ke negara
    lain di mana tiga per empat daripada dolar sekarang
    sedang berligar2 di luar US dan sedang menunggu masa
    untuk collapse. (rujuk rencana2 mengenai krisis dolar
    Amerika).

    Di sini aku petik sikit beberapa kenyataan :-

    MD IMF, Rodrigo de Rato, We believe such a large
    imbalance of growing indebtedness by the US is a risk
    not only for the US economy, but for the world
    economy.

    Bob Mc Teer, Presiden Reserve Bank of Dallas over
    time there is only one direction for the dollar to go
    lower.

    Warren buffet, pemain saham terkenal dunia kata : we
    view them as TIME BOMBS both for the parties that deal
    in them and the economic system.

    Paul! Volker, bekas pengerusi Federal Reserve Board,
    we have a 75% chance of a crisis within 5 years.

    Aku sekadar nak berkongsi pengetahuan dan mencetuskan
    pemikiran sahaja. Apa pun kau fikir pasal maklumat aku
    ni, terpulang lah. Wallahualam”

  45. bukan aku kata tu…jongos dungun kata…..

  46. en jaws ambik artikel nie kat froum mana?

  47. simpann emass… simpann tanah… simpann hartaa…. jgn simpann cash bykkk ..hehehe…
    cam camm teorriii kita dgrr …. apa pun pikir pikir kan lahh….. nilaii kann balikkk …..
    ada yg kasiii statement saja jee ada muslihatt nyee …..cam camm kita dgr sebelumm niee …yg mana satuu betull pun tak tau …. bab bab futuree nie ..mmg susah nak cakap .. cam cam leh jadiii . yg penting hatii hatii … jgn terlaluu ikutt membabi butaa ….
    contoh terdekat arii tu yg ada khabar anngiin stesenn minyakk nak tutupp 3 arii kat sabahh……. pehhh… punya ramaii yg beratur isi minyakk …… cam mana khabaar tu tersebar dgn cepatt … poweerr tu ..

  48. Teori ni ada betul n facts, tapi still tak bleh conclude duit kertas tak akan ada nilai langsung nanti….

    Aku pun ada buku Fast Forward tu, kene khatam byk kali baru phm isi kandungan dia..english mcm buku Malay Dillema, susah tol nak pahm untuk English amatur mcm aku…hehe

    What we can do..?

  49. just to share…
    aku ade kawan kat indonesia…dia simpan duit die sume dalam bank mase tu..taun 90an…adela dalam 10k…pastu bile ekonomi down mase 1997 tu dia kate nilai duit 10k dlm bank tu tinggal dlm 2.5k je…
    menyesal tak sudah dia…
    bagi aku duit saving dalam bank tu penting…saving la setakat kos hidup untuk setengah taun camtu utk back up in case something happen…kalau ade lebih better laburkan duit tu kat tempat lain cam beli property umah, tanah, stock or emas ke…
    lagi satu insuran…yg ni penting gak..tak ramai orang kite yg sedar pasal ni..ambikla pakej basic or setakat yg termampu…takyahla na mik yg advance2 tu sume..lg bagus klu baby baru lahir tu terus ambikkan insuran sebab murah…
    anyway just to share ;)

  50. Assalamualaikum,

    pie & geng,

    aku nak tanya kalau-2 korang tau pasal ni… ada tak kemungkinan utk aku beli rumah auction yg ada income restriction? aku memang la tak layak…

    Soalan:

    1. kalau aku letak seseorang yg layak.. dan loan pulak letak nama kami berdua.. agak-2 nya ada masalah tak?

    2. kalau masa bid letak nama org yg takde income, e.g. student ke, dan masa apply loan aku letak nama kami berdua… agak-2 nya blh lepas tak? ada possibilities utk bermasalah tak?

    3. katakan aku terbeli rumah yg camni di luar pengetahuan aku, apa yg akan jadi seterusnya?

    Minta tolong korang yg bijak pandai bagi komen sikit…

    nbs1205

  51. emmm ,,mestii gaji ko best kan ,..,… pasall tak layakkk beli rumah rumah yg cam tu …ehehehe..

    1. loann tu ko leh buat joint loann ….. dua dua nama ada… . pada bankk takde masalahh ..
    tapi antara ko dgn diaa .. sejauh mana ko kenall org yg share dgn ko tu …….

    2. masa bid mmg ko leh letakk nama sapa .. asal kan 18 thn ke atsas …… ko leh letakk dua nama masa bid tu nanti … so dlmm contract ada nama ko dgn nama sorang lagii …. tapii kalau yg sorang tu takde incomee …. student lagii .. apa tujuann koo letakk nama dia ….

    3. aku kurang pahamm soalan ko tu …mungkin maksud ko terbeli rumah yg ada restriction gaji …. cam tu kann ….. setahu aku ..restriction gaji tak di guna pakaii utkk kalau rumah di juall kepada orang lain… kira sub salee lahh ….. atauu pun kena auctionn………kalau nak lebihh detailll leh tanya bling blingg…….

  52. hehe…

    1. gaji aku takde la best sangat… cukup-2 makan je… cuma bila restriction tu kata income suami isteri takleh lebih 2.5k, memang la sangkut..

    2. student tu adalah adik aku… tujuan nak letak tu… sebab restriction income tu la… nak letak nama org lain kang… takut in future banyak perkara berbangkit. jadi blh la kalu aku nak letak dia sebagai bidder … nanti kalu dapat, loan tu kiranya aku masuk nama dgn nama dia sekali… camtu? loan takde masalah ke buat camni? sebab aku dah check ngan officer bank… Insyallah blh lepas loan tu..

    3. betul la agakan ko tu.. aku mungkin dah terbeli (sub-sale) rumah yg ada restriction tu.. siol je.. owner tu pun tak tau sebab dia pun beli sub-sale.. dlm SnP pun takde mention apa-2 pasal tu… sekarang ni aku minta owner tu check balik.. loan dah signed tu… kalau ada masalah… jenuh aku…

    harap dapat komen balas dari pie & kengkawan,

    nbs1205

  53. tambahan…

    3. utk property yg aku nak masuk tu… kat POS dia ada tulih menatang alah income restriction tu… bende tu digunapakai ke tak?

    nbs1205

  54. takde masalah …. restriction tu masa rumah baruu …. bila sub salee … or auction.. tak di guna pakai .. tu yg aku dptt tauu darii officer dbkll yg jaga bahagiann perumahann…..
    ko beli rumah kat mana tu ..

  55. yg subsale tu aku dapat kat bangi, seksyen 16 dekat shell tu..
    sebab ada existing penyewa yg long term.. ok la kot Insyallah…
    beli @ market value… tapi sebab sewa positive cashflow… kira ok ler tu… macam yg ko tulih tu… kalu nak memilih sangat sampai biler pun takleh nak invest..

    yg rumah auction tu kalu owner tak withdraw, Insyallah aku masuk jugak, memandangkan officer dbkl tu kata blh… hehe. wish me luck friends….

    nbs1205

  56. okay tu … better ada darii pada takde … positive cashh flow.w… tu sudah baguss

  57. salam.

    mana nak check auction lagi?

    terima kasih ya.

    salam

  58. Nak check auction..yg aku tahu….

    1. http://www.auctions.com.my = utk satu malaysia,,,

    2. http://www.palmahousing.com = utk are penang….

    yg lain kena mintak pie advice…sebab dia otai auction..

  59. just nak update…

    tadi aku check ngan loyer pasal income restriction pkns tu…

    malangnya tak leh lepas jugak laa… katanya kalau dah ada restriction tu… memang jual-beli kena follow restriction tu…

    aku ingat nak proceed guna nama adik aku tu…

    auction nyer esok lak tu… sempat kot …

    nbs1205

  60. so confirmla nbs ko tak boleh beli low cost ni even kat auction. habis tu macam mana sifu pie boleh buat?

  61. Salam Pie,

    Area Shah Alam bole datang ke kalau nak pulihkan rumah lelong? Mahal ke servis caj ..?

  62. Inflasi Jun mungkin cecah 7 peratus

    GABENOR Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, berkata kadar inflasi di negara ini mungkin mencecah antara enam hingga tujuh peratus bulan lalu dan bank pusat akan bertindak menggunakan dasar monetari jika berlaku kenaikan harga secara menyeluruh.

    Dalam satu temu bual dengan Reuters di Basel, Switzerland, Zeti turut menegaskan, faktor domestik, termasuk penstrukturan semula subsidi bahan api baru-baru ini dan persekitaran ekonomi luaran mungkin menyebabkan pertumbuhan ekonomi tahun ini lebih rendah daripada yang diunjurkan.

    “Kami menjangka inflasi meningkat, terutama pada Jun susulan penstrukturan semula subsidi minyak. Justeru, bagi bulan itu, inflasi mungkin antara enam hingga tujuh peratus.

    “Namun, kami akan memantaunya dengan lebih teliti, sama ada ia (kenaikan harga minyak susulan penstrukturan semula subsidi) akan dipindahkan kepada barang pengguna lain dan sama ada akan berlaku kesan pusingan kedua seperti kenaikan gaji.

    “Bank Negara akan bertindak serta-merta jika berlaku kenaikan harga secara menyeluruh,” katanya.

    Zeti berkata, dalam menetapkan kadar faedah, Bank Negara perlu menilai kedua-dua kenaikan inflasi dan juga faktor pertumbuhan sederhana ekonomi luar dan domestik.

    Katanya, Bank Negara tidak merancang menaikkan kadar faedah jika inflasi menurun pada separuh kedua seperti yang diunjurkan.

    “Kadar faedah adalah instrumen dasar digunakan menghadapi inflasi yang dipacu permintaan.

    “Dasar kadar faedah Malaysia adalah berdasarkan tinjauan masa depan. Kami akan melihat apakah bentuk risikonya, iaitu risiko peningkatan inflasi dan risiko penurunan pertumbuhan ekonomi kesan persekitaran luaran yang perlahan selain kesan harga bahan api lebih tinggi,” katanya.

    Sementara itu, Zeti berkata, adalah tidak jelas mengenai faktor yang menyebabkan kenaikan harga komoditi, kerana ia mungkin disebabkan masalah struktur atau disebabkan tenaga dan komoditi kini sudah menjadi kelas aset baru bagi kebanyakan pelabur institusi.

    “Apabila pulangan dalam pasaran kewangan lain rendah, pelabur akan mencari aset yang memberi pendapatan lebih tinggi,” katanya. – Reuters

  63. mmg harga minyakk bykk memberi pengaruh besar ….
    huhss …. ayat yg last tu …. pelabur akan mencarii asett yg memberi pendapatann lebih tinggii …
    ada kah we are in the right trackk … hehehehe …

  64. Bill is an expert on Swing Trading and always talk about Exit Strategy .die nie american tapi dah duduk malaysia lama dah.

    MARKET REPORT BY BILL WERMINE – 01/07/08
    Why are world markets in turmoil ? The main reason is the 2 powerful central banks the ECB and US Federal Reserve are moving interest rates in different directions.
    This is causing meltdowns in global stock markets. The ECB is fighting inflation by raising rates while the US Fed is keeping rates low to insure growth. This is keeping oil, gold and grain prices high and the US Dollar in free fall. It is spreading hyper inflation and distruction of savings worldwide.

    Sometimes a patient suffering from cancer must go through some unpleasant treatment such as chemotherpy in order to survive a severe illness. In todays marketplace, the Fed must administer some tough medicine in order to rescue the global economy from hyper inflation. and bring down energy prices. The Bank of Japan must join in with a half point rate hike to scare out the Yen carry traders. Will this scene play out- probably not. Bush, Bernenke and his insider chronies who control the US Federal Reserve want higher oil prices which make his friends and oil company CEOs even more rich. Bush killed thousands of Iraqis and destroyed Iraq. He also spilled the blood of thousands of Americans to enrich the arms merchants and oil companies.

    The Bush agenda is for the rich at the expense of everyone else. Now he is committing economic terrorism in his remaining months in office again to benefit his super rich friends who were advised in secret government meetings to buy crude oil futures, grains and short the Dow Jones and S & P Futures.

    How does this effect the KLSE ? Hold only the highest quality dividend shares in resource, food and plantation shares. Support is building at current levels as company insiders, funds and market professionals use the negative sentiment and weakness to buy quality at a bargain.

    How do we protect ourselves. from the ravages of inflation- buy gold or Man Funds. (The Aussie Dollar denominated ones). May performance was 5.1 %

  65. alhamdulillah, berkat doa kengkawan, aku dapat rumah tu.. ok laa… bwh sikit dari MV… la ni nak kejar loan plk… ada 120 hari ni…

    pada pendapat korang, bank mana yg ok, considering economic situation…. rasanya ok kot kalu ambil islamic financing….

    any comment, sifu?

    nbs1205

  66. kalau nakk secure… islamic … tapii sekarang niee diaorg ada islamic nye ratee… cam BLR gak …. tapi panggil BFR … tak silapp aku … still leh fluctuate gak ..
    kalau ikut aku … aku bykk ambikk conventionall jee … ..
    terpulangg pada masing masingg …..

  67. pasal caveat tuh.. caveat ni org diletak oleh org yg ada interest atas tanah tuh.. org yg ada hak.. contohnya.. rumah tu kita dah beli.. pastu kita cagar kt bank.. or kita pnjam duit kwn, kita bg jaminan rumah kita.. so bank or pemiutang tu ada interest keatas rumah kita.. sbb kalau kita sangkut byr hutang, rumah tu jd milik bank or pemiutang.. so instead of perlu tukar nama.. bank or pemiutang tu bleh pegi kt pej tanah, mintk tuk masuk kan caveat atas rumah tuh. so kalau ada apa2 transaction len akan dihalang.. kang org tu dh la pinjam duit bank.. pastu suka-suka jual kt org len.. mmg naya la bank tuh.. satu lg jenih caveat ialah caveat dr pej tanah sndri. slalu nya melibatkan xbayar cukai tanah or ada laporan illegal transaction la.. mcm og cuba juai tanah anak yatim tnpa kebenaran ka.. so pej tanah buleh caveat kan tanah tuh.. so sbrg transaction ke atas tanah tu akan disekat.
    ringkasnya.. kalau ada caveat.. mmg tak leh buat apa2 traksaksi la.. kena remove dlu. caveat pun ada due date gak.. tp kalau caveat pejabat tanah tak due date la..

  68. Ermm… betul juga pasal tulisan oleh broher jaws padaJun 27, 2008 at 3:35 pm tuh… tapi majalah2 dgn artikel zionis nie depa tulis dalam bahasa english x untuk kita baca jugak.. atau just dlm bahasa hebrew depa jerk? Skrg duit yg ada semua campak ASB dgn Tabung Haji jer… nak beli emas dgn hartanah x mampu lagi… Huhuhuhu

  69. pie ni dok sg petani?la…. ingatkan kat kolumpo.

  70. bila masa lakk aku dukk sg petani niee..

  71. wah panjangnya..penat i baca.. tapi ianya sangat berguna.

    tp..just for ur info..BUKAN SEMUA AGEN seperti yang u gambarkan.. bila i dah jadi agen..baru i tahu..macam2 ada..disebabkan seorg yg buat kes cm tu..semua yg kena tempiasnya. dsbbkan i adalah valuer sebelum i jadi agent.. i akan cek market value dulu sebelum jual.. so i will make sure, transaksi yg i buat tu tak menyusahkan i dikemudian hari..mcm ur statment..agent lepas tangan kalau loan tak lepas.. sori to say..AGEN TAK AKAN DAPAT KOMISYEN selagi transaksi jual beli tersebut tak selesai..kalu client tu fail application kite kene refund back the deposit..(mengiikut law nyer adalah begitu..)tapi if u jumper agen cm tu.. bole wt report ape.. report laa kt lembaga jgn ckp jer. sbb agent pon ade mcm2 agent if dia adalah agent yg halal..takot lesen kene gantong mereka takkan buat cm tu.Kalau korang JUMPE BROKER HARTANAH nasib badan lah kan.

    n i agreed with u..
    Pemilihann lawyer pun pentingg.. ada lawyer efficientt .. ada lawyer yg kurang efficientt …kalau kena lawyer yang tak effecientt.. mmg sakitt jiwa lah kita.. 4 bulan pun tak settle lagii … masalah betulll …… leceh camm niee….. experience aku …. mmg bykk lawyer yg takk efficientt .. tak tau lah kenapa .. maybe kita nie beli rumah rumah murahh.. so kes kita niee dia buat lambat lambatt .. camm hampass …. … tapii standard lah tu …. jgn tensionn… ramai yg mengalamii nyee … kalau dah terukk sgtt .. buat nyee aduann di biroo guamann …… ada bahagiann tatatertibb peguamm ….
    i sendiri terkene lawyer slow cm nih…HADUH… sakit hati jiwa dan raga.. (ttp pengalaman mengajar kite..!) setahun pon tak selesai lg..but now, i dh pegang lawyer yg bagus.. baru tenang..biar mahal sikit tenang berpenjangan..

    hope we can share our info together.. ;)
    i tgh belaja rajinkan diri sharing my pengalaman..
    meh ler ke .. edianaproperties.blogspot.com

  72. Salam Sifus,
    Nak tanya pasal gadai rumah kat bank.. kalau kite beli umah lelong pas tu wat loan, geran rumah tu kena tas name kite ke?

    Misal kate rumah auction tu dah bayar dgn loan, blh x kite gadai rumah yg same semula kat bank lain sebelum tukar name kat geran umah?

    Hope anyone can share their views.

    Terima Kasih..


Leave a Reply